Jak na foceni svatby

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 2. 6. 2013 14:36

Radek71 píše:no tak vetsinou cloveku staci presne to, na co staci, navic Lukas by se mohl divit mnohem presneji, kdyz by pota neco nalinkoval

Já se divil kvůli tomu, že s timhle sklem mam zkušenosti a všechny kusy co sem měl, měly problém s přesností ostření. Proto sem psal, že mi přijde jako odvaha s tim fotit obřad. Jinak proti ohnisku a optickým vlastnostem nic nemam...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 2. 6. 2013 14:46

no sak ano, ale kdyz prijdes na galerii, kde jsou skoro vsechny fotky ostreny 10cm za hlavu, pripadne na les, je to ruzne urezany kvuli stisnenymu prostoru apod, tak se to v 90% dostane odpovedi, ze takto to autor chtel, proto jsem psal o tom srovnani budiku
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gblack 3. 6. 2013 09:14

Osobně přidám jednu zkušenost. Byl jsem požádán o nafocení "pouze oslavy" 90-tin - příbuzensto. Musím říct, že jsem hledal inspiraci v článcích focení svateb, které jsou v jisté fázi hodně podobné. No musím říct, že mi hodně pomohlo si vše, co nejvíce věcí, nastavení apod. připravit předem. Napsal jsem si seznam s 25 body, které se týkaly nastavení, organizace, a zkoušek. Předem jsem se ho snažil dodržovat, občas do něj nahlédl.
I tak musím konstatovat jisté rozčarování. Přece jenom akce je méně formální, než svatba, takže zachytit hlavní okamžik-gratulce, téměř nadliský úkon. Děti sice hezky oblečený skvělý ale paklíže nesou obrovskou kytku, za kterou jso ukompletně schovaný a nedá s rychle přeběhnout jinam...
Navíc stálý tlak ve smyslu, tak už nefoť to bude stačit zapříčinil nakonec poměrně málo materiálu. Takže suma sumárum. Budu rád, když do chystané CW knihy seženu, ještě něco z kompaktů ostatních.
Určitě pomohlo i předběžné nafocení místa případného skupinového focení. Dal jsem vybrat z displaye foťáku a nebylo dále co řešit.

V končném důsledku a přestože mě čeká ještě dost práce v postprocesu, tak musím říct, že ač už na několika pdobných akcích fotil, tak ten pocit, že tam nejste jen pro zábavu, ale hlavně kvůli fotkám je silně stresující a díky za to, co si člově připravil předem, či důkladně za automatizoval. Důležité byly i expoziční zkoušky hlavně v interiéru předem.
Prostě výborná zkušenost a jasný stanovisko, tak svatbu rozhodně ani za zaltý prase. :pozor
D90 + NIKKOR 18–105mm f/3,5–5,6G ED VR AF-S DX
Doerr DAF-42
gblack
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 3. 6. 2013 11:59

Gblack: Já ty řeči, "ať už nefotím, že to stačí, blablabla", vůbec neposlouchám. Zrovna tak neposlouchám, když říkají "To nám ani nemusíš upravovat, nám to stačí rovnou z foťáku". Je fakt, že u svateb kamarádů jsem se s tím nesetkala, ale u rodinných dovolených ano. Málokdo pochopí, že pokud chceš odevzdat x dobrých fotek, za kterými si stojíš, tak musíš fotit jako ďas :-) A samozřejmě, jen jedna bude ta nejlepší. ;-)
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 3. 6. 2013 12:44

to gblack: Tak to já zase odmítám jakýkoliv focení oslav. To mi přijde jako neskutečně nudná záležitost. Teda bavim se o oslavách "vysokého důchodového věku". Spousta lidí, popřejí si, sedí, jedí, vzpomínají... To mi proti tomu svatba přijde jako akční reportáž :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod gblack 3. 6. 2013 13:18

Jen jsem chtěl popsat svoji zkušenost a že každá podobná zkušenost je velmi cenná. Neboli, že je velký rozdíl fotit tak nějak nezávazně, nebo na zakázku. Třeba to někomu pomůže. A nebo jsem jen prostě objevil Ameriku. ;-)
D90 + NIKKOR 18–105mm f/3,5–5,6G ED VR AF-S DX
Doerr DAF-42
gblack
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 4. 6. 2013 10:53

i kdyz to muze znit jako banalita, taky bych jeste zminil pripravu - nabite baterie (v blesku a fotaku), potom je nezapomenout v nabijecce...

