Potřebuji poradit s focením party

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukyn01 21. 11. 2013 13:46

Mám možnost si jít zafotit na party a potřeboval bych poradit, jak to co nejméně zvrtat. Zatím jsem fotil převážně portréty a krajinky.

Mám k dispozici Nikon D3100 s objektivy Nikon 18-55mm (F 3,5 - 5,6) a pevný Nikon 50mm (F 1,8). Blesk Nissin Di700. Bude sestava dostačující?

Na co si dát největší pozor? Mám trochu strach s prací s bleskem. Jak správně natavit? Předpokládám, že správné nastavení bude TTL, hlavu úplně do stropu a vysunout odraznou desku (difuzer nemam, blesk ma ale moznost rozptylky) a nastavení fotoaparátu na první, nebo druhou lamelu?
Proč, když používám blesk se musí nastavovat ISO na vysoké (400-800?). Předpokládám, že v případě ISO 100 a nastavení blesku na TTL je pak moc velký výkon blesku a fotky zbytečně kazím?

Našel jsem tu jedno podobné téma, ze kterého čerpám.
lukyn01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 21. 11. 2013 16:08

Vysoké ISO se nastavuje hlavně proto, abys mohl exponovat pozadí a neměl ho úplně černé a v něm bleskem vysmahnuté postavy. V klubech není neobvyklé mít hodnoty třeba ISO 1600, F4, 1/8s. Blesk na druhou lamelu, TTL, s kompenzací do mínusu dle potřeby .. a vkusu. ;-)
Troufám si říct, že tu padesátku moc nevyužiješ, pokud tam bude víc lidu, málo místa si obvykle vynutí širší ohnisko.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 21. 11. 2013 16:08

Pokud to ještě s bleskem neumíš, možná bude lepší ho nechat doma, než experimentovat na akci ;) Pokud párty bude probíhat v jedné místnosti s relativně rovnoměrným osvětlením. Nastavil bych manuálně WB, i expozici, ISO bych nastavil tak, aby čas vycházel cca. 1/100s a foť do RAW. Většinu času nebudeš muset řešit nastavení a v podstatě můžeš jen cvakat. Já fotím bez blesku prakticky vždy. Fotky jsou pak trochu zašumělé a podivně barevné, ale mě se to tak líbí ;)

http://daf.rajce.idnes.cz/Teta_Pavla_50_2013/
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 21. 11. 2013 16:20

Používám auto ISO, omezení na ISO 1600, čas kolem 1/100. Blesk o strop, pozor na barvu stropu, ať to nemáš třeba celý modrý, nebo žlutý.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kelav 21. 11. 2013 18:26

Ahoj, já dřívávějc fotil mejdany, party a koncerty každý víkend. Text níže ber jen jako malou radu, návod pro někoho, kdo tenhle žánr ještě nefotil :-)

Máš pevnou 50, ta je super, D3100 je malá, lehká, s nasazenou padesátkou a bleskem to bude vratký a bude se ti to převažovat na blesk. Takže abys neměl mázlý fotky kvůli "utržení" během expozice, tak bych nastavil čas někde kolem 1/80 - 1/100, možná se Ti podaří držet ale i 1/60, uvidíš...

Clona... asi takhle... 2.8 na nějaký hrátky s HO, jinak ideál je kolem clony 4.

ISO... opět podle světla, osvětlený podium jsem fotil i třeba na ISO200, většinou (s bleskem) jsem vše fotil na ISO 800, když bylo hodně světla, tak jsem nastavil ISO 640 – 400, když jsem potřeboval, tak jsem šel někdy až na ISO 1600... tohle chce cvik a zkušenost, každopádně každou fotku vidíš na displeji a máš možnost přenastavit hodnoty a zkusit znova.

Blesk... já vždy fotil v TTL režimu a jen jsem si hrál s korekcí intenzity, bylo to rychlejší, než mít vše v manuálním režimu a honit nastavení... :-)

Suma sumárum:

Moje výchozí hodnoty pro jakékoliv focení mejdanu, párty koncertu, atd..!
Manuální mód
ISO 800
Clona 4
Čas: 1/50
Středový ostřící bod
Měření expozice - bodové (střed) - tahle položka je ale irelevantní vzhledem k manuálnímu režimu
Blesk: TTL režim, korekce výkonu blesku na nule
Formát RAW!

Jak už tu někdo psal, důležitý je strop (barva a jeho výška). Bílý stropy byly super, horší už to bylo při focení, kde byly stropy různě barevné, nebo dokonce černé... No a nejhorší v tomhle ohledu jsou open-air festivaly, tam pak brzy člověk pozná limity svojí techniky :-)

A fotit do RAWu, většinou fotky potřebujou lokálně doladit, upravit tonalitu, upravit šum, ostrost, atd... všichni to známe :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 24. 11. 2013 19:53

Já přidám svoje zkušenosti s focenim party. Blesk jednoznačně na první lamelu aby se ti nejdřív exponovali lidi až pak dokreslilo pozadí. Pokud máš dostatečně silný blesk, tak klidně do ISO200, já se běžně na iso 200 ani nedostanu. Čas se neboj protáhnout. Klidně 1/8 nebo 1/6 pokud fotis ve tmě blesk ti to v pohodě zmrazí. Z vlastní zkušenosti je oblíbená barva stropu v klubu černá, takže s blýskáním o strop si moc nepomůžeš. Já fotim s vytazenou vizitkou a blesk sklopeny o 45°. Protože je vždy s všude málo místa je nejlepší široké ohnisko. Navíc nemusíš moc clonit kvůli dof.

