Produktová fotografie - velké zboží (ekonomické řešení)

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lu.kas 2. 6. 2014 14:44

Zdravím všechny,
při hledání jsem moc úspěšný nebyl, prosím tedy o radu:

Rozhodli jsme se ve firmě provozující eshop místo přebírání fotek od distributorů vytvářet alespoň pro některé produkty vlastní. Máme k dispozici základní zrcadlovku (typ teď z hlavy nevím) se stativem, zbytek vybavení se bude dokupovat.
O tom, jak dělat produktovou fotografii se tady i jinde na netu dá najít celkem dost informací, eshopy nabízej i připravené sady s fotostanem...

Jenže - naše produkty se trochu liší. V některých případech jde i o velké těžké věci (servery), které do běžného stanu nenacpu, případně by jejich focení ve velkém stanu stejně myslím bylo komplikované.

Jaké jiné řešení je? Fotostůl? Ty velké jsou relativně drahé, navíc, jakou to vlastně má nosnost? Některé naše produkty maj třeba 30 kg...
Nebo postavit produkt na nějaký obyčejný malý stolek a za něj dát bílé pozadí? Jak (na co?) pozadí uchytit, jaký materiál pozadí volit?
Jiné možnosti?

Do vybavení nechceme rvát žádné extra peníze, rozpočet nedovedu jasně stanovit, protože vlastně vůbec nevím, do jakých částek se dá dostat, ale prostě naším záměrem je nějaké spíše ekonomické řešení, bez očekávání špičkové kvality fotek.
Je to vůbec reálné?
Jsem v oblasti fotografování spíše začátečník, tak pls ne moc zhurta do mě :)

Jinak záměrem je třeba zhruba takováhle fotka:
Obrázek
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod chel 2. 6. 2014 15:18

Ja produkty neumim ale je snad jasne ze cokoliv co osekas na penezich bude mit za nasledek horsi vysledek. Aneb foceni neni snadne.
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomkuklik 2. 6. 2014 15:31

Řekl bych, že ten Dell je focený na skle, bílé pozadí prochází vzadu a pokračuje pod sklo. Jedno světlo s velkým softboxem shora.
tomkuklik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 6. 2014 15:38

U číňana jsem našel největší produktový stůl 110 x 200 cm, to by na podobné krabice stačit mohlo. Důležité je to nekonečné pozadí (prohnutí desky směrem nahoru), deska je průsvitná, když se nasvítí shora, tak bude mírně odrážet, když i zespoda, dostaneš čisté bílé pozadí bez stínů.

http://www.ebay.com/itm/PIXAPRO-STUDIO- ... 2c7d03154b

Světla ideálně tři (dvě shora, jedno zespoda), v nejhorším dvě. V nouzi by to šlo i s nějakými trvalými světly, delší časy ti u statických věcí nevadí:
http://www.ebay.com/itm/Continuous-Ligh ... 51ba32cd19

Dá se koupit i hlava se čtyřmi žárovkami, to už by mohlo svítit docela slušně.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lu.kas 2. 6. 2014 15:57

chel: To je mi jasný, proto hledám kompromisní řešení, pro začátek ;)

kozakm: Jo, to vypadá docela dobře... Akorát tu nosnost stolu nikde nepíšou.
Takže velkej fotostůl je pro tenhle účel nejlepší řešení, jo?
Světla by se postavily vedle na samostatný stojany nebo to má smysl nějak přidělat přímo k tomu stolu?

Takže kdybychom dejme tomu stanovili celkovej budget na 10 000 Kč, tak se dá vejít, jo? Tenhle stůl, 3 světla se stojany a softboxy...?

Co dálková spoušť, je nutnost? Jak ta vlastně funguje, není problém jakoukoli propojit s foťákem + 3 světlama?

Sorry, začátečnický dotazy...
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Puntík 2. 6. 2014 16:08

Jak píše kozakm, na fotostan zapoměň. Kabelová spoušť je při práci se stativu nutnost, trvalá světla (žárovky/úsporky) výhodou, záblesky nebrat - je potřeba sladit intenzitu světel na předmět s intenzitou světla (zespoda) do pozadí, kterým se "vymažou" stíny. A použít polarizační filtr, i když si s kovovým povrchem neporadí. Přílišné lesky v tomto případě z kovových lišt se zmírňují jemným potřením tukem.
I tmavá místnost je výhodou. :-)

Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 2. 6. 2014 16:10, celkově upraveno 2
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomkuklik 2. 6. 2014 16:08

Kozakm: myslím, že u toho fotostolu bude problém s nosností desky. 30kg je hodně. Myslím, že se sklem na dvou kozách by to šlo líp. Pokud bude chtít beze stínu a bez odlesku na desce, pak se pozadí přetáhne přes sklo a prosvítí zespodu. Pokud chce odlesk jako u toho Dellu - pak pozadí pod sklo.

Pokud budeš mít stud. záblesky, potřebuješ ještě toto: http://www.photoneurope.cz/nabidka/odpa ... hrokostka/
nebo bezdrátově: http://www.photoneurope.cz/nabidka/odpa ... odpalovac/
tomkuklik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lu.kas 2. 6. 2014 16:13

Odlesk jako u DELLu netřeba :)

No a co tu nosnost vyřešit tím, že by se doprostřed fotostolu dala nějaká stolička, a až přes ní to bílé pozadí? Server by stál tím pádem na stoličce...

Že ty odlesky kovových částí budou problém, to je mi jasný, to už pak bude holt o hraní si s nastavením foťáku a intenzity světla...
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 6. 2014 16:18

Nosnost stolu bohužel netuším, ale snad by to plexi něco unést mohlo a případně by se dalo i podepřít zespoda (pod velkým předmětem by podepření nebylo vidět. Kabelová spoušť k foťáku je otázka pár desetikorun, rádiová řekněme pár stokorun.

Trvalá světla svítí pořád, tam není třeba nic propojovat, v případě použití blesků (větší výkon, netopí) je třeba nějaký odpalovač, ideálně rádiový, typ podle světel. Kup rovnou set se stojany a deštníky (nebo softboxy), vyjde to cenově výhodněji.

Foťák ideálně propojit s počítače a výsledky posuzovat rovnou na monitoru. Kabel i soft pro propojení by měly být u foťáku.

-- 2. 6. 2014 16:20 --

Na odlesky by možná stačilo kolem dokola natáhnout nějakou bílou látku/papír, držela by na bocích na stojanech světel a vzadu na fotostole.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lu.kas 2. 6. 2014 16:33

Jo, to podepření zespoda mě napadlo, tak to asi vyřeším.
A s počítačem bych to asi propojil no, to je dobrej nápad.

Trvalý světlo bude teda předpokládám jednodušší po všech stránkách... Jakej výkon koupit? Maj mě zajímaj ještě nějaký další parametry?
Deštník je alternativa k softboxu, deštník = softbox nebo jak to vlastně je?

A látku myslíš natáhnout jak? Kolem stolu jako?

Jinak je lepší když bude stůl stát ve volným prostoru nebo může bejt u zdi?
Z jaký vzdálenosti by se asi tak mělo fotit?

Díky všem, ani jsem nečekal, že se takhle rychle někam dostaneme
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 6. 2014 16:42

Trvalá světla jsou jednodušší, ale dávají méně světla. Což u produktů nevadí, prostě budeš exponovat třeba 0,5 s.
Já bych byl spíš pro softboxy, snadněji se s nimi míří a asi i lépe rozptylují. Ale v téhle oblasti nejsem odborník.

Asi může být u zdi. Od fotografované vzdálenosti se odvíjí ohnisko a čím kratší ohnisko, tím více bude předmět zdeformovaný perspektivou (sbíhající se linie směrem dozadu apod.). Delší ohnisko asi vypadá "profesionálněji", no širší ohnisko zase může dělat zajímavý efekt. Těžko soudit takhle od boku. Tu krabici na ukázkové fotce bych viděl tak na 35 až 50 mm.

Látka při pohledu shora by byla natažená kolem dokola celého stolu kromě přední části, kde bude stát foťák a jejím účelem je zakrýt nepořádek okolo (předpokládám, že nebudeš mít k dispozici holou místnost), který by se eventuálně mohl odrážet ve foceném předmětu. Ale tímhle bych se ze začátku moc nezabýval a řešil to až podle potřeby.
Naposledy upravil kozakm dne 2. 6. 2014 16:45, celkově upraveno 1
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 2. 6. 2014 16:44

Mě tyhle dotazy připomínají něco jako "rozhodli jsme se ve firmě rozšířit skladovací prostory, tak bych potřeboval zedníka, abych se ho zeptal, jak se míchá malta. Protože kolečko a zednickou lžíci už mám, tak si na to přeci nebudu objednávat někoho, kdo to umí".
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 6. 2014 16:44

Pro ovládání z počítače doporučuju tneto softík http://digicamcontrol.com/, Umí například i entry Nikon D3200 (kterej je oficiálně nepodporovanej). Sem tam to sice spadne, ale zas je to zadarmo.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 6. 2014 16:46

A jo, nějak jsem si myslel, že tazatel má Canon, kde je sw pro ovládání z PC přiložený v krabici.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lu.kas 2. 6. 2014 17:07

Cindy557 píše:Mě tyhle dotazy připomínají něco jako "rozhodli jsme se ve firmě rozšířit skladovací prostory, tak bych potřeboval zedníka, abych se ho zeptal, jak se míchá malta. Protože kolečko a zednickou lžíci už mám, tak si na to přeci nebudu objednávat někoho, kdo to umí".

Nabídneš mi řešení na míru, zařídíš, přivezeš, sestavíš, ukážeš práci? Beru, nemám problém za služby zaplatit a objednat si někoho, kdo to umí ;)

OK, vzdálenost by se vyřešila metodou pokus/omyl, asi stejně jako spousta dalších věcí :)

Jinak ten foťák je Sony Alpha 200, jestli je k tomu soft na ovládání přes počítač nevím, to zjistím případně...
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Kolemjdoucí

Další stránka