To player: takže jak jsem slíbila, tak činím. Na Nikonu D90 to opravdu je, ale to jsem si myslela, neb jsem ti věřila

. A k Nikonu D50....funkce auto ISO jako taková tam je. Ale jsou jinak ovládací čudlíky. Zatímco na D90 je zvlášť čudlík na clonu a zvlášť na čas a a kompenzace EV se aktivuje namáčknutím tlačítka se znakem čtverečku a +/-, takže není problém toto tlačítko zmačknout u D90, tak situace u D50 je jiná. Čas se ovládá takovým tíám točícím kolečkem (které je zezadu foťáku...na D90 je rovněž) a clona se ovládá namáčknutím tlačítka se symbolem čtverečku +/- (to co je jinak určeno ke kompenzaci expozice) a za jeho držení se točí tím kruhovým kolečkem. Mluvím o manuálním režimu....Takže vlastně tlačítko, které je v režimech A, S a P určeno pro kompenzaci expozice je v manuálním režimu využíváno k ovládání clony. U D90 tohle odpadá, protože stejné kruhové tlačítko je i zpředu pod spouští, takže funkce kompenzace expozice zůstává funkční i v manuálním režimu. Nevylučuju, že jde na D50 vyvolat tu funkci kompenzace i jinak, než přes ono tlačítko, ale nepřišla jsem na to jak....Tak jen splňuji co jsem slíbila a v každém pádě díky za docela podnětnou diskuzi, nebýt toho, asi by mi nedošlo, že u D90 to takhle používat

. Tuhle odpověď dávám i na vedlejší vlákno....ať se neztratí, když už jsem to slíbila

. Ahoj
P.S. doufám, že je to pochopitelné....koukám, že to zní krkolomně...prostě zásadní rozdíl je v tom že D90 má dvě točící kolečka, při čemž v manuálním režimu jedno ovládá clonu a druhé čas...tlačítko pro kompenzaci je tím pádem s funkcí pro kompenzaci. Zatímco D50 má točící kolečko jen jedno a proto v manuálním režimu přímo přes něj lze ovládat pouze čas a clona se používá přes namáčknutí tlačítka kompenzace+ono točivé kolečko...tudíž tlačítko kompenzace v manuálním režimu ztrácí svou původní funkci, tudíž při zapnutém auto ISO nelze korigiovat expozici.