Ahoj, já dřívávějc fotil mejdany, party a koncerty každý víkend. Text níže ber jen jako malou radu, návod pro někoho, kdo tenhle žánr ještě nefotil

Máš pevnou 50, ta je super, D3100 je malá, lehká, s nasazenou padesátkou a bleskem to bude vratký a bude se ti to převažovat na blesk. Takže abys neměl mázlý fotky kvůli "utržení" během expozice, tak bych nastavil čas někde kolem 1/80 - 1/100, možná se Ti podaří držet ale i 1/60, uvidíš...
Clona... asi takhle... 2.8 na nějaký hrátky s HO, jinak ideál je kolem clony 4.
ISO... opět podle světla, osvětlený podium jsem fotil i třeba na ISO200, většinou (s bleskem) jsem vše fotil na ISO 800, když bylo hodně světla, tak jsem nastavil ISO 640 – 400, když jsem potřeboval, tak jsem šel někdy až na ISO 1600... tohle chce cvik a zkušenost, každopádně každou fotku vidíš na displeji a máš možnost přenastavit hodnoty a zkusit znova.
Blesk... já vždy fotil v TTL režimu a jen jsem si hrál s korekcí intenzity, bylo to rychlejší, než mít vše v manuálním režimu a honit nastavení...

Suma sumárum:
Moje výchozí hodnoty pro jakékoliv focení mejdanu, párty koncertu, atd..!
Manuální mód
ISO 800
Clona 4
Čas: 1/50
Středový ostřící bod
Měření expozice - bodové (střed) - tahle položka je ale irelevantní vzhledem k manuálnímu režimu
Blesk: TTL režim, korekce výkonu blesku na nule
Formát RAW!
Jak už tu někdo psal, důležitý je strop (barva a jeho výška). Bílý stropy byly super, horší už to bylo při focení, kde byly stropy různě barevné, nebo dokonce černé... No a nejhorší v tomhle ohledu jsou open-air festivaly, tam pak brzy člověk pozná limity svojí techniky

A fotit do RAWu, většinou fotky potřebujou lokálně doladit, upravit tonalitu, upravit šum, ostrost, atd... všichni to známe