Zariadenie ateliéru

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod belrok 1. 3. 2012 20:27

Světla musíš mít určitě alespoň dvě. A možná by mi přišlo zbytečné tolik různých rozptylek...
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 1. 3. 2012 22:55

tři světla, tři deštníky zruš. Pozadí máš? Stojan na pozadí, stativ na světla atd atd..
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tibore18 2. 3. 2012 11:53

stojany hej, a pozadie samozrejme ale myslel som na svetla, takže až tri svetla, a postačuje 300Ws?
tibore18
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tinkao 2. 3. 2012 14:35

Jak výkonné, záleží na velikosti ateliéru. Já pro svůj mám v plánu vybrat dvě zábleskové 600. Plus něco na pozadí, ještě nevím co, možná stálé světlo. Takže světly začít a rozptylky podle toho, kolik peněz ti zbyde. A taky co chceš fotit. Já půjdu asi do dvou softboxů, a protože mám v ateliéru i okno, tak i do stojanu s odraznou deskou. Ale ráda bych se tady zeptala: KDE tyhle věci kupovat, tak aby člověk koupil kvalitu a nedal za to příliš mnoho peněz? (Zatím se mi jeví jako dobré Fomei).
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 2. 3. 2012 15:02

já koupil nedávno Fomei Digitalis 400 a pohoda. Jen je ten výkon hodně velký na moje prostory - mám místnost 4x5 metrů a ikdyž je výkon na 1/64, pořád si nemůžu dovolit světelnost 1.8, ISO 200.
Takže pokud plánujete 600, doufám, že máte aspoň 7x10 metrů jinak budete muset fotit na F10, takže žádná hloubka ostrosti atd. Pak jedině přikoupit ND filtry na ztlumení.
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 2. 3. 2012 15:18

Tinko, 600w je hrozne moc, pokud nemas nejakou obri mistnost. Ja mam 300w a na plnej vykon jsem je snad jeste nemela. Ja vim, co rikal jisty pan profesor o minimalnim vykonu 500w, ale je to blbost....zalezi na prostoru. Ja bych se tu urcite s 500stovkama blbe popasovala. Hanka ma 400w a taky je nepousti naplno. Jinak osobne bych ti doporucila Photony...do Fomei bych nesla a do toho co mam uz asi taky ne ;).

-- 2. 3. 2012 14:20 --

JInak je to presne co pise honzanulanek. Ja kdyz na obdobnem prostoru (5,5 x 4x5) vypnu jedno svetlo, tak se i tak horko tezko dostanu nekde na clonove cislo 2,2 a niz uz je to fakt boj. V pripade, ze bych to jedno svetlo mela 600w...tak haha, nedostanu se vubec nikam.
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 2. 3. 2012 19:10

Belrok, přesně to nevím, ale myslím, že aťas má 5 - 6 m na šířku a 10 (spíš víc) m na délku. Součástí je pracovna, kam můžu ustupovat :-) Vytáhla jsem teď starší poznámky z jednoho workshopu a tam mám: "Velmi rozumné je mít minimálně jeden zdroj kolem 1000 W, doplňková světla mohou být slabší, tj. 1x 1200, 2x 600." Ale proč, to nevím a nemám to ani vyzkoušené v praxi. Opět poznámky: "Značky: Photon, no name - nebrat. Fomei, Elichrom - dobré, kol. 10 000 na hlavu, all in one. Drahé: Boweno, Pro photo, Broncolor."
Tak toho mám teď plnou hlavu.
Ještě mě napadá: Ten výkon se dá přeci hodně snížit, jak to, že se tedy nedá fotit nižší clonou? Moc tomu nerozumím.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 2. 3. 2012 20:06

No i když se sníží výkon, tak je to pořád moc. V praxi je to tak, že ono to má určité rozmězí, ve kterém to pracuje...nestahne se to na nulu. Čili nejnižší výkon u 600w bude silnější, než nejnižší výkon u 300w. Jinak Photony určitě nejsou no-name. Jsou úplně stejně známé jako Fomei.. s tím rozdílem, že Fomei jsou poruchovější ;). Jinak k té sílě těch záblesků...ono když si koupíš moc silné, tak jde o to, že pak prostě budeš mít moc světla... a výkon i po stažení na minimum může být pořád dost světla.

-- 2. 3. 2012 19:07 --

Ale jestli budeš mít tak velký prostor, tak pak 600w bude asi ok ;)
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 2. 3. 2012 20:14

No tak pokud fotím v aťasu na 1,8, tak proč blejskat a nepoužít jen stále svícící žárovky ve světlech?
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 2. 3. 2012 22:09

No protože vetšinu fotím na vyšší clonová čísla a semo tamo něco takhle nízko :)
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 2. 3. 2012 22:18

No tak stačí povytáhnout odpalovák blesků a oni neblísknou.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 2. 3. 2012 23:48

Já fííím :), ale vzhledem k mému šuntovnímu vybavení musím zkonstatovat, že ty žárovky jaksi praskají, pokud po nich chci aby pořádně svítily :) :), takže pilotky mám skoro pořád vypnutý a šetřím je, pokud je zrovna aktuálně nepotřebuju. JInak to tak samozřejmě řešit asi jde, ale popravdě bych řekla, že když si někdo koupí světla, rád by je použil jak na středních clonových hodnotách, tak na těch nízkých...čili nepřehnat to zbytečne s výkonem mi nepřijde nic proti ničemu :)
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 16. 3. 2012 22:55

belrok píše:No i když se sníží výkon, tak je to pořád moc. V praxi je to tak, že ono to má určité rozmězí, ve kterém to pracuje...nestahne se to na nulu. Čili nejnižší výkon u 600w bude silnější, než nejnižší výkon u 300w. Jinak Photony určitě nejsou no-name. Jsou úplně stejně známé jako Fomei.. s tím rozdílem, že Fomei jsou poruchovější ;). Jinak k té sílě těch záblesků...ono když si koupíš moc silné, tak jde o to, že pak prostě budeš mít moc světla... a výkon i po stažení na minimum může být pořád dost světla.

Ono taky záleží na světlech, některé dovolují zeslabit záblesk víc, než jiné, takže ve výsledku může být na nejnižší stupeň 600w a 300w záblesk stejně silný.

tinkao: Nevím, co to bylo za odborníka na tom workshopu, ale neumím si představit v aťasu 1200w, mám 2x 300w a 2x 500w a za ty pětistovky se proklínám, protože když potřebuju opravdu slabý záblesk, tak to z nich nedostanu...
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník