Auto ISO-popis a vyuziti

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod player 26. 2. 2012 21:45

Na zaklade diskuse jsem se rozhodl udelat kratke video o vyuziti funkce automaticka citlivosti s praktickou ukazkou:

http://www.youtube.com/watch?v=9Qj8RK76BcQ

Jeste doplnim video, ze nemusi jit jen o koncerty s ruznym nasvicenim, ale vyuzivam te funkce i pri hokeji. Pokud fotim hrace na lede pri hre, navolim si cas cca 1/500s. Pokud fotim napriklad stridacku, bleskurychle prejedu rollerem na treba 1/100s. Je zbytecne fotit relativne statickou stridacku pri kratkem case s vysokou citlivosti. Sportu zdar! ;)
Obrázek
Obrázek
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 2. 2012 22:03

Jaké to má nevýhody? Pořád je to automatika, která si fotí, jak se jí zrovna hodí. Zkoušel jsem to jistou dobu na tancování. Protože je parket někdy nerovnoměrně osvětlený (rohy slabší jak střed), zvolil jsem M, f4 a 1/500 s a AutoISO omezené na 1600 až 3200. Ale protože je to automatika, nereagovala jen na celkové nasvícení, ale i třeba na to, zda byl pár v tmavých nebo černých šatech. A ve výsledku byly nakonec expozice různorodější než při klasickém manuálu.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 2. 2012 22:14

Dekuji. Od toho ma Nikon prave tu moznost korekce. Spolecne pak s bodovym merenim clovek vi, co muze ocekavat. Tedy alespon u Nikonu, s jinou znackou nema dlouhodobou zkusenost.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 2. 2012 22:16

Co vyřeší korekce, když se na parketě motá zároveň 12 párů a já nevím, jaké šaty zrovna budu fotit?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 2. 2012 22:40

No a kdyz ti odpovim otazkou, tak jak to budes resit v M bez auto iso? Pohnes casem, clonou, nebo citlivosti, ne? No a v pripade Nikonu bys misto jedne z tehle velicin hybal z korekci expozice. Pokud budu mit zvolene bodove mereni, ktere bere v podtaz ostrici bod, tak vim, ze kdyz namirim na velkou plochu bilych satu, tak dojde k podexponovani, kdyz naopak namirim na cerny oblek, tak dojde k preexponovani. Ale tohle bych resil jen pri foceni do jpegu, fotim vyhradne do raw a tak bych dal v tebou popsanem pripade mereni se zduraznenym stredem a vic bych neresil.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 26. 2. 2012 22:42

To player: takže jak jsem slíbila, tak činím. Na Nikonu D90 to opravdu je, ale to jsem si myslela, neb jsem ti věřila ;). A k Nikonu D50....funkce auto ISO jako taková tam je. Ale jsou jinak ovládací čudlíky. Zatímco na D90 je zvlášť čudlík na clonu a zvlášť na čas a a kompenzace EV se aktivuje namáčknutím tlačítka se znakem čtverečku a +/-, takže není problém toto tlačítko zmačknout u D90, tak situace u D50 je jiná. Čas se ovládá takovým tíám točícím kolečkem (které je zezadu foťáku...na D90 je rovněž) a clona se ovládá namáčknutím tlačítka se symbolem čtverečku +/- (to co je jinak určeno ke kompenzaci expozice) a za jeho držení se točí tím kruhovým kolečkem. Mluvím o manuálním režimu....Takže vlastně tlačítko, které je v režimech A, S a P určeno pro kompenzaci expozice je v manuálním režimu využíváno k ovládání clony. U D90 tohle odpadá, protože stejné kruhové tlačítko je i zpředu pod spouští, takže funkce kompenzace expozice zůstává funkční i v manuálním režimu. Nevylučuju, že jde na D50 vyvolat tu funkci kompenzace i jinak, než přes ono tlačítko, ale nepřišla jsem na to jak....Tak jen splňuji co jsem slíbila a v každém pádě díky za docela podnětnou diskuzi, nebýt toho, asi by mi nedošlo, že u D90 to takhle používat :). Tuhle odpověď dávám i na vedlejší vlákno....ať se neztratí, když už jsem to slíbila :). Ahoj
P.S. doufám, že je to pochopitelné....koukám, že to zní krkolomně...prostě zásadní rozdíl je v tom že D90 má dvě točící kolečka, při čemž v manuálním režimu jedno ovládá clonu a druhé čas...tlačítko pro kompenzaci je tím pádem s funkcí pro kompenzaci. Zatímco D50 má točící kolečko jen jedno a proto v manuálním režimu přímo přes něj lze ovládat pouze čas a clona se používá přes namáčknutí tlačítka kompenzace+ono točivé kolečko...tudíž tlačítko kompenzace v manuálním režimu ztrácí svou původní funkci, tudíž při zapnutém auto ISO nelze korigiovat expozici.
Naposledy upravil belrok dne 26. 2. 2012 22:47, celkově upraveno 1
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 2. 2012 22:45

Přece nijak - pokud mám manuál s napevno nastavenou clonou, časem a citlivostí, tak můžu fotit šaty jaké chci a expozice bude pořád konstantní.

Zbytek je jen teorie, na neustálé šibování s korekcí expozice není čas.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 2. 2012 22:56

Ale ty si Martine psal, ze nevis, jake saty budes fotit. No a pokud si nastavim pevnou expozici s ohledem na neprepaleni jasu, tak vsechny tmave saty/obleky budou bez kresby. A naopak, pokud si nastavim pevnou expozici pro saty tmave, tak mi zase vylitnou prepaly na satech svetlych. Kazdopadne pokud je nasviceni konstantni, coz napr. u latinskoamerickych tancu byva (disko ci hip hop uz je asi divocejsi - kdyz tak me oprav), tak pak plati to, co jsem i v tom videu rikal, ze si vystacim bez auto iso, pokud mam objektiv s konstantni svetelnosti, nekdy to muze byt dokonce zadouci.

belrok
: no jo vidis, ja jsem si to vubec neuvedomil, ze tam je jen jeden roller, tak to asi opravdu nepujde, neni na to volny cudlik, dik.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 26. 2. 2012 23:00

Tak se vrať zpět k prvnímu mému příspěvku, kde jsem psal o tom, že jsem se snažil pomocí autoiso korigovat nerovnoměrné nasvícení parketu ;) A nefunguje to, protože pak se manuál změní v (polo)automatiku, kterou oklamou třeba různé šaty.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 26. 2. 2012 23:07

Pak tedy opravdu zalezi na zvolenem zpusobu mereni expozice. Nevim jak u Canonu, ale u Nikonu je rozdil mezi rezimy docela vyrazny a vyplati se jej menit, ne se pri vsech okolnostech spolehnout na obvykle celoplosne (tim netvrdim, ze je to tvuj pripad;)). Asi i z toho duvodu ma Nikon na to primy volic na tele. Nicmene kdyz fotim s konstantni svetelnosti pod konstantnim osvetlenim (napr. maturitni ples), tak auto iso take nepouzivam.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 27. 2. 2012 11:33

mne sa auto iso hodilo na koncerte

nastavil som čas na 1/60 - 1/80 a iso AUTO (clona minimálna 2,8 - tamron bez VC) a ako to blikalo auto iso sa pekne prispôsobilo..

potom som riešil akurát z rawu WB a pohodka..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 2. 2012 12:19

Ja pouzivam na hokeji (obcas aj inde) toto:
Av, cas je limitovany na 1/250 - 1/1000s a Auto ISO v rozsahu 3200-6400

Ako to funguje? Fotak meria automaticky a sam si vybera hodnoty v ramci toho, co ma limitovane.
Pri lade sa foti na preexpoziciu, takze fotak vyberie 1/1000s a ISO 3200... pri tmavsich divakoch zas automatika ukaze podexpoziciu (kedze je to tmavsie, ako 18% seda) a fotak sam vyberie 1/250s a ISO do 6400... vsetko vzdy odfoti spravne a sam :) - napr. u nas na stredacke da 1/250s a ISO 4000

Len ma stve, ze na EOS 1D sa nedaju tieto limity nastavit po 1/3EV - tak by sa dala nastavit expozicia dokonale pre vela situacii pri dlhsom foteni v jednoznacnych podmienkach, ktore su ale expozicne velmi rozdielne... takto je to dobre len na Av, kde dokazem clonou po 1/3 korigovat expoziciu na uplne presne hodnoty
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 27. 2. 2012 12:25

Na 1D se dá kompenzovat AutoISO??
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 2. 2012 12:43

neda* ... aj ked pri Av, P, Tv (S) je samozrejme mozne korigovat expoziciu (pri tom nastaveni hore to ale nie je velmi nutne, kedze na to sluzia limity)

*Auto ISO moze mat upraveny rozsah (minimum aj maximum, ktore da automatika)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 27. 2. 2012 13:31

Tak to jo. 7D bohužel neumí nastavit ani ten rozsah ISO, respektive je to od 100 do 3200.
pota
Návštěvník

Další stránka