Čo znamená "naučiť sa fotiť"

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 25. 5. 2015 20:50

fajkusj: to je hodně dobrý :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 25. 5. 2015 21:26

fajkusj píše:Závěr: Nepočítej s tím, že Ti rady pomohou stát se dokonalým a že by jsi našel spolehlivou možnost, jak se navždy zbavit připomínek. :-)

Závěr poněkud neradostný , vyplývá z něj, že se nelze nikdy stát dokonalým. Už jen proto, že co "raditel", to jiné rady. Má smysl se tedy jimi řídit ? ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 25. 5. 2015 21:31

Toto bolo asi doplnenie myšlienky v hlavnej otázke:
Ganec: Pre mňa je teda fotenie proces pred postprocessingom.
(maximálne tak po opravu chýb, ktoré sa nedali opraviť skôr)
To ďalšie je už skôr marketing...

Samotné "fotenie" - tj všetko od samotnej scény/času fotenia, cez nastavenia fotoaparátu a objektívu až po cvaknutie želaného momentu je len časť celého procesu k vzniku hotovej fotky.
Podľa mňa tam jednoznačne patrí a bude patriť aj spracovanie, či prezentovanie fotky.
Ak sa to "dodrbe" kdekoľvek v tomto procese, tak nikto neobháji prezentovaný výsledok so slovami "veď som to odfotil dobre"....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 26. 5. 2015 02:57

1) musíš vědět co chceš fotit

2) musíš mít přibližnou představu jak to má vypadat (nebo i hodně přesnou, dle oboru)

3) musíš umět tu představu zrealizovat

A to je v podstatě vše. Snadné, ne?
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Callgaro 26. 5. 2015 07:03

pemar píše:Mně se docela líbí časopis Digitální foto, kde někteří tvůrci popisují, jak došli k dané fotce a proč dělali to či ono. Člověk si to může porovnat s tím, jak by to dělal on a poučit. Něco jako škola vaření.

Digitální foto jsme měli v knihovně. Hrozně mě bavili ty jejich fotoškoly a fotorady. Typu jak pořídit dobré fotky v krajině? Vstaňte dříve. Nebo tady byl použit GND filtr a tady ne. Nebo rady postarší anglické paničce která si zrovinka pořídila Mark III s MP-E 65mm a neví co s tím. Jenže číst to furt dokolečka je nuda.

-- 26. 5. 2015 07:11 --

Ganec píše:
K vašim reakciám:
dadajax píše:Výsledkem by měly být snímky, které na první pohled nevypadají .. jako práce někoho, kdo si foťák pořídil jen k dokumentaci věcí co vidí kolem sebe.
Prečo by mali vypadať inak, keď práve na to som si foťák kúpil?
(a "miliónkrát" som napísal že nemám žiadne umelecké ambície)

Tohle je výborný :) Ganec se zeptá, David mu odpoví, ale blbě, protože Ganec se přeci chce naučit fotit, ale ne přestat dělat cvaky jako každý druhý.

-- 26. 5. 2015 07:23 --

Ganče já budu znít trochu nabubřele. ABC někde zmínil tvůj článek o nastavovačích apod. (Gancovky z principu nenavštěvuji)
Ty jsi Technik. Máš radost z techniky, líbí se Ti co umí, kam se dotáhla od dob skleněných desek. Chceš mít novinky a chceš si s nima hrát. V tomhle jsi na stejném levelu jako Pemar. Narozdíl od Pemara Ti ale chybí pokora a vědomí že nejsi lepší než ostatní, ba co více jsi spíše pod onou hranicí průměru a to i ve zdejších vodách. Dělej fotky pro radost z techniky, ale neprezentuj je stylem jako já to dal a jsem nejvíc. Nejsi. Přijmi pokoru zbrzdi ego a věnuj se technice. Pořizuj obrázky a až uneseš že nejsi nejlepší, pak si dej z bratrem sklenku a pouvažuj jestli se chceš pustit do vod fotografování na místo pořizování obrázků. Protože jediná cesta za lepšími fotkami je analýzou špičkových fotografů, přemýšlet co udělali na fotce a proč a co můžu udělat já. Na place pak mít klidnou hlavu a zase přemýšlet, nad kompozicí, nad světlem, nad obrazotvornými prvky. Ale varuji Tě. Myšlení bolí a není tak zábavné jako čtení PR článků, navíc pokud jsi kopito dokážeš se posunout z podprůměru do nadprůměru, TOP ale nebudeš kdyby jsi se rozkrájel.
Vážně chceš začít fotit lépe?
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 26. 5. 2015 08:42

Tak jestli uz je debata o tom, jestli je Ganec vetsi frajer nez ML, PL, TX, Ce, Lotrnador, L HE, (mysleno obecne, treba trava TX moc nejde), tak to zitra by jsme mohli proprat, kolik by mel stat placeny Gancuv blog aby jsme to jeste zaplatili. Ja si myslim, ze kdyz to da za 199 Kč/mesic, tak to ma drahe. Videl bych cenu okolo 50 Kc s kvartalnim predplatnym.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 26. 5. 2015 08:58

Nemyslim si, že se dá naučit fotit. Dá se naučit ovládat foťák, dá se naučit využít světlo, dá se naučit postprodukce, ale nedá se naučit fantasie, představivost a cit pro celkovou fotku.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 5. 2015 09:00

Já myslim, že u Gance je problém, že ty texty má moc dlouhé - kdyby to zkrátil na třeba několik prostů za den "k espressu", tak bych třeba 49Kč měsíčně snad i dal...

-- 26. 5. 2015 09:00 --

daikatana_ píše:Nemyslim si, že se dá naučit fotit. Dá se naučit ovládat foťák, dá se naučit využít světlo, dá se naučit postprodukce, ale nedá se naučit fantasie, představivost a cit pro celkovou fotku.

Já myslim, že Ganec má hlavně trochu problém s vnímánim reality - jinak by si už dávno musel strašně nafackovat před zrcadlem...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 26. 5. 2015 09:13

Já si třeba ukládám všechny fotky, co se mi líbí, dívám se, jak byly dělané a zkouším něco z toho použít. To mě také hodně baví. Vybírám zejména to, co pasuje k mému vkusu. Divili byste se, kolik fotografií třeba i v časopisech se mi nelíbí. Ten cit a vkus hraje velkou roli, já hodně preferuji určitou atmosféru, barvy, zachycení okamžiku, moment, detail. Nic proti dokumentární fotce, ale i ta se dá udělat různě, příliš mnoha opomenutími vyzkoušených postupů jí člověk znehodnotí.

Strašně velkou roli hraje, kolik času člověk vloží do fotografování. Jednak do vlastního procesu fotografování, pak do zlepšování postprocesingu a dalších věcí. Ale to nestačí. Úplně jinak ty fotografie vypadají, když člověk vystihne to správné světlo, když si člověk přivstane. Vznikne z toho komplexní zážitek, a i ta pozitivní fotografie se přenese do fotky.

Nebral bych ale fotografování jako soutěž, spíše jako opravdovou radost ze zachycení něčeho, co by jinak uplynulo a vyšumělo. Technika je na jednu stranu podružná, to zachycení se dá udělat čímkoliv, ale může přinášet radost z moderní techniky (Olympus) nebo nekompromisní optiky (Zeiss Otus) a nebo z toho, že to funguje rychle a dobře (Canon). Je to jako s autem, z bodu A do bodu B vás převeze každé, ale když vám Subaru zkracuje každou rovinku nebo Viper dělá při sešlápnutí plynu z přerušované čáry plnou, máte zážitek z vlastního procesu, jako bonus.

Ohledně předplatného bude mít Ganec konkurenci v Michalu Konečném, rozdíl je jen v tonalitě příspěvků a komerčnosti, Ganec tomu věří a pan Konečný si tím vydělává na chleba (případně i na kaviár a šampaňské).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 5. 2015 09:54

Marcel, né Michal.
A všiml jsem si, že tě baví kolem fotek všechno až na samotné focení :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 26. 5. 2015 09:55

daikatana_ píše:Nemyslim si, že se dá naučit fotit. Dá se naučit ovládat foťák, dá se naučit využít světlo, dá se naučit postprodukce, ale nedá se naučit fantasie, představivost a cit pro celkovou fotku.

Ale tak dá se, proto třeba hodně lidí hledá inspirativní prostředí, lidi, dá se učit tak, že necháš působit jenom něco, dá se tříbit vkus, učí se i zpěv a malování. Jde o ten základ, o kolik se má šanci člověk posunout, někdo to pachtí po dvaceti letech na Montmartru o strohchu lip, nekdo ma progres, ze po pul roce prekroci ucitele.
Mimochodem parkrat jsem videl nejake kantora rikat, ze "musel predat zaka vejs", že ho přerostl.

-- 26. 5. 2015 09:56 --

kozakm píše:Marcel, né Michal.
A všiml jsem si, že tě baví kolem fotek všechno až na samotné focení :)

PEMAR je nesmrtelne zapsan svym vstupem s ovladanim fotaku tabletem, ja jsem doporucoval ovladat ten tablet jeste chytrym mobilem. On je proste dokonalá typa.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 26. 5. 2015 10:05

Myslím, že pravý technoid by nejvíce chrochtal blahem, kdyby hodinkama ovládal mobil, ten by mastroval tabletofon (idealně Sam Note 4 edge) a teprve pak by se nacházel tablet a na konci potravního řetězce foták. Že by se jednalo o vynikají sestavu pro sportovní focení anebo třeba horolezce nemusím dodávat. Když se chce všechno jde. :)
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 26. 5. 2015 10:11

"Myslím, že pravý technoid by nejvíce chrochtal blahem, kdyby hodinkama ovládal mobil, ten by mastroval tabletofon (idealně Sam Note 4 edge) a teprve pak by se nacházel tablet a na konci potravního řetězce foták. Že by se jednalo o vynikají sestavu pro sportovní focení anebo třeba horolezce nemusím dodávat. Když se chce všechno jde. "

A celé by to bolo na drone a ovládalo by sa to z vrtulníku (alebo z hummera za jazdy po teréne). ;-)

-- 26. 5. 2015 10:12 --

Ale aj tak nás zasa ten Ganec dostal. Prejavil akože záujem, kopa sa nás sem dovalila dávať rady a vlastne sa tu kokotíme sami medzi sebou úplne odveci. Lotrandor to trafil na začiatku...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Grimjaur 26. 5. 2015 10:32

Bob222, to už by byla profi úroveň :) Jo Ganec potřebuje krmivo do textáren, tak hodil návnadu.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 26. 5. 2015 10:54

Obávám se, že to krmivo potřebujeme my, ne Ganec. Co potřebuje, najde v testech. Do fotek ho tady nutí pouze PL a fotky psů nebo sportovců zas tak moc náročné na výtvarné schopnosti nejsou. Spíš na množství, umožňující výběr. ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka