Jak na foceni svatby

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 30. 11. 2013 09:31

když je svatba myšlena takto docela "exteriérově" tak bych účastníkům doporučil kabáty a nevěstě slušivý kožich, nechápu ten hloupý zvyk fotit se v mrazu jen tak nalehko, do toho bych nešel ani náhodou
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zarubik 2. 12. 2013 00:32

honzyk.1 a reign:
Sníh "bohužel" asi ještě nebude.. ale zimu čekám venku a budou všichni zmrzlí i z obřadu, který je také venku. Musím naplánovat kde se ohřejem a bude to snad ok :) honzyk.1 diky a přeji také hodně štěstí hlavně aby počasí vyšlo.

Mikeczcz:
úžasný a dojemný video ... taková svatba to bohužel nebude ... původně to měla být jen taková tajná "formalita".
zarubik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tellinger 18. 3. 2014 08:09

Ahoj,

chystám se na své první focení svatby, pro známé. Prozatím jsem fotil pouze sport, nejvíc asi hokej. Přečetl jsem si snad už všechny články a fora ohledně focení svatby, ale chtěl bych toho vědět ještě trošku víc....

Hodně mě zaujala galerie pana Vlčka - www.fotovlcek.cz
Chtěl bych dosáhnout podobných výsledků, skvělé světlo a podání barev.
http://fotovlcek.cz/73034/1829302/galer ... atek-ujezd

Pořídil jsem si schválně i blesk, ale netuším, jestli mi k tomu výsledku pomůže? Na asistenta, kterej by tam lítal s nějakým softboxem nebo odraznou deskou můžu rovnou zapomenout... ;)

Focení do RAW a následná postprodukce je samozřejmostí, ovšem bude to na takový výsledek stačit?

Výbavu bych řekl, že mám slušnou a bude stačit, škoda ze mam jen jedno tělo...

Sony a57 + sony 16-50 f2.8 ssm, sigma 70-200 f2.8 hsm, sony 50mm f1.4

Díky moc za radu
Grafik a webdesigner
tellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 18. 3. 2014 08:44

Jan Vlček evidentně ostří jen na středový bod :-D
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 18. 3. 2014 08:58

tellinger: Pokud budeš jako hlavní/jedinej fotograf a v životě jsi nic takovýho nedělal, je to docela slušná sebevražda, ikdyž zase známí mají asi vyšší práh tolerance, než běžný(cizí) platící zákazník... ;-)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tellinger 18. 3. 2014 09:24

Naštěstí jedinej nebudu, rozhodovali se mezi dvěma kamarádama a nakonec poprosili mě, ale já jim narovinu řekl, že bude mnohem lepší, když budeme dva.

Díkybohu jdu na úplně stejné svatební místo týden před vlastním focením, takže můžu omrknout místo a jak fotí profi fotograf ;)

Nějaké doporučení jak dosáhnout podobných výsledků jako pan Vlček? Prosím :)
Škoda, že z těch fotek nedostanu exif info, to bych si už nějak domyslel..
Grafik a webdesigner
tellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 3. 2014 09:39

Pokial nic zasadne nezmeskas, tak sa nemas coho bat, len si sleduj standardne nastavenia, najma ak zmenis prostredie. Pokial ide o rodinu, tak budu radi uz len za to, ze sa na fotkach uvidia a foto im robil ich znamy...
Na podobnu TK treba pracovat s podobnym fotenim asi tocha dlhsie... zaklad je nefotit so slnkom za chrbtom fotografa, ako nas to ucili rodicia, nefotografi... :)

PS: fot usmevy, dobru naladu a usmievaj sa aj ty... vsetko bude krajsie a pojde to lepsie
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tellinger 18. 3. 2014 09:59

Dík moc Ondro za rady, takový ty základy jsem se už snad naučil. Právě ty emoce bych do těch fotek chtěl dostat nejvíc, i proto se mi líbí styl pana Vlčka.

V listopadu jsem byl u nich fotit na zahradě, při zimním úklidu, jen tak pro radost.. Vše je focený v protisvětle, bez blesku, cca desítky minut před západem slunce.
http://flic.kr/s/aHsjNa1qJw

Mám hlavně strach z toho blesku, pořídil jsem ho až nedávno a pořád jsem z toho jalovej, i po přečtení hromady článků...
Grafik a webdesigner
tellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 3. 2014 10:26

Pár rád od člověka, co se občas taky dostane k focení svatby jak "slepej" k houslím... Takby se mohlo hodit.

- Blesk může bejt to co vůbec umožní svatbu fotit, to co posunet fotky o úroveň nahoru a nebo to, co to všeho zabije. Takže využij všechny dny co máš a pořádně s nim natrénuj - v poledne na slunci, v noci v klubu, cokoliv. Pak to oceníš.

- Udělej si soupis toho, co musíš vyfotit a toho se drž za každou cenu. Co vyfotíš navíc je až druhá věc. Pokud nebudeš mít prstýnky, polibek, podpisy, tak seš taky v "p...." ale dely.. :-)

- Pokud ste dva a oba začínáte, tak je to celkem vražda. Buď se striktně dohodněte, co kdo bude fotit a nebo počítej s tim, že to bude jak souboj při focení sportu o to, kdo se kam nacpe a uloví nejlepší snímek.

- Dohodni se s novomanželema, že ty zásadní chvíle trochu protáhnou (polibek, prstýnek, podpisy) - získáš tak čas na focení.

- Vykašli se na umění v těch zásadních momentech - to zní hrozně, ale kdyby chtěli super profíka, tak si ho vezmou. Spíš se soustřed na to, aby to bylo slušný řemeslo a umění nech na chvíle po obřadu, kdy bude víc času a všichni nebudou nervní.

- V důležitejch momentech zapomeň na výměnu objektivů :-)

- Počítej s tim, že na běžnejch svatbách neni na nic čas a všichni někam spěchaj (hlavně na oběd :-D) , takže počítej s tim, že si to budeš muset dobře zorganizovat. Hlavně je dobrý už před svabou dohodnout základní skupinky a případně se dohodnout s někym, kdo ti tam ty lidi pak bude vodit. Stíhat to v jednom jde občas vážně blbě.

- Počítej s tim, že se podělá všechno co může :-D

- A zkus bejt v klidu, protože nikdo jinej nebude :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod tellinger 18. 3. 2014 11:13

Jak si to tak čtu, tak asi nebyl dobrej nápad vzít toho druhýho kamaráda jako fotografa ;) Ještě to budu muset pořádně promyslet a hlavně se s ním domluvit, do června je ještě času dost..
Grafik a webdesigner
tellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 3. 2014 11:25

1. Foť s blesekm, foť s bleskem, foť s blekem - do června je času dost, ale taky málo :-D

2. Dohodněte se, že jeden bude fotit svatbu jako report a detaily a druhý umění a celkový pohledy... Zkušenější ať dělá tu první část, míň zkušenej tu druhou. První je zásadní a když bude chybět, tak je to zásadní problém. Ta druhá část dělá dojem a získává další zakázky, ale když se nevyvede, tak to neni tragedie a popravdě se ani nemusí zákazníkovi dávat... Každopádně z vlastní zkušenosti. Ty zásadní momenty by měl mít na starosti jeden, aby o tom měl přehled.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod tellinger 18. 3. 2014 11:29

Super, díky moc za rady.

K tomu technickýmu dotazu na kvalitu fotek na pana Vlčka, fotil to bleskem? Nebo měl s sebou nějaký asistenta se světlama, odrazovejma deskama, co myslíte?
Grafik a webdesigner
tellinger
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzyk.1 18. 3. 2014 11:47

Na nějaký fotky je blesk očividně použitej, ale to, že svatební fotograf musí mít nutně nasazený blesk celý den a nejlépe s otočenou vizitkou nahoru jinak není profík bych jako pravidlo uplně nebral:).. Je to spíš o tom jak jsi zvyklý fotit. Máš tam světelnou 50ku a s tou se dá i v případě nutnosti odfotit 90% svatby a blesk k tomu být nemusí. Já osobně blesk na svatbě prakticky nepoužívám, maximálně při nějakých nočních hrátkách se světlem, jinak daylight.. Ale pokud jedeš první svatbu a nejsi si úplně jistej tak bych se držel toho na co jsi zvyklej sám osobně..
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzyk.1 18. 3. 2014 11:47

Na nějaký fotky je blesk očividně použitej, ale to, že svatební fotograf musí mít nutně nasazený blesk celý den a nejlépe s otočenou vizitkou nahoru jinak není profík bych jako pravidlo uplně nebral:).. Je to spíš o tom jak jsi zvyklý fotit. Máš tam světelnou 50ku a s tou se dá i v případě nutnosti odfotit 90% svatby a blesk k tomu být nemusí. Já osobně blesk na svatbě prakticky nepoužívám, maximálně při nějakých nočních hrátkách se světlem, jinak daylight.. Ale pokud jedeš první svatbu a nejsi si úplně jistej tak bych se držel toho na co jsi zvyklej sám osobně..
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 3. 2014 12:31

Já to "foť s bleskem" myslel jako tréninkově, ať se to naučíš, když ti to nejde... Než ho pak musíš používat celou svatbu :-) Jen abych nebyl špatně pochopenej...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka