Jak na foceni svatby

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Callgaro 30. 5. 2013 09:53

Já měl na svatbě kamaráda fotografa, hostinu jsem nakonec zrealizovali u druhých známých v penzionu v Českém Švýcarsku. A velice jsme byli vděční že až na oddávající a jednu servírku na svatbě nebyl nikdo, koho bychom dlouhodobě osobně neznali. Není pravda že zůstanou jen fotky, zůstanou i vzpomínky a i díky tomu že jsme byli celou dobu obklopeni jen rodinou a přáteli je máme moc pěkné.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod meviphotography 30. 5. 2013 10:22

Co se tyka me, jako zakladatele tohoto vlakna...at uz kdokoliv si mysli, ze se do tohoto typu foceni hrnu s tim, ze mam nejakou zrcadlovku a jsem tak namysleny, ze sve fotky povazuji za brilantni, tak je na omylu.

Jsem si vic nez vedom toho, ze moje technika je svymi technickymi parametry na takove foceni vic nez smesna a me zkusenosti zrovna tak...to, ze si domyslivy pribuzni mysli, ze kdyz sem tam neco fotim a mam zrcadlovku s nejakym prislusenstvim, tak jsem umelec a predevsim odbornik na svatby, neni moje chyba a nadseny z toho nejsem. To, ze nevesty nechteji na svatbe nikoho ciziho, ani fotografa ani kameramana, neni muj problem, ovsem me to dela vrasky na cele a ja za pripadny neuspech ponesu nasledky, toho jsem si vedom a zaroven jsem na to pribuzne upozornoval dostatecne a s predstihem.
Na druhou stranu si myslim, ze lepsi si uriznout ostudu na svatbe pred pribuznymi za "pekne dekuju" nez si hrat na buh vi co a suverene jit fotit svatbu nekomu cizimu za penize...a btw kdyz uz jsme u tohi, tak kdo by si me asi tak vybral, kdyz nemam temer zadne reference a jsem mlady ucho? Ja osobne ne :-)

A co se tyka meho vybaveni, konkretne skel a man. blesku v kombinaci s ovladanim/zkusenostmi, tak muzu rict, ze pokud se jedna o tyto reportazni foto a ne o umelecke, s buh vi jakou hrou svetel, tak vysledky jsou srovnatelne s vysledky profesionalu s idealni technikou za X tisic. I tak vim o svych chybach, pripoustim si je, snazim se zlepsovat a bohuzel, obcas jdu i do risku, ktery nemusi vyjit.
meviphotography
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 30. 5. 2013 13:09

Myslím že připomínka k výbavení směřovala spíš k tomu TTL blesku, protože ve spoustě situací nebudeš mít možnost cokoliv nastavovat, takže si nejspíš musíš hlídat jak jsi daleko, případně dělat nějakou tu korekci, zbytek doladit z RAWu. I levnější TTL blesk ti výrazně pomůže. Manuální může být celkem v pohodě pro aranžované portréty apod. Tam ti při troše šikovnosti zdržení odpustí.

Takhle tě určitě potkají krušnější chvíle "na místě".

Na druhou stranu, dřív taky vystačili a měli mnohem jednodušší přístroje. Když má fotka nápad, nemusí být per-pixel excelentní a funguje.

Každopádně hodně štěstí, napiš pak zkušenosti.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 30. 5. 2013 13:23

to meviphotography: Já náhodou oceňuju tu odvahu, že do toho jdeš i když tě ostatní zrazujou. Pokud ty i "zákazník" víte do čeho jdete, tak proč ne... A dáš pak někam fotky? Samozřejmě, když s tim budou novomanželé souhlasit. Sem docela zvědavej, co se z toho podaří dostat :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 30. 5. 2013 22:11

http://www.svatbakrejci.cz/ tuto akci podle mne ridi Eva.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 31. 5. 2013 03:05

Tak zítra jdu na nástřel svatby,všechno v poho, jen mám obavy jak to bude s počasím. :roll: Z focení obavy ani nemám, neb budu jen jako host co si bude fotit. Ale novomanželé mě budou pózovat a snad nějaké fotky udělám, aniž bych hlavního fotografa urazil, nebo naštval. :-)) Bohužel nevím kdo to je a tak se s ním budu muset domluvit těsně před obřadem.
Mě tak napadá otázka, jak bych se asi já tvářil na člověka co mě bude zdržovat a zabírat čas s focením novomanželů a hostů ? No uvidím, při nejhorším si rozšlapeme foťáky a bude. :-D :-D
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 5. 2013 08:12

Radek71 píše:http://www.svatbakrejci.cz/ tuto akci podle mne ridi Eva.

Doufám, že se nedotknu někoho místního, ale tenhle "svatební web" mi přijde vážně děsivej. Chápu, že když bych pořádal třeba koncert nebo konferenci, tak udělám podobnej web s představenim účinkujících, jejich životopisama, informacema k akci atak. Ale ke svatbě? To sem ještě neviděl... Max někde na webu harmonogram s mapou a nějaký návrh darů.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 5. 2013 08:51

Proč ne? Takovej web máš za 15 minut ze šablony hotovej a můžeš připsat položku na fakturu.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 5. 2013 09:10

Sem myslel, že mi přjde děsivý, že má někdo potřebu si před svatbou dělat takovejhle web. Technický provedení webu neřešim.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 31. 5. 2013 09:25

Proto jsem to nalinkoval. Bylo to k diskuzi, kdo by si objednal foceni svatby se skokem z utesu.
Kolegyne svatbu prozivala zase tak, ze na FB kazdy den uvolnovala 5 fotek, takto to delala mesic. Bylo to proto, aby ten humbuk dele vydrzel.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 31. 5. 2013 09:49

lukas_highenergy.cz píše:Sem myslel, že mi přjde děsivý, že má někdo potřebu si před svatbou dělat takovejhle web. Technický provedení webu neřešim.

Mě to přijde děsivý komplet :-D . Ale jsem holt stará škola :-))
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 5. 2013 09:50

Tak to si řikám, že sme to brali ještě hodně v klidu - žádný předsvatební akce nebo weby, obřad na zámku, focení od obřadu, oběd s rodinou a odpolední oslava venku na cvičáku, kam sme nechali dovézt velkej párty stan, hudba a světlo šly z benzinovýho agregátu a jídlo a pití bylo na dřevěnejch skládacích stolech... A musim říct, že byli všichni nadšený, jak to bylo v pohodě. Dokonce i dědčkové a babičky, kde jsem se bál, že ten cvičák nezkousnou... :-) A fotky z útesů a s tygrem si holt nafotíme jindy :-D

-- 31. 5. 2013 10:53 --

Jo a konečně sem zjistil z toho webu, co to znamená "barva svatby". Nás se na to ptalo několik lidí a já jen říkal, že nevim co to je, ale že na oslavu můžou přijít se psem, pokud je vychovanej :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod AndrewJ 31. 5. 2013 11:07

Radek71 píše:http://www.svatbakrejci.cz/ tuto akci podle mne ridi Eva.

Ale každopádně mají na svatbě super cimbálku. Hraje tam na cimbál kamarád a on je super cimbalista.

A mimochodem jeho bratranec je super fotograf http://jangrombirik.tumblr.com/
AndrewJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 31. 5. 2013 15:32

snopa píše:Tak zítra jdu na nástřel svatby,všechno v poho, jen mám obavy jak to bude s počasím. :roll: Z focení obavy ani nemám, neb budu jen jako host co si bude fotit. Ale novomanželé mě budou pózovat a snad nějaké fotky udělám, aniž bych hlavního fotografa urazil, nebo naštval. :-)) Bohužel nevím kdo to je a tak se s ním budu muset domluvit těsně před obřadem.
Mě tak napadá otázka, jak bych se asi já tvářil na člověka co mě bude zdržovat a zabírat čas s focením novomanželů a hostů ? No uvidím, při nejhorším si rozšlapeme foťáky a bude. :-D :-D

Upřímně řečeno takoví lidé jsou pro mne nejhorší. Není nic lepšího než když se k polibku, okroužkování apod. připlete někdo jinej s foťákem a překáží. Pokaždé se již ptám snoubenců (na předsvatební schůzce), zda mají někoho v rodině podobně aktivního a aby ho kdyžtak vyrozumněl o tom, ať nepřekáží.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 31. 5. 2013 16:50

pota: tak to teda doufám, že se tam nepotkáme, jinak by došlo jistě na to šlapání po technice. :D
snopa
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka