Výbava na svatbu ?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lukon 21. 5. 2012 21:20

Zdar všem,

už nějakou dobu fotím, ale čeká mě poprvé svatba. Fotím Nikonem D90, blesk SB 700, objektiv klasika seťák 18 - 105 VR + 50 mm 1.8, Nikon, 85 mm 1.8 D, širokáč tamron 11 - 18 4,5 - 5,6, 8 mm rybí oko, pak mám Nikkora 24 1.8, akorát mi neostrí dobře pres hledacek, ale pouze pres živý nahled což strašně prodlužuje focení.

Dotaz zní jaký objektiv nejlepe na svatbu ? Řeším zda to co mám mi bude bohatě stačit, přípravy nevěsty bych asi zmaknul tim 24 mm i když přes živý náhled ale tam je času dost. Obřad a hostinu 18 - 105 VR a portrétní foto to už je pohoda.

Taky si hraju z myšlenkou koupit nějaký objektiv, ale to je právě to v čem nemám jasno. Bu'd nějaký zoom s clonou 2.8 nebo pevné sklo napřiklád docela mě zajímá Nikon 35 mm 1.8 DX G za přijatelnou cenu a na svatbě bych ho mohl využít.

Chtěl bych poradit od zkušenějších zda s tou výbavou co mám to půjde a na co si dát pozor případně. každopdáně místno jedu zkouknout týden předem, abych nebyl zaskočený.
http://www.facebook.com/Lukonfoto
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod horimir 21. 5. 2012 22:05

Nazdar nazdar.
Je vcelku dobré vědět v jakém prostředí se bude fotit. Zjistit si, kde se všude budeš moci pohybovat (někdy dovolí lítat kam se zlíbí, někdy zase "stojíš celou dobu v koutku"). Podle toho bych vybíral. Je vcelku škoda toho že ti 24/1.8 ostří jen přes LV. Obecně stihnout rozumně obřad je vcelku fofr a hlavně se nedá zopakovat. Máš k dispozici aji 2. tělo? Pokud ne, tak to bude o to vetší adrenalin, doporučuju nasadit jeden objektiv, pokud možno zoom a fotit přes mrtvoly na něj. Viděl jsem fotky ze svatby odfocené téměř celé na 85mm, ale to je trochu extrém a chce to praxi a vědět kdy kde kam se postavit. Jestli fotíš poprvé a a navíc jako hlavní fotograf, tak doporučuji raději sázku na jistotu. 18-105 + sb 700 bude asi jistější cesta. Portrétovky a zbytek "umění" dohoníš po obřadu.
horimir
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 5. 2012 22:11

18-105 a blesk, na umělecké kousky tu 50 a 85. V podstatě všechno máš. Samozřejmě, že je to jednodušší s kombinací 24-70 + 70-200, ale to je jaksi mimo diskuzi..

U svatby záleží na filozofii fotografa, tedy jestli je blýskač, nebo se využívá jen přirozené světlo. Dost lidí rádo fotky s bleskem "protože to vypadá profi". Taky je dobrý nápad se zeptat dotyčných co by rádi za fotky. :)

35mm f1.8 neni špatnej nápad, kdybys náhodou neměl dost místa na tu 50tku (míněno, manévrovacího místa :D).

Jinak fotit jde skoro na cokoliv, viděl sem slušné výsledky i z 6 mpix Nikonů a základního zoomu a mizerné z top profi výbavy. Je to spíš o tom "kdo umí". Svatba jde odfotit klidně i s Leicou M9, když má člověk dost trpělivé svatebčany. :D Jo a není na škodu trošku si ty lidi dirigovat.. nebát se říct si co po nich chceš aby dělali. Tedy pokud chtějí nějaké slušné fotky.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod player 21. 5. 2012 23:20

Mne za nedlouho ceka rovnez svatbicka a vemu to vsechno D700+50/1.4+SB900 (bude li treba). Jako "zaloha" a pro pripad nutnosti sirsiho zaberu poslouzi Fujina.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukon 22. 5. 2012 05:43

No D700 + 50 mm 1.4 to je už jiná mašinka :D. Já každopádně místo okouknu c o a jak, určitě beru dva těla. Plánuji mít teda jedno tělo s 18 - 105 Vr + SB700 a druhe tělo D90 na krku s 50 mm nebo 85 mm 1.8 s SB600. Ta 24 1.8 mě taky štve, že neostří budu muset pozjišťovat kolik by stálo seřízení. Svatepčané nemají žádné požadavky na fotky, nechávají to v mých rukou. jedinou výhodou je, že portrétní foto na zák¨mku zmáknu a v neděli po svatbě se bude fotit sranžované fotky dodatečně, což je velikou vyhodou, bude čas a možnost více si pohrát. :)
http://www.facebook.com/Lukonfoto
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 22. 5. 2012 07:22

Daemonius píše:U svatby záleží na filozofii fotografa, tedy jestli je blýskač, nebo se využívá jen přirozené světlo.

No, ono taky záleží, jaké to přirozené světlo je. Občas je tak blbé, že nezbyde než to "přerazit" bleskem.

Doporučoval bych udělat si velkou odrazku na blesk, pokud nemáš, stojí pár korun a trochu času a výsledky jsou vynikající. Player tady před časem házel návod na jednu takovou.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukon 22. 5. 2012 07:26

No odraznou vizitku mam udelanou z podlozky bile na plastelinu cca 15 cm na 18 cm a je to o poznani lepsi nez kdejaky difuzer nebo softbox na blesk. Ale mrknu na pkayera a jeho odrazku mozna jeste vychytam mouchy.
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 22. 5. 2012 07:56

Ahoj, také mě čeká první focení svatby.. :)
Já na to jdu s D90, Tamron 17-50 f2.8 + SB700 na obřad a chvilku po. Při focení u nevěsty a přípravy asi AF-S 35mm f1.8 nebo na širší záběry Tamron 17-50mm. Na portréty si pak vezmu Sigmu 70-200 f2.8 anebo bych ještě zkusil macro Nikona 60mm f2.8. A na širší záběry opět Tamrona. No uvidím, bude to adrenalín.. :)

Edit: Také jsem přemýšlel nad nějakým bouncerem, jelikož obřadní síň, je vystlaná žlutým dřevěným obložením, ale myslím, že aby měl bouncer účinnost, tak bych musel být hooodně blízko nevěsty a ženicha, což není tak možné... Takže asi to zkusím varianta "b" na vysoké ISO a blesk napřímo s kompenzací do mínusu...holt co se dá dělat... (vím, teď mě tady profíci sepsujou...)
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukon 22. 5. 2012 08:13

Jak jsi spokojeny s tou 35 mm 1.8 G ? no vysoke iso vidim max do 800 pak uz mi to prijde docela zasumele a zalezi na velikosti fotky samozrejme. Ale byt tebou pouzil bych blesk prece jen s odrazkou prosvetli mistnost a fotka je o necem jinym. Beru to tak ze prevazna cast scatebcanu chce fotky kde je neco videt atmosferu neoceni kdyz vidi sum nebo horsi kvalitu. Ja treba budu mit zalozni telo s 85 mm nebo 50 mm ale i tak budu zkouset pribleskavat,sb 600.
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 22. 5. 2012 08:53

S 35tkou jsem spokojen velice. Je ostrá a kontrastní a za tu cenu..není co řešit ;)

Jinak bleskal bych s vizitkou vystrčenou, jenže tam jsou barevné stropy, tak to je pasé. Kdybych použil bouncer, tak ten my stejně prosvětlí jen popředí a do pozadí se nedostane. A to bych musel být hodně blízko fotografovaným. Přirozené světlo chytnu vyšším ISO, tak temná kobka ta obřadní síň taky není ;)

Spíše mě trochu trápí to záložní tělo. Možná si od známého zkusím půjčit D80tku..
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 22. 5. 2012 09:01

Jít přes ISO 800 se vůbec neboj. Na fotce 15x20 není šum na ISO 1600 vidět. Na 13x18 bude v poho i 3200. To bych řešil jen u svatebních portrétů, ale to nebude problém v exteriéru. Dále bych fotky poskytl v rozlišení např. 1800x1200. Ty budou po doostření parádní na prohlížení v počítači i pro tisk 10x15 nebo 13x18. Toto bych jim vysvětlil a plné rozlišení bych dal, jen pokud budou chtít tisknout větší formáty, nebo na tom budou trvat.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukon 22. 5. 2012 09:12

No bez zalozniho tela bych nesel to je hazard, osobne mam do zalohy karty, baterie, telo, blesk proste vse tuplovane.
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 22. 5. 2012 09:14

Hmm, tak si zkusím půjčit D80... Jinak budu mít záložní druhou kartu, mám záložní NIKON akumulátor a záložní baterie do blesku. Objektivů mám dost tak tam je to v pohodě. Jen to druhé tělo..
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lukon 22. 5. 2012 09:19

Prave resim zda 35 koupit myslis ze bys mi mohl poslat nejaky raw porizeny tou 35 na ukazku ? Neco na plnou diru ? lukon@centrum.cz
Lukon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod emet 22. 5. 2012 09:26

Tak já taky trochu rozdmýchám debatu. :)
Čekají mě taky první svatby, i když "jen" pro rodinu a přátele. A blesk je to poslední co mě zajímá. 8-) Nemám v plánu ho vůbec používat. A to bude jedna svatba v temném klášteře. Bleskem na těle se podle mě ta atmosféra zabije a bude jedna fotka jak druhá. Ještě by tedy šlo opravdu jen decentně prosvětlit stíny na vyšší citlivosti.
Něco jiného by bylo mít externí blesky rozestavěné a dotvořit si atmosféru svojí. O tom už jsem přemýšlel, ale mám jen tři čínské ne zrovna spolehlivé blesky a ještě nespolehlivější odpalovače. Možná ještě lepší odpalovače pořídím a zkusím to, ale na foťák blesk cpát nechci. Není nad to, když jsou všichni spocení a blesk je pořádně "doladí". :D
emet
Návštěvník

Další stránka