Focení psů v pohybu

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2012 12:57

Je to panning a nebolí to :D

Co tohle?
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 010_14.jpg
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 13:16

oldbas píše:Také se mi osvědčil stativ. Naplánuji si, odkud kam chci, aby pes běžel, stativ nastavím do úrovně očí psa a pak se ho snažím "honit" tam, kde chci. Třeba mu hodím míček a hned kleknu ke stativu a mačkák spoušť, když je situace příznivá.

Na tohle je o dost jednodušší (pokud s tím psem chceš fotit častějc) prostě naučit psa odložení, hodit hračku kam chceš, sednout k foťáku, srovnat se a poslat psa pro hračku. Celé je to v klidu a i na fotkách to bude určitě poznat ;-) Už jsem takhle fotil i obálku, kdy pes musel probíhat slalomem z tyček a světlo vyšlo zrovna ve chvíli, kdy jsem tam byl jen já a pes. Dobrá sranda :-)

-- 16. 1. 2012 13:19 --

kozakm píše:Je to panning a nebolí to :D

Co tohle?
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 010_14.jpg

to m-k: Tvoje fotky se mi vážně líbí (včetně painningu), ale tahle zrovna ne. Ta neostrost na psu včetně očí a "chybějící" srst se mi tam nesedí. U psů mi přijde, že je ten pohyb vidět i ze "statické fotky". Ale jinak technicky super. A zbytek alba mi přijde lepší :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2012 13:31

Jasně, zajímal mě tvůj názor.
A znova opakuju, že je to panning (pan = přejíždět, švenkovat) a ne paining (pain = bolest) :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 1. 2012 13:32

To lukas_highenergy.cz: poslušnost je samozřejmě důležitá. Ale když jde o štěně, nebo psa, co odložení ještě nezvládá, je to prodlém. (můj případ).
A také je rozhodující, z jaké vzdálenosti a s jakým ohniskem se pracuje. Platí, že čím je ohnisko delší a fotografovaný objekt blíž, nároky na techniku se zvyšují. Je něco jináho fotit psa 200mm na 15m a 50m.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 14:50

to m-k: Díky za opravu sem si toho nijak nevšimnul. Jinak jsem nad tím ještě přemýšlel (celkově nad tím pojetím tvých fotek ze závodů chrtů) a ono asi nejvíc záleží, kam jsou ty fotky určené. Ty tvoje si celkem dobře umím představit v nějakém časopise, který by čtenářům jako zajímavost přinesl reportáž ze závodů chrtů (ať už časopis o sportu obecně, nebo klidně nějaký lifestyle), ale do časopisu o psech by to asi uplně nebylo. Co mám zkušenost, tak většina lidí co má psa, spíš ocení fotky, kde je pes "zřetelný" a je třeba zachycený nějaký zajímavý okamžik ( postavení nohou, výraz, moment, apod). Ale to už je jen otázka toho, kam to jde... Když jsem poprvé fotil lovecké zkoušky (ohaři), tak jsem pak taky zjistil, že většina fotek nikoho nezajímá a že chtějí vidět něco jiného. Na druhou stranu jsem teď viděl závody v tanci (vim, že fotíš) a tam vůbec netušim já, co bych měl cvaknout :-)

-- 16. 1. 2012 14:54 --

-- 16. 1. 2012 15:03 --

to oldbass: Jasný, u štěněte to bez pomocníka moc nejde. Ale mám ozkoušené, že často nejlepší pomocník pro štěně je jiný pes. Bez ohledu na to, jestli ho štěně zajímá nebo ne... Většinou se pak štěňata chovají přirozeněji jak u lidí . Jinak odložení problém je, ale většinou v člověku. Už mi prošlo rukama xx psů, kde majitel tvrdil, že jeho pes se odložení nenaučí. Tak vydrž a půjde to :-)

oldbas píše:Platí, že čím je ohnisko delší a fotografovaný objekt blíž, nároky na techniku se zvyšují. Je něco jináho fotit psa 200mm na 15m a 50m.

Jak to myslíš? Ohnisko beru, ale ta vzdálenost? Mě osobně přijde daleko horší (při shodném ohnisku) udělat slušnou fotku, když je pes daleko, než když je blíž (bavim se o situaci, kdy se pes vejde do hledáčku :-) ).
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2012 15:14

Proto je ideální si fotit pro radost a podle sebe :)

Čím blíž je pes k fotoaparátu, tím víc musí AF hýbat čočkami, tím menší je HO a nároky na přesnost zaostření rostou...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 15:19

to m-k: Jasný, výhoda v tomhle případě je, že mám taky psa (psy), takže k tomu "většinovému" vidění mám blíž :-) A nic jiného moc nefotím...

To s nároky na přesné trefení HO mi nějak nedošlo. Já spíš řeším, že vyfotím psa na dálku a kvůli vzdálenost (pozadí je relativně blíž, míň detailů apod) to prostě neni ono. Se mi nějak víc daří ty na blízko :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 1. 2012 16:12

To lukas_highenergy.cz: problém je v přesném zaostření a malé hloubce ostrosti. Na dálku zaostříš psa celkem snadno, ale na blízko, kdy se sotva vejde do hledáčku mi to s mojí technikou dělá problémy. Když se mi podaří udržet objekt v hledáčku, foťák nestíhá ostřit o stratí se. Bavíme se o přímém rychlém pohybu :-)
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 16:40

to oldbas: Jo mi došlo, jak napsal m-k. Já spíš řešim, že když fotim psa na větší vzdálenost a vyplňuje menší část objektivu, tak ho sice zaostřím, ale většinou stojí fotka za... Jinak moje druhý zrcadlovka byla 400D + půjčený 70-200/2.8 IS L a právě kvůli AF jsem přešel na 50D a pak... A i s 50D jsem zvažoval, že si na některé fotky nastavím uměle "front focuss", aby AF stíhal rychlý pohyb ke mně :-) Ale mě zas nejdou akční fotky psů širokáčem. Nějak se s tím neumím poprat, jak bych chtěl...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod fotohans 16. 1. 2012 21:02

kozakm píše:Čím blíž je pes k fotoaparátu, tím víc musí AF hýbat čočkami, tím menší je HO a nároky na přesnost zaostření rostou...

Jenom se to nesmí moc přehánět:
http://www.fotohans.net/images/pozor_pes.jpg ;-)
fotohans
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lucy_m 16. 1. 2012 22:01

Všem moc děkuju za rady! Pokusím se jima řídit a doufám že se postupně zlepším. Mám štěně labradora, je to malý divoch, věčně v pohybu, a musím říct že je i dost rychlý, takže kolikrát mám fotky úplné mazanice. Ikdyž mám i pár povedených, nebo teda aspoň mně se tak zdají. Určitě pošlu několik na ukázku, nestydím se, naopak budu ráda když mně napíšete co si o nich myslíte a já se z toho poučím do příště. Je mu 6 měsíců a odložení už celkem zvládá, ale ještě to není ono, neposlechne pokaždé, občas odejde z místa a musím se k němu vrátit. Takže nám focení trvá o to dýl, ale nevadí, všechno chce čas a trpělivost.

Jinak radši bych fotila tak aby byl jakoby zmražený, a celý ostrý. Panning mě zatím moc neláká a hlavně si na něho ani netroufám.

Už nevím kdo z vás to tady psal, ale ano, fotit černého psa na sněhu je fakt oříšek, měla jsem zkušenost jenom se žlutým labradorem a to byla pohodička - i bez zrcadlovky. Teď co mám černouška tak jsem často z těch mých výsledků nešťastná protože celkově jak je černý tak je o dost složitější ho fotit. Snažím se teď v zimě chodit fotit hned po poledni, kolem 13-14h abych měla ještě dobré světlo, kdyby se stmívalo tak to už by se mně vůbec nic nepovedlo.

Ještě dnes pošlu nějaké ty fotky, teď jsem trochu nestíhala tak proto odpovídám až teď.
Lucy_m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lucy_m 16. 1. 2012 23:08

Posílám odkaz na rajče kde jsem nahrála několik fotek - některé se mně zdají podařené, jiné naprosto o ničem. Tak budu ráda za jakékoliv komentáře, názory a rady pro příště: http://akim3006.rajce.idnes.cz/forum

Děkuji :-)
Lucy_m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 23:38

Pár postřehů:

- "Výcvik" je základ, tak si dej bacha ať si ho nekazíš kvůli fotkám (viz zmínka o tom, že neposlechne pokaždé, vracíš se, focení trvá dlouho). Štěně si poměrně rychle fixuje návyky a fotka nestojí za problém, co ti může vzniknout ve výcviku a bude se to vracet.

- Zjednodušeně zrcadlovka nastavuje expozici (clona, čas, ISO) tak, aby ta část obrazu, kde jí měří odpovídala 18% šedé (je to zjednodušené pro pochopení, tak mne nikdo nenadávejte), takže čím blíž je barva psa k šedé, tím větší je šance, že jí foťák automaticky nastaví dobře (proto ti ten žlutý pes šel líp). Ty máš psa černého a to je pro automatiku blbé a musíš dělat větší zásady (proto má na některých fotkách tvůj pes našedlou barvu).

- Každý foťák umí zachytit jen určitý rozsah jasů (bílá je nejjasnější, černá nejtmavší) tak, aby byla kresba (chlupy) ve světlé i tmavé části psa. Takže pokud máš psa černého a pozadí světlé, tak to chce spíš tlumenější světlo (odpoledne, ráno), kdy sluníčko tolik nesvítí a rozdíl jasu mezi světlým pozadím a psem nebude tak velký. Další možnost je umělě psa dosvítit, ale to je asi zatím mimo :-)

- Podívej se na http://www.fotoroman.cz na články o expozici a kompozici. Je to tam moc pěkně popsané a je dobré se ze začátku držet pravidel kompozice obrazu. Uvidíš, že fotky budou hned působit lépe :-)

- A hlavně nikdy nezapomeň, že pracuješ s živím tvorem a žádná fotka nestojí za to, aby se zvíře cítilo nepříjemně a stresovalo se. Na tohle bohužel často zapomínají i profíci :-( Někdy mi trvá několik hodin cvičení se psem, abych udělal jeden cvak, ale pro psa je to celé fajn zábava a bude rád spolupracovat i příště :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Daf 17. 1. 2012 09:06

Lucy_m: Na některých fotkách je použita clona f22, 26 a pod. Krom toho, že se člověk zbytečně připraví o výrazně kratší časy závěrky, tak navíc objektiv není při takovém zaclonění ideálně ostrý a o oddělení psa od pozadí ani nemluvím. Objektivy se světelností cca. 3.5 - 5.6 kreslí nejlépe na clony 8 až 11. Dále to chce při focení rovnou myslet na pozadí aby bylo co nejméně rušivé (např ten horizont). No a nakonec co se týče expozice a focení černého psa vůbec. Přijde mi, že srst černého psa nejlépe vynikne na sluníčku, kdy se pěkně leskne. Expozici, zejména na sněhu, je třeba nastavit trochu kompromisně, jinak bude pes příliš černý a nebo pozadí moc vypálené. Asi bych se přilkáněl nastavit expozici podle pozadí třeba i s mírným přepalem (v místě kde to neruší) a kresbu psa bych vytáhl ze stínů doma na počítači. Nebo by mohla pomoci zapnutá funkce projasnění stínů ve fotoaparátu.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 17. 1. 2012 21:39

Lucy_m - Clona F29 je opravdu špatně. Proto radím foť raději s prioritou clony (AV) a nastavuj ji okolo hodnoty 5.6 - hlavně tedy při focení psa.

Získáš tím krátké časy - nebude rozmazaný (pokud dobře zaostříš), a taky rozmazané pozadí - což je typický jev, pro který si lidé (amatéři) pořizují DSLR. S kompaktem to skoro neuděláš.

Hlavně co je nejdůležitější - ostřit na oči psa, pokud možno pouze s aktivovaným středovým bodem !!

Tady je ten můj. Objektiv i psy máme prakticky stejné. :-)

http://www.davesfoto.estranky.cz/img/or ... g_6721.jpg
_DAVE_
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka