CA..
Taky bude záležet na tom, zda "iný fotograf" vůbec naslouchá, případně zda je to někdo, koho by "dobrý fotograf/učitel" vůbec chtěl edukovat. V případě Gance mám navíc vážné pochybnosti, zda vůbec chce být edukován, když ze zdrojů, které pro svoje diskuze jako zdroj informací uvedl, absentuje samotné focení.
internet != google
No ale aj to som už písal: informácie získavam pokusmi, postrehmi, experimentami, diskutovaním, sledovaním fotowebov (odkazov v ich newsoch) a ostatných zdrojov.
Otázka je samozřejmě složitější. Mě to přijde, jako když pan Menšík učil Honzu Hrušínského plavat. Perfektně mu vysvětlit techniku, metodicky ho vedl, poskytl mu pomůcky (tu větev). Ale reálně nikdo nevěříme tomu, že by ho plavat naučil. Byla to pohádka a vtip, který spočíval v tom, že neplavec plavce nenaučí plavat. Nadsázku, kterou pochopí i dítě.
Druhá věc je, zda někdo pozná, jestli dotyčný plave špatně nebo dobře. Tam bych řekl, že plavat umět nemusí. Přeneseno na fotografie, editor nebo art director nemusí umět fotit (i když nezřídka zkušení art direktoři umí), přesto může dobře poradit. Není tu od toho, aby vysvětloval jak se k výsledku dostat, on posuzuje jen to, jaký výsledek je. Většina znalců umění neumí malovat, sochat, hrát na hudební nástroj, ale pozná dobrý obraz, sousoší, dobré provedení Dvořáka.
Převedeno na naše společenství (a sem hlavně proto, jak jsou zaprasené bezzrcadlovky), Puntík nemusí umět fotit, aby mohl dobře poradit. Bez ironie. Doplňme si však matici, chce tu být někdo Puntíkem edukován? A v jakém smyslu mi vůbec může pomoc, když styl kterým se prezentuje mi není blízký? Jeptišky i konvičky evidentně nějaká pravidla kompozice naplňují. Ale dnes se fotí jinak. Puntíkova kategoričnost je v tomto směru zrdojem mnoha neshod.
Když s vrátím k příkladu z pohádky, tak je asi na místě zmínit, že jsem zažil hodně kritiků umění, co neuměli malovat, ale málo trenérů sportu, co neuměli to co od ostatních požadovali jako trenéři. Zobecnit to tedy úplně nepůjde. Přesto, asi je jasné že trenér nemusí být bývalý olympijský medailista, aby mohl vítěze olympiády vychovat. Asi tedy záleží na více faktorech.
Odpověď Gancovi je tedy jednoduchá, nepruď a možná s tebou někdo rozumný ztratí nějaký čas. Lidi co něco umí se zpravidla drží pravidla formulovaného jiným klasikem které zní, "drzé floutky, drž si od těla". Nic ti ale nebrání, učit někoho jak se má správně fotit, pokud ti třeba dochází technická témata a tvůj dotaz byl ve skutečnosti pokusným balónkem