Fotografování noční oblohy

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 28. 12. 2014 23:07

Rodri: cena toho GPS modulu je stejná jak cena montáže, tedy tahle výhoda pro Pentax je čistě teoretická :-)

Leming: já nemyslel svoje, ty jsou díky příliš dlouhému ohnisku o ničem, ale i s obyčejnou 10tkou už člověk dostane mnohem víc oblohy.

T-Lama nejlépe fungují body. Protože tak lidé hvězdy znají a i když jich člověk zachytí vice než je možné vidět okem, tak pořád je to reálnější jak roztocene kolo.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canonovec 1. 1. 2015 14:24

Přeji šťastný nový rok a velice děkuji za odpovědi, vyzkouším to tedy tím skládáním. Bohužel se v poslední době zatáhlo, takže na hvězdy nevidím, ale jakmile to půjde, tak vyzkouším Vaše tipy a triky zde uvedené :D
Canonovec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 5. 1. 2015 08:46

Callgaro píše:Rodri: cena toho GPS modulu je stejná jak cena montáže, tedy tahle výhoda pro Pentax je čistě teoretická :-)

Jaky je rozdil v hmotnosti a ostatnich narocich toho GPS modulu (1x baterie) vs. montaz?
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 6. 1. 2015 00:54

Rozdíl je nulový. Montáž he v podstatě hlava na stativu, napájena vesměs bateriove, předpokládá se použití v exteriérech. Samozřejmě jako všude máš malý a lehký, pak po pořádný krávy. Jako kdo si chce hrát a je ochotnej vyhodit prachy za predrazenou GPSku tak jo. Kdo chce ale fotit noční oblohu volí montáž.

Řešilo se to loni, dal jsem si tu práci a vyhladal jsem:

viewtopic.php?f=212&t=1209455&hilit=+montáž
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2015 11:44

Jo, klasika. Píše se tam o tom, že když má Pentax nějakou vychytávku, kterou Nikon nemá, tak je to - jako obvykle - hloupost, k ničemu. A myslím také o tom, že na cestu do a po Karibiku je nesmysl brát si příslušenství k foťáku velikosti krabičky cigaret, když si člověk může vzít pořádný stativ a kufr s paralaktickou montáží, pohonnou baterií, pochopitelně i další nabíječkou a GPSkou. Aspoň vypadá jako profesionální cestovatel, tedy dokud mu to někde neukradnou. A co si vybavuji - obzvláště výživná je tam pasáž o podvodnících a zlodějích a vůbec gaunerech, nebo tak nějak... to člověku až přechází zrak..... :D :D :D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 6. 1. 2015 12:31

Iceboss, nevím, to nedokážu porovnat, baterie v mtorku k montazim mají údajně výdrž desítky hodin, to mám ale jen vycteny.. Nedokážu posoudit, jak kvalitní je trasovani hvězd u Pentaxu, údajně zvládne. Minutovou expozici s 300 mm objektivem., což není vůbec špatný. Co jsemcetl, tak levný montáže jsou prý pro focení nevhodný a dá se s nimii fotit jen krátkým ohniskem, za kvalitní je třeba vysolit tucnou částku . Navíc při dlouhých expozicich je třeba foťák pointovat a tady vidím výhodu Pentaxu,i i na hure serizene montáží by měl díky trasovani hvězd odchylku montáže korigovat a tím nedostatky levné montáže odstranit. Nakolik to funguje ale nevím.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 6. 1. 2015 14:04

Teď mi došlo, že takhle to asi nefunguje.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2015 15:05

Podle toho, co vím, tak funguje. Přístroj může být v libovolné pozici, třeba položený/podložený na nějaké zídce a funkce by měla být v pořádku. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 6. 1. 2015 22:15

Jo, ale když s ním budeš hýbat tak to nevykompenzuje, musí zůstat stát a musí se spustit předem definována funkce. Těžko to pojede s něčím dalším v duetu,kde byk tomu bral data?

-- 6. 1. 2015 21:21 --

Puntík píše: A myslím také o tom, že na cestu do a po Karibiku je nesmysl brát si příslušenství k foťáku velikosti krabičky cigaret, když si člověk může vzít pořádný stativ a kufr s paralaktickou montáží, pohonnou baterií, pochopitelně i další nabíječkou a GPSkou.

A co jako tím Karibikem chceš říct? V čem se liší od toho za humny? Buď chci fotit, nebo si chci hrát. K focení obvykle potrebuju pevný stativ tak jako tak. GPS nemusíš , montáž se dá seřídit manuálně s pomocí polárního hledáčku. Ale jako OK, beru pokud někdo cestuje prosím. Lidi co se ale věnují fotografovani hvezd překvapivě mají montáž a ne Pentax. Řešení pentaxe je prostě hráčka,nic víc nic míň.

-- 6. 1. 2015 21:25 --

rodri píše:. Navíc při dlouhých expozicich je třeba foťák pointovat

Nevím jestli chápu dobře, ale rozsah posunu čipu u pentaxu dojde dříve, než nutnost přehodit montáž

-- 6. 1. 2015 21:30 --

Jinak nechapejte mě špatně, já uznavam že tady má Pentax něco navíc, něco co konkurence nenabízí. Ale toto řešení není pro každého, neni cenove výhodnější, prostě je to ekvivalent s omezenými možnostmi, boduje vahou a jednoduchostí. Měnit kvůli tomu výbavu nebo dávat to jako nutnou přednost bez které se neobejdete je nesmysl. A tak to pánové, hlavě icedboss podavate. Kolik majitelů pentaxu tuto možnost využívá? Já neznám jediného.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 6. 1. 2015 23:22

Callgaro, nevím proč, ale původně jsem si myslel, že Pentax si zafixuje nějaký bod na obraze a podle něj posouvá čip, proto jsem psal, že by foťák mohl korigovat chyby montáže. Pak mi ale došlo, že pokud k posunu čipu potřebuje gps modul, tak prostě posouvá čip podle udaný pozice. V tom případě ale nemůže s montáží fungovat, protože by se pohyb montáže a čipu sčítal, proto jsem výše psal, že to nefunguje. Co se týká tý pointace, tak tím jsem myslel, že pokud by byl pohyb čipu fixován na nějaký bod na obraze, tak by trvalo dlouho, než by chyba montáže překonala rozsah čipu foťáku. Bohužel, takhle to ale nefunguje.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2015 23:29

Puntík píše - :A myslím také o tom, že na cestu do a po Karibiku je nesmysl brát si příslušenství k foťáku velikosti krabičky cigaret, když si člověk může vzít pořádný stativ a kufr s paralaktickou montáží, pohonnou baterií, pochopitelně i další nabíječkou a GPSkou.
Callgaro píše - : A co jako tím Karibikem chceš říct? V čem se liší od toho za humny? Buď chci fotit, nebo si chci hrát. K focení obvykle potrebuju pevný stativ tak jako tak. GPS nemusíš , montáž se dá seřídit manuálně s pomocí polárního hledáčku. Ale jako OK, beru pokud někdo cestuje prosím. Lidi co se ale věnují fotografovani hvezd překvapivě mají montáž a ne Pentax. Řešení pentaxe je prostě hráčka,nic víc nic míň.

Co tím chci říct ?? Že bychom měli už konečně všichni znát - a respektovat rozdíl mezi fotografickým dokumentem (a produktovkou) na jedné straně a na druhé mezi fotkou výtvarnou, která je oproti té první skutečně hraní si s obrazem, s tématem a jeho zpracováním. Zatím co ta první oblast je spíš řehole, ta druhá je oblastí zcela bezmezné fantazie, kterou když chce někdo navlíknout do nějakých mantinelů, tak to je přesně ten šmejd, hajzl a zločinec. Nikoliv ten, kdo si na fotce vymění oblohu, ale ten, kdo ho za to odsuzuje že prý znesvěcuje práci druhých. A Pentax -? - jen porozšířil možnost hrát si těm, co si hrát chtějí. Tedy nemám na mysli ty, kteří musí mít GPS souřadnice v exifu u každého snímku, to už patří do té kategorie první. Ale ty, kteří si (i pro druhé) dělají fotky pro radost. Rozumíme si.... ?? :-)

.............

rodri, ano, Pentax nepotřebuje při použití GPS modulu ani stativ, jede podle GPS pozice. Jinak je schopen i psát do exifu souřadnice snímků i azimut osy objektivu a trasovat/zaznamenat prošlou cestu. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canonovec 15. 1. 2015 13:28

Dobrý den,

děkuji za odpovědi. Jeden den bylo jasno, a tak jsem to vyzkoušel. Dle Vašich rad se zadařilo získat zajímavé snímky pohybujících se hvězd po obloze pomocí stativu, f=18mm, f/3.5, ISO 200, skládání expozic po 30s bez redukce šumu. Jednou jsem skládal 130 snímků a jednou 180. Bylo to zatím jen na zkoušku, ale výsledek ja zajímavý. Až bude lepší počasí, vyjdu za město, kde není takové světelné znečištění, a kde najdu i lepší objekt do popředí.
Canonovec
Kolemjdoucí

Předchozí stránka