Takže abych to shrnul nastavení foťáku asi:
M
ISO 160
f3.5
1/6
Blesk TTL -1ev a víc
Měření expozice zdůrazněný střed
Ošetření na střední bod nejlépe zamknout, pokud máš možnost af-s kvůli pomocnemu zaostrovacimu světlu.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 24. 11. 2013 22:45

Při focení party, je nutné mít stativ, aby byl na fotce i fotograf, co je za partu bez jednoho člena!

Obrázek
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 25. 11. 2013 00:27

Radku, tak to nás tady nikoho nenapadlo. Dobrý joke :-D
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukyn01 25. 11. 2013 19:50

Pánové, všem děkuji za rady :) I za tu poslední, až půjdu fotit partu, určitě nezapomenu stativ :)
lukyn01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obrbaz 25. 11. 2013 20:23

Taky se přidám k diskuzi. Poslední tři roky jsem se zabýval focením párty celkem intenzivně ikdyž poslední dobou už od toho upouštím. Když fotím uvnitř tak používám odrazu blesku od stropu (pokud tedy zrovna není černý), na výšku blesk nasměruji mírně za sebe (úhel 120°), na šířku tedy klasicky hlavu blesku otáčím dozadu a zvedám na úhel 75° (což je taky mírně za sebe) + kousek povytahuji rozptylku aby mi poslala část světla přímo před sebe (bez povytažené rozptylky mi to dělalo hodně tmavé stíny na obličejích). Díky nasměrování dozadu se mi lépe prosvětluje pozadí. Další důležitá věc je, postavit si lidi do správné pozice (pokud to jde) a to tak aby za nimi byl umístěn nějaký světelný efekt. Další věc je, že používám jen manuální nastavení blesku a foťáku protože jsem měl problémy, světelné efekty mátly měření. V tomhle konkrétním případě jsem použil nastavení ISO 1600 (což používám v drtivé většině případů na párty fotky), čas 1/50 - 1/4 podle intenzity světelného efektu za skupinkou (chce to trochu cviku do oka, na lasery jde bez problému používat i 1/4 ale u diodových robotických světel 1/50 i kratší), 4 clona je plně dostačující na focení skupinek když nechci experimentovat a výkon blesku 1/1 (canon 580EXII) kvuli výšce stropu. Fotím jen do RAWu.

Výška stropu:
Obrázek

pozadí nasvíceno lehce diodovými robotickými světly:
Obrázek

Obrázek

s lasery v pozadí:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

s lasery a diodovými robotickými světly:
Obrázek

s lasery:
Obrázek

Focení na open air nebo s nepoužitelným stropem používám Lumiquest a stejné zásady, dlouhý čas, vysoké iso a nějaký zdroj světla v pozadí
http://www.lumiquest.com/images/New%20P ... BrochureHQ[1]-8.jpg
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod iggi 25. 11. 2013 20:46

Hlavne pozor na tie lasery aby ti neposkodili snimac :)
iggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 11. 2013 20:55

Já jsme asi něco prosral, matka pořád že mě nikam nepustí, prý až budu mít 18, pak dokud budu u ní bydlet a pak jsem odstěhoval a teď jsem si vpomenul a ti fagani tam maj jako moje děti. Kam se teď chodí na dýzu v 42 letech? Nějaká lepší s barevnou hudbou.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 25. 11. 2013 20:57

Celkem by me zajimaly nazory ostatnich, protoze me se to mekke bezkontrastni svetlo vubec nelibi, vylozene to zabiji tu vecerni diskotekovou atmosferu. Jen muj nazor.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obrbaz 25. 11. 2013 21:14

Věk bych raději ani nerozebíral, když je tam rodiče pustí :D Co se týče zvoleného stylu na takovou akci chodí minimálně ještě dvá další fotografové nezávisle na mě kteří fotí +- stejné fotky kde je zachována noční atmosféra. Co jsem se setkal s reakcemi tak jak si psal, někomu se to líbí, někomu ne, já se přikláním k té první skupině. Mám raději u pártyfotek když jsou světlejší než tmavé někdy až nevýrazné fotky.
obrbaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 26. 11. 2013 00:15

Priznam se, ze typicke fotky teenageru visicich ruzne po sobe, kterych je plny net, me nebavi. Bavi me dizu fotit spis jako reportaz slozenou z "momentek" vyhradne bez blesku, napr:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Bohuzel tam nejsem od foceni toho, co bavi me, ale co lidi chtej videt. Tam, kde fotim, ani sance fotit odrazem neni, takze i kdyby se mi treba to prebiti svetelene atmosfery v klubu externim bleskem na plny vykon libilo, mam proste smulu:
Obrázek
Obrázek
Obcas se da alespon blesk sundat a odpalit z jineho uhlu, kdyz chce nejaky individualista vyfotit "jinak":)
Obrázek
Co se nastaveni fotaku tyce, vsechny fotky jsou s exifem, takze koho to zajima, muze se podivat.
Petr Luňák
Návštěvník

Další stránka