Jinak jsem fotil kamosovu narozeninovou oslavu + nechal jsem fotit i ostatni s fotakem (nejsem ten, kdo nenecha nikoho jineho fotit a dela z foceni se zrcadlovkou vedu...).

Typicka veta je: dej nam vsechny fotky, v rawu, neupravuj je atd a hlavne co nejdrive. Muzu vsechny varovat, ze i kdyz vsichni trvaji jak je to jedno, tak kdyz by to clovek odevzdal tak, jak to z fotaku vypadlo, tak si reknou: "Hmm, tak diky." Pritom staci udelat par rychlych uprav a vysledek je o dost lepsi a vsichni budou nadseni a pokud jim ty fotky uz jednou odevzdate, tak druhou sanci uz nedostanete...
Navic, nekdy jsou tam fotky, na kterych dotycny vypada fakt nehezky...
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Janovsky 4. 6. 2013 11:07

navic, nekdy jsou tam fotky, na kterych dotycny vypada fakt nehezky...

Souhlasím, zvláště ženy jsou na takové fotky citlivé a berou to jako urážku ;-)
Byl jsem v sobotu na svatbě jako host, takže jsem fotil jen trošku, ale spoustu fotek jsem musel zahodit, abych nenaštval některou z přítomných dam.
Ondrej Janovsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 4. 6. 2013 15:20

je to podobne, jako kdyz se snazite vyhovet zakaznikovi, ktery vas prosi, at mu dodate nejaky prototypovy dil, ze na kvalite nezalezi.... (kdyz je to v poradku, tak super - ale bude to standard do budoucna, takze mozna problem) a kdyz se to po...kazi, tak od vas daji vsichni ruce pryc.

Takze lepsi je to ukazat/projit s nekdym dalsim.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 10. 6. 2013 15:59

Tak už to mám taky za sebou, na obřad mi víceméně stačila 35/1,8 když by se mi nechtělo hrát si s širokým záběrem v síni na 16mm, tak bych jiné sklo asi nepotřeboval, jo ještě na příchod nevěsty jsem použil 85mm (16-85). Blesk jsem na obřad nepotřeboval, stačilo maximálně iso 1600 a časy byly do 1/100, ale využil jsem ho až potom později na oslavě kde už byla tma a dobrý pomocník byl i žlutý filtr, protože tam bylo moc žlutých světel :D Portréty jsem nacvakal na neportrétní 50/1,4, celkově bych to zhodnotil že jsem to čekal horší :D Ale vzhledem k tomu že to byla svatba bratra, tak jsem nebyl ani tak ve stresu a atmosféra byla příjemná, cizí svatba by šla asi hůř, nemám rád lidi :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 6. 2013 16:40

Tak první svatba je taky za mnou. Narozdíl od spousty jiných sem to štěstí na světlo neměl a blesk se skoro nezastavil :-( Přípravy u nevěsty doma v paneláku super. Příjezd nic moc kvůli opravdu hnusnýmu okolí, ale detaily v pohodě. Obřad, kterýho jsme se nejvíc bál, dopadnul super (stihnul sem všechno :-) ) a nevypadá to zle. Ale teda blesk jel pořád. Obřadní síň na tvrzi osvětlená jen lustrem v pozadí a dvěma zářivkama u obřadního stolu. Po levý ruce okno bez záclony, proti novomanželům okno s barevnou záclonou. Takže barvy světla jak na diskotéce a tma jen o něco lepší... Fotky po obřadu a gratulace super. Pak už následovali klasický "skupinky" - 12:30, nebe bez mráčku a ostrý slunce všem přímo do obličeje. Větší skupinky otočit nešly kvůli nechutnýmu pozadí na druhý straně. Foťák se na ostrym slunci asi zbláznil - začal mít BF a navíc fotky jakoby bez detailů a neostrý. Co s nim bylo netušim, ale docela rád bych to zjistil. Naštěstí skupinky neutečou, tak jsem to poladil a každou cvaknul radši víckrát po sobě. Dvě fotky novomanželů u studny, jedna pod stromem a jedna u historický lampy. Jinak nebyl před obědem na nic čas a i takhle sme se zdrželi. Místo v restauraci taky pekelný - hodně dlouhá úzká místnost. Po jedný straně po délce prosklená a pralo do ní slunce. Na druhý straně tmavě šedá zeď. Chodit se dalo jen podel zdi. Na druhou stranu stolu se nedalo dostat (židle až u zdi). Takže celkem těžký vyfotit někoho tak, aby o mě nevěděl. Ale s fotkama sem spokojenej a snad spolu s přípravama nevěsty to byla jediná část obřadu, kde sem měl čas si trochu vyhrát. Po obědě ještě několik skupinek a pár fotek nevěsty. Absolutně žádný čas na nějaké "umělecké pokusy". A pak už jen odjezd a večer párty v klubu ve sklepě. Světlo pro změnu vůbec žádný. Při ISO 2500-3200 a cloně 2.8 mi vycházeli časy jako 1/5. Takže opět blesk. No zkušenost dobrá, ale tenhle styl focení (přípravy, příjezd, obřad, rychle skupinky, oběd, rychle skupinky a novomanžele a konec) by mě nebavil...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ggrand 17. 6. 2013 17:20

A pak do tebe bude hučet nějaký hobbista, že si s tím nevyhraješ, že to plácáš bleskem a kdesi cosi jakési rozumy...
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zarubik 29. 11. 2013 21:52

Chtěl bych trochu oživit téma :) V půlce prosince mě čeká focení kamarádovy svatby. Bude to malá svatba pouze rodiče a svědkové a měla by se konat venku, pak přesun na zámek (cestou nějaké focení) a následně i na zámku (venku).

Proto bych Vás chtěl poprosit o jakoukoliv radu či zkušenost s focení svatby venku v zimním období (převážně zataženo, možnost sněžení, zima..).

Představu mám obřad blesk na přímo s difuzorem nebo odraznou deskou (vlastní tvorba, větší .. ale myslím že venku nebude mít moc smysl) + C 17-55 f2.8 USM. Po obřadu přesun a cestou "pouliční" fotky - tyto fotky buď pevnou 50mm f1.8 a nebo C 70-200mm f4 (bez IS). U zámku mám v plánu přes zlatý deštník nebo stříbrný/difuzní .. případně i použití druhého blesku...

Ale řeším, zda-li máte nějaké zkušenosti v zimním období venku - zda bude mít smysl nastavovat scénu s destniky, protože budou urcite vsichni dost zmrzlí apod..

Ještě dotaz k výběru objektivu na portéty ... delší dobou mám zálusk na C 100mm f2.8 L Macro (kvůli makro fotkám a potrétům), zda by byl na toto portrétové focení vhodnější... Tělo mám 7Dčko. Díky všem za jakoukoliv radu :)
zarubik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honzyk.1 29. 11. 2013 23:16

co se tyka zimni svatby tak jsem si taky u prvni planoval luxusni foceni ve snehu venku se skvelou atmosferou...a dopadlo to tak, ze bylo "jen" -8 (pocitove tak -15)..po 5ti minutach jsme byli vsichni totalne zmrzli..nevesta se zenichem mrazem rudi.. takze se urcite hodi nekdo k ruce kdo pres ne ve chvili kdy si budes pripravovat fotku hodi aspon kabat..specialne pokud mas v planu nejaky blyskaci experimenty.... no kazdopadne hodne stesti..ja zacinam az v unoru:)
www.honzamartinec.com
honzyk.1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 30. 11. 2013 09:11

http://vimeo.com/72270273 trochu OT, ale skvělé video. Doporučuju mrknout i na další videa. Možná se najde i nějaká inspirace k focení.
Mikeczcz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka