Zaklady makrofotografie (velka zvetseni)

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod BigglesO27 5. 5. 2014 13:29

Je na tebou postované fotce kruhový bazmek z odkazu?
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 5. 2014 13:42

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cross182 5. 5. 2014 13:52

Mám pocit, že kdykoliv se tu na něco zeptám, tak vás rozhádám :-\ :D
Rozhodl jsem se to teda nekupovat a budu se držet původního nápadu - bouncer + difuzér.
Podle mě ten kruhový ale dostatečné světlo má - pokud se zapne jeho funkce jako blesk, tak zableskne 2x větší intenzitou, než to běžně svítí :)
cross182
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 5. 5. 2014 14:08

Tím se netrap.
---
Vždycky, když tu Puntík začne něco radit, připadám si přesně takto:
http://www.youtube.com/watch?v=OyBSrBqogPY
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 5. 2014 14:09

Vysledky kamarada, co se inspiroval mym navodem na YT:

Obrázek
Obrázek

V jeho pripade reverz setak od Canonu + samodomo difuzer + interni blesk.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 5. 5. 2014 14:15

cross182: Vždyť si ti kup, ale pak neříkej, žes nebyl varován ;-)
Takže si to shrňme, Puntíku:
"Já bych ti to nerozmlouval, že s tím nechce nebo neumí pracovat jeden člověk neznamená, že to nebude vyhovovat jinému." To je pěkné, že bys to nerozmlouval, kdo nic nedělá, nic nezkazí...škoda, že se tím neřídíš, vyjma fotografování, i jindy.
"Já si dovolím tvrdit, že nejlepší zkušenost je vlastní zkušenost." A jak vyplývá, tak tu viditelně nemáš.
"Když to vyrábějí, patrně to funguje..." To je to domýšlení nebo už okecávání?
"Výkon mizerný pouze relativně, pro velmi krátkou vzdálenost světelného zdroje od předmětu může vyhovět." Ono slůvko "může" potvrzuje nějakou vlastní zkušenost i s něčím jiným než tlacháním?
"Se mi líbí, jak někdo posuzuje něco, co v životě neměl v ruce. Mně teda něco říká to, že se dělají ve dvou verzích a ta výkonnější je už - poslední kus." Takže se sám sobě líbíš? No aspoň něco. A třeba tě za reklamu aspoň poklepou po ramenech...
"Každý o tom ví kulový,..." Každý ne, ale o někom bych věděl...
"Neměl"... Ale to to trvalo než se panáček přiznal k domýšlení a okecávání, že jo?
"Všechno tohle okecávání je k prdu." A došlo i na sebekritiku...
"...bude vědět co my si jen domýšlíme..." Majestátného "my" snad netřeba :lol:
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 5. 2014 20:29

cross182, skutečně - tím se netrap. To si tu je pár hochů "co spolu mluvíme" hojí svoje mindráky. Ti co to nepotřebují, ti se nezapojují.
Zařiď se jak uznáš, pokud se budeš rád prodírat rákosím a nesejde na nějakém cvaku... a hlavně když ti v podstatě vlastně ani nepůjde o zvetšení 5:1 o kterém's původně psal..... :-)
Jinak takovéhle obrázky v ruce patrně neuděláš, ostatně já bych se dnes o ně už asi ani fotografickou technikou nepokoušel. Bude-li to ovšem jen příjemná a nezávazná záliba, proč ne. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 5. 5. 2014 22:59

Jeste ze si PL nevsiml te mrtve mouchy :-)
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 5. 5. 2014 23:25

Puntík píše:...
hlavně když ti v podstatě vlastně ani nepůjde o zvetšení 5:1 o kterém's původně psal..... :-)
Jinak takovéhle obrázky v ruce patrně neuděláš, ostatně já bych se dnes o ně už asi ani fotografickou technikou nepokoušel. Bude-li to ovšem jen příjemná a nezávazná záliba, proč ne. :-)

Zdravím

Bodejť, lepší je to namrskat ve 3D a vyrenderovat, tam má člověk plnou kontrolu nad světlem i hloubkou ostrosti... :nenapadne
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 24. 5. 2014 22:59

Aktualne z dneska. Potkal jsem tuhle krasavici a neodolal jsem.
Nikon D90:
Obrázek
Nikon D700:
Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 29. 5. 2014 21:17

A je tu treti cast, praxe :D

Vysledek kamaradky, ktera foti s DSLR ani ne tyden ;-)

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 12. 7. 2014 22:31

dneska jsem zkoušel ten samyang 85 + 1,2,3 mezikroužky pro cca 1:1 macro... takže: se vším mně to nezaostřilo, když jsem vyhodil jeden kroužek (2) tak už jsem zaostřil (z původního cca 1metru) na asi 15cm vzdálenosti, ale stylem, že jsem hejbal celým foťákem a né ostřícím prstencem - ten při tomto ani né 1:1 macru přeostřuje (1m - nekonečno = celým rozsahem prstence) v reálu jen asi o 3mm! je to normální? jako věděj jsem, že teď už nepojede peaking po trávě po metrech při ostření, ale měl jsem za to, že pár centimetrů.. a né prakticky vůbec nic - tady nepřeostřím ani z muší pr*ele na její hlavu celým rozsahem prstence :shock:

potom hloubka ostrosti, která je i na f20 ani né centimetr - to mě také zaskočilo :lol:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 12. 7. 2014 23:53

Fuck8r, škoda, že sis o makru nepřečetl něco z nějaké literatury, při větších zvětšeních se ostřící prstenec objektivu nepoužívá, ostří se posuvem celého přístroje ve zvláštních makrosáňkách (na stativu), nebo t.zv. na houpačku. Hloubka ostrosti bývá skutečně nicotná a tak se v případě potřeby používá metoda skládání řezů, t.zn. sečte se patřičným programem i několik desítek snímků, zaostřených postupně po vzdálenosti několika ( i desetin) mm. Samozřejmě pomocí makrosáněk. Tvé výsledky jsou tedy očekávatelné. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 13. 7. 2014 00:08

Ze se pri makru ostri pohybem aparatu, nikoliv ostricim prstencem objektivu, je zcela bezna praxe, zejmena pokud ti jde o nejvetsi zvetseni. Pak nedava ostreni pomoci objektivu vlastne zadny smysl ;)

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 13. 7. 2014 07:20

Ok já jen jestli nemám nějakou anomálii s objektivem :D

Tedy věděl jsem že při muších portrétech 3:1+ je HO xicht a tykadla už mimo např. = třeba 2mm, ale že to budu mít při kytičkovým detailu u obyč objektivu s mezikroužky jen při nějakém 0,5-0,7:1 zvětšení - tak to jsem nečekal, tam jsem měl za to, že to o nějaké 2-3cm přeostří a HO, že bude taky aspoň jeden lísteček tadyten (f5,6): :D
Přílohy
DSC01776.JPG
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka