Potřebuji poradit s focením party

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod riman 29. 11. 2013 16:19

Já jsem diskotéku fotil pouze jednou, na požádání celou akci. Po chvíli šel seťák do batůžku a nastoupila pevná padesátka od Sigmy a i tak jsem měl při cloně 1.4 problém, protože jsem kvůli šumu nemohl jít moc nad ISO 1600. 1/30s - 1/50s na tanec je prostě moc málo...
2012-03-16 23.57.17_resize.jpg

2012-03-16 22.55.56_resize.jpg

2012-03-16 22.46.03_resize.jpg
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obrbaz 29. 11. 2013 21:55

Jak tu psal Radek fotky díky téhle věkové skupině si lidi dávají na fb jako portréty, v každé galerii mám část fotek kde vypínám blesk jako třeba zde

Obrázek

Obrázek
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukyn01 3. 12. 2013 11:08

Tak focení je za mnou.
Malá ukázka je tady:

Obrázek

Největší problém jsem měl, že i přes nastavení ISO800, čas kolem 1/20 a blesk na druhou lamelu bylo pozadí hodně tmavé a musel jsem ho v Aperture vytahovat (čímž jsem si přidal šum). Možná byla chyba nastavit blesk na TTL a pak jenom ubírat výkon. Manuální režim by byl vhodnější?
lukyn01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 12. 2013 12:37

V čem by byl manuální režim výhodnější? Pokud blesk blikl správnou intenzitou, tak je jedno, zda si tu intenzitu změřil sám pomocí TTL nebo zda ji nastavil fotograf ručně.
Pokud správnou intenzitou nebleskal, pak se dá diskutovat, zda to byla chyba fotografa, systému, příliš tmavý strop atd.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2013 13:26

Manualni rezimy jsou stejne jako neexistence motivovych programu, neexistence videa, live view prevazne na chlubeni.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 3. 12. 2013 13:57

Já teda nevim, ale pokud se jedná o pozadí, tak to chtělo delší čas, ne silnější blesk, který dodává(při správném použití) světlo hlavně do popředí.

edit: v příspěvku nevidím žádný odkaz...

-- 3. 12. 2013 13:16 --

jo a ještě nevidím důvod mít blesk na druhé lamele... Já ho taky dlouho dobu měl na druhou lamelu, protože mi to přišlo tak nějak víc PRO. Ale stačila právě první party a došlo mi, že to rozhodně není samospásné řešení. Protože mezi zaměřovacím zábleskem uplyne poměrně dlouhá doba třeba i 1/4s za tu dobu se může změnit osvětlení a lidi se můžou pohnout nebo mrknout. Lidi už si totiž myslí, že se fotí už při zaměřovacím záblesku, což není pravda, že jo.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 12. 2013 14:48

Vyšší ISO (1600 + ), blesk na první o 1EV zeslabit a v edit. pohnout středem úrovní.

Tady je lukynova ukázka -

DSC_0141.jpg

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukyn01 3. 12. 2013 14:58

Vyšší ISO (1600 + )- To chápu
blesk na první o 1EV zeslabit - O EV zeslabit na blesku, EV na tele fotaku vubec nenastavovat?

a v edit. pohnout středem úrovní - Vysvetli blize? Mam na MacBooku Aperture v AJ, jak se to nastaveni jmenuje v anglictine prosim? :)
lukyn01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 12. 2013 15:18

O 1 EV potlačit výkon blesku. Středním šoupětem úrovní (Levels) vytáhnout středy. (Šoupátko doleva, blíž k černé).
rovně.jpg

Jnak bych měl spíš připomínky ke kompozici, v tomto případě odříznout ty zelená záda. :-)
A nejen..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 3. 12. 2013 15:30

Já nevim no, ale přidat iso, abych zesvětlil fotku, pak si ji ztmavit tím, že ještě uberu blesku (mně ta tvoje fotka přijde tmavá až dost), nepřijde jako úplně dobrý nápad a jako bonus to dotahovat v PP pomocí levels.

Ořiznout zelená záda mi taky nepřijde jako zrovna dobrý nápad. Do jaké pozice ve snímku by se ta dvojice dostala? Mně spíš táhnou oči ty růžovo fialové mapy na slečně vpravo. Zrovna ta by se dala celkem hezky oříznot, aspoň částečně, aby tak netáhla oči. Z takové nijaké kompozice by byla aspoň středovka, kterou sice spousta lidí zatracuje, ale u podobných fotek nevidím jiného východiska.

tady něco mojeho úplně bez PP

EDIT: na mojí fotce už kompenzace blesku -1EV...
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 12. 2013 15:40

Přidám ISO, abych prosvětlil sál, uberu blesk, abych potom mohl prosvětlit celý snímek a netrčely mi z něj vyplajchované, bezbarvé xichty.
Tvoje úprava je tímtéž, jako fotka na výšku. Zřejmě nechtěl.
Ale foť jak chceš. A není to moje fotka.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 3. 12. 2013 15:58

Puntík: To samé se dá docílit prodloužením času, bez toho abych si zvýšil šum. Jinak jsem se bavil přímo o té fotce výše. Ne celkově. Taky jsem v reakci mluvil k původnímu tazateli ne k tobě. Uznávám, že to tak mohlo vyznít. Jinak nevím jakou úpravu máš na mysli.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 3. 12. 2013 16:06

Přídám taky svůj názor: Blesk bych vůbec neubíral, spíš lehce do +, přijdou mě už docela utopený. Naopak na fotce od mikecz už zase moc přiblejsklý. Určitě iso nahoru. tím pádem by i pozadí bylo trochu světlejší a fotka by byla docela v pohodě už na place.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 3. 12. 2013 16:13

Hoax: souhlasím se vším. ta moje fotka je pro mě na hraně, pro mě ještě v pořádku nasvícená. Jak už jsem zmiňoval i tak blesk -1EV.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 3. 12. 2013 16:30

No ono taky záleží jestli je to canon nebo nikon, na canonu mám blesk neustále do+ jak to podexponovává. Pak taky jak u nich funguje ettl. Myslím tím do jakýho místa to změří předblesk. Mám pocit, že to funguje spíš jako bodový měření.
hoax
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka