Jak na foceni svatby

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 10:54

Ahoj
samo, že ty stativy s sebou nebudu tahat všechny, veznu jen jeden (možná nevím).
Co máš proti 1100D ?? Já s ní nemám problém, až na vyšší ISO při kterých šumí. Noise ninja to ale umí doladit. ;-) Avšak odrazná deska je fajn nápad,Ag,Au a white- připíšu jí na seznam. Dík.
schválně, který blok je focený kterým tělem ?
http://www.snopa.estranky.cz/fotoalbum/ ... -bezdekov/

http://www.snopa.estranky.cz/fotoalbum/ ... dekov-ii./

žádný velký rozdíl tam není :-) teda až na ohnisko
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 5. 2013 11:42

No proti 1100D v principu nic nemam - jen vždycky když sem něco fotil se dvěma tělama, tak jsem si vzal pro danou chvíli hlavní sklo a hlavní tělo (podle toho s čim sem fotil nejvíc) a dal je k sobě. No a to druhý sem měl nasazený na druhym skle jen pro případ, že bych nestihnul přehodit. A všecho sem se snažil odfotit s lepšim tělem...

Jinak samozřejmě ten blok nepoznám u tohohle typu fotek - to lepší tělo na svatbu jsem bral právě podle ISO (nebo na závodech i podle jinejch parametrů).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 11:50

Jasně, já to pochopil, jen jsem trochu škádlil. :-)
Asi to udělám jak navrhuješ Ty, ale jinak jsem zvyklý opačně. Ono totiž to je tak, že 1100D mám výborně zmáknutou a už nevím o ničem, kde by mě podrazila. Se 60D se stále obeznamuji a občas mě provede levárnu, kterou nečekám. ;-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 26. 5. 2013 12:13

Upřímně řečeno mám pocit, že to zakladatel topicu moc řeší. Už jen te seznam techniky ala odrazné desky apod. Toto podle mne na svatbu nepatří. Ti dva se chtějí vzít, pak se najíst, pobavit s přáteli a nakonec se opít a následně ****. Venku se dají za přirozeného světla vyfotit nádherné fotky, podívej se na fotky Zuzany Scharf, ta se také s hromadou blesků netahá a dostat jí na svou svatbu je těžší než Obamu.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 5. 2013 14:27

Proč by na svatbu nepatřil odrazná deska? Mi přijde jako celkem běžný vybavení a i náš fotograf jí na svatbě měl a hodila se... K tomu měl jeden blesk, 24-70, 70-200 a FF tělo a s fotkama sem vážně spokojenej :-) Jo a nejvíc mě překvapil tim, že to vše bylo Sony :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod meviphotography 26. 5. 2013 16:25

to snopa & lukas_highenergy:
dekuji za dodany pocit toho, ze v tom nejedu sam :-D jinak Vam obema dobre svetlo! :-)

to pota:
uprimne receno srovnavate nesrovnatelne...v prvni rade profi svatebniho fotografa s fotografem amaterem, co si jde "chca nechca" hrat na hl. fotografa...ackoliv zkusenosti nemam tak beru vse, co si myslim, ze by mi mohlo byt napomocno (ve finale bude nepriznive pocasi a skoncim u fotaku, 2 objektivu a jednoho blesku - muze byt) a ne ze tam jdu najisto s par profi skly a 2 profi telama a presne vim, co v ktery okamzik vytahnu, ptz bych to mel jiz Xkrat odzkousene...v druhe rade srovnavat techniku typu 500D vs. 6D, kde sum je videt v prvnim pripade pri ISO1600 vs. ISO6400 kde sum neni videt ani omylem (pro neznale citlivost ISO je dle meho nazoru, co jsem videl u kamarada, asi tak o 50% vychytanejsi nez u 5D MarkII) a z toho duvodu ja budu bleskat v interieru kde to pujde, ovsem s citem...a co se tyce stativu a ostatnich, dle Vas nepotrebnych veci - nevite, ze kadzy fotograf ma na fotografiich svuj osobity "rukopis" dle techniky foceni, techniky postprocesu a zaroven se fotografove (DSLR) predevsim na ty, co bleskaji i za "dobreho svetla" a jini delaji vsechno proto, aby blesk nemuseli vytahnout vubec :-) aspon takova je ma osobni zkusenost, mozna mylna :-)
meviphotography
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 17:08

meviphotography:
určitě si nemysli, že jsi v tom sám. Takových bláznů jako třeba já, co to udělaj za pochvalu je víc. Mě baví focení a jsem rád za každou příležitost něco zajímavého zdokumentovat a nafotit. Svatba je pro mne velká výzva. S tím bleskem jsi to trefil, právě nabíjím druhou sadu AKU ale doufám, že blesk zůstane v brašně a zvládnu to bez něj. Za dva roky co ho mám jsem blejskal dvakrát, teda mimo aťas. ;-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 5. 2013 17:44

Hele já to dělám v podstatě jak dárek pro novomanžele (vdává se starší sestra mojí ženy :-) )... Takže rozhodně zisk neni mym cílem. Když si budu chtít něco málo vydělat, tak si seženu nějaký focení se psy...

A dneska už sem i viděl na fotkách, kde se bude fotit a bude to zajímavý.. Ale tak kromě obřadu to vypadá celkem ok :-)

No a co se týče blesku, tak uvnitř ho nasadim a nesundám a max ho vypnu. Sice psy fotim zásadně bez blesku (naprostá většina fotek), ale uvnitř to na moc dobrý světlo na focení lidí nevypadá :-(
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 18:34

lukas_highenergy.cz:
Já mám výhodu tréninku, první svatbu nejsem ten hlavní, ale druhý, což mě dává prostor se učit a zkoušet. Druhá už bude naostro a to bude boj. :-)
Já také vím, kde se to bude konat a jak to tam vypadá. Mám to v perimetru cca 30 km, což jde objet a prohlédnout osobně. Co se týče blesku, nemám k němu vřelý vztah, proč taky?? Kupuji si světelná skla, abych eliminoval nutnost blejskat jak při tornádu na Havaji. :-) V aťasu také raději svítím, než blejskám. Tím si lépe ohlídám odlesky a stíny. Také nevím proč by měla být odrazná deska nějaká zhovadilá zbytečnost, na prosvícení stínů stačí a budu jí volit raději než fil in blesk.

Období svateb začíná a toto téma bude stále aktuálním. ;-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 26. 5. 2013 19:10

snopa píše:Co se týče blesku, nemám k němu vřelý vztah, proč taky?? Kupuji si světelná skla, abych eliminoval nutnost blejskat jak při tornádu na Havaji.

Protože blesk a světelné sklo jsou dva různé nástroje s různými vlastnostmi.

snopa píše:Také nevím proč by měla být odrazná deska nějaká zhovadilá zbytečnost, na prosvícení stínů stačí a budu jí volit raději než fill in blesk.

Na aranžované focení klidně, ale už vidím, jak při obřadu diriguješ člověka co s ní běhá kolem snoubenců :D :D :D
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 19:41

lemming:
pokud jsi se rozhodnul udělat ze mě blba jen dál. :-(
odraznou desku samo že venku, blesk v nouzi nejvyšší uvnitř, nejsem trotl !!!
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 26. 5. 2013 21:55

snopa: Nic ve zlém. Ale ten příspěvek vyzněl jako že bys to byl ochotný dělat i vevnitř tak jsem si to představil a dost mě to pobavilo :D
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod snopa 26. 5. 2013 22:06

V poho, já nejsem urážlivý člověk a více méně to beru. 8-)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 26. 5. 2013 22:20

Mevi: pokud ti to nevadí, raději na tikačku :).

Myslel jsem to dobře. Půjdete fotit portréty a ty budeš půl hodiny stavět nějakou světelnou scénu, až to přestane novomanžele bavit a na fotkách se budou mračit. Na druhou stranu oceňuji to, že sis prošel prostory, kde se vše odehraje. Osobně také nejsem ve svatbách tolik sběhlí, ale snažím se mít u sebe jen to, co potřebuji a aby mi to nepřekáželo. O isu se tu nemusíme bavit, moje 7D šumí jak ďas :D. Jinak já fotím svatby se záklaďákem Sigma 18-50 2.8, většinou na 4 až 5.6, blesk na ttl s korekcí ve foťáku a časy min 1/100. Na obřad dostatečné. Ale svatby fotíme dva, takže tu další plánuji vzít jen pevnou 50 pro zajímavější záběry.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod meviphotography 27. 5. 2013 08:11

to snopa:
pro me to vyznelo tak jak si to myslel ty a beru to naprosto stejne :-)

to pota: tikacka bude ok :-)
proto samotne aranzovane foceni je radeji v dobe oslav (po hostine) aby ostatni svatebcane na nas nekde hodinu nervozne necekali :-) jinak cilene jsem si postupem casu vybiral takovou techniku, ktera je mobilni, lehko a rychle rozkladatelna a jistou praxi v tom uz mam, takze casovych prodlev se neobavam :-) navic tam budu mit asistenta, abych nekoho ze svatebcanu nemusel ucit s odrazovou deskou, pripadne ovladanim blesku, tak to nejak spolu zvladnem :-) take mam obavy z toho, ze s sebou budu tahat buh vi co, ale jak rikam, jsem poradne neznali, tak radeji si to pronesu nez aby mi neco chybelo a pro priste budu vedet :-) jedine, co me bude mrzet a omezovat tak bude ten manualni blesk bez ttl 8-S

-- 27. 5. 2013 09:15 --

Jinak jsem rad, ze zalozene vlakno Vam i dalsim "cvakalkum" prijde v tuto rocni dobu vhod, protoze jak uz bylo receno, je cas svateb :-) samozřejmě kdokoliv najdete i nejaka zajimava portfolia fotografu, ktera Vas oslovila, nebo proste jen stranky o svatebnim foceni(ci toceni - doporucuju za sebe videa na youtube i z CR), popr. i zahranicni, tak se podelte :)
meviphotography
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka