od Ganec 16. 6. 2015 22:29
Doterajšie zhrnutie k pôvodným otázkam:
K téme (Čo znamená "naučiť sa fotiť") sa vyjadrili:
- Allydamm: Mohlo by jít o rozpor, umět fotit vs umět dělat obrázky co se líbí
- Fryw: Praktičtější by možná bylo se na tuto otázku podívat z pohledu cílů. Jak se nám daří naplňovat cíle, pro které jsme do techniky investovali (napr: zábava a rodinný album)
- Ondrej Bobek: 1. naucit sa exponovat vedome tak ako chcem (čo Radek71 nepovažuje za prvoradé) a chytat tie momentky, ktore potrebujem, 2. naucit sa spracovat fotky 3. vyraznejsia kreatvita pri práci s ľuďmi 4. naucenie sa toho, co je este "vkusne" a co uz znacne prestrelene alebo privelmi fadne
(vediet fotku spravit tak, aby bola vacsinou ludi povazovana za dobru, je dost narocna vec)
- Daemonius: musíš vědět co chceš fotit, mít přibližnou představu jak to má vypadat, umět tu představu zrealizovat (čo sa podľa Puntíka nedá: jak tu představu u běžícího psa zrealizovat jinak, než se spokojit s tím, co mi pes nabídne sám)
- Callgaro: posunout se z podprůměru do nadprůměru
- daikatana_: Nemyslim si, že se dá naučit fotit. Dá se naučit ovládat foťák, dá se naučit využít světlo, dá se naučit postprodukce, ale nedá se naučit fantasie, představivost a cit pro celkovou fotku.
- pemar: Ono je fotit a fotit. Naše micina je hodně švihnutá uměním a cítí to jinak. Pro mne bylo zajímavé, jak mazala všechno, co nebylo nekopromisně podle jejích představ. A nelitovala té vložené energie, když se jí to nepovedlo.
- FotoABC: umět ze svého fotoaparátu .. dostat to, čeho je schopen; umět diváka zaujmout
Odpovede na otázku: Fotenie je len práca s foťákom, či aj upravovanie v PC?
- dadajax: oboje
- Ondrej Bobek: oboje, dokonca aj prezentovanie fotky
- ja: len práca s foťákom
- Allydamm: {práca s foťákom} nepodstatné detaily můžete svěřit grafikovi, on už si pohraje
Odpovede na otázku: Čo KONKRÉTNE by som sa napríklad ja ešte mohol naučiť?
- hoax: Už nic, fotíš už dlhé roky, máš to zmáknutý všechno
- bob222, pemar: Základom je naučiť sa používať ikonku kôš {toto fakt uznávam, že neviem}
- fajkusj: na toto ti tu nikto neodpovie
Či uniklo mi ešte niečo?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)