Focení psů v pohybu

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lucy_m 14. 1. 2012 23:13

Chtěla bych poprosit o radu co se týká focení zvířat, převážně psů. Pročítala jsem si témata a vím že se tady pohyb řešil často, chtěla bych ale poradit jak fotit s konkrétním modelem a objektivem. Jsem začátečník, mám Canon EOS 550D, objektivy EF-S 18-55 IS a EF-S 55-250. Mám foťák pár měsíců, ze začátku jsem pohyb fotila na režim sport, ale teď bych chtěla zkusit něco víc. Zatím mně to bohužel moc nejde. Fotím tedy v režimu Tv - z ostřících režimů používám AI SERVO nebo AI FOCUS, aby nebyly snímky moc tmavé tak zvýším ISO většinou na max. 800, možná ještě 1600, ale ani to už není asi dobré - víc jít nechci protože pak už je na snímcích moc šumu. Aby ale snímky nebyly moc tmavé tak můžu nastavit max. rychlost závěrky kolem 1/1250. Potom ale snímky nejsou úplně ostré, nejsou to sice úplně mazanice, ale taky nic moc fotky. Doufám že jsem situaci popsala srozumitelně. Zajímá mě co dělám špatně? A potom taky který objektiv, z těch dvou, mám na toto focení radši používat? Mám černého psa a když není venku dobré světlo tak je to focení docela náročné. Moc děkuji za jakékoliv rady.
Lucy_m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod I.Indigo 14. 1. 2012 23:24

Fotil bych na poloautomatický režim s prioritou času. Při focení pohybujících se věcí je třeba kratší čas, než převrácená hodnota ohniska (např. na 200mm ohnisko 1/400 sekundy). Podle podmínek to bude chtít obšas větší ISO.

Zaostřoval bych na středový bod, který je nejcitlivější.
I.Indigo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 15. 1. 2012 00:52

Ahoj, zkus nadhodit nejakou fotku na ukazku. Ja osobne nechodim pod 1/1000s a fotim na kontinualni ostreni, nejcasteji se stredovym bodem. Nevim, jak je rychly tvuj objektiv a tvuj fotak. Mam zkusenost jen se 400D a ten je zoufale pomaly i se 70-200/2.8 L. Udelej jednoduchy test. Zkus vyfotit serii treba 5 fotek protijedouciho auta ve meste (z chodniku;)) s objektivem 55-250 na delsi ohnisko (200mm+) a pak informuj, zdali fotak stiha preostrovat. Pokud nezvladne toto, psy tuplem ne.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 15. 1. 2012 00:56

No, záleží na tom, jak je chceš fotit. Jestli chceš, aby byli perfektně zmražený, tak musíš použít co nejkratší čas, 1/1250 by teoreticky mohla stačit, ale pokud jsou moc rychlí, tak ještě kratší, 1/2000 a míň. Každopádně se vžycky snaž toho psa sledovat foťákem a né čekat, až ti skočí do záběru, tím taky částečně zamezíš tomu, aby byl rozmazaný.

Nebo jestli chceš fotit panning, abys měla psa ostrého, a pozadí rozmazané, aby byl vidět pohyb, tak to bude chtít cca 1/200 nebo naopak trochu delší čas. Ale zase to je o dost težší, protože psa musíš foťákem sledovat přesně podle toho, jak běží. Chce to trochu cviku...

Nejsem si teď jistý, jak to je u Canonu, ale myslim, že AI Servo kontinuálně přeostřuje, to bys měla používat, pokud chceš fotit pohyb, musíš si ale samozřejmě nastavit ostřící body tam, kde chceš mít psa ostrého (čumák nebo oko) a podle kompozice.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 1. 2012 12:57

Techniku focení nemáš špatnou, ale tvoje technika, kterou fotíš je na hraně. Focení rychle se přibližujících objektů je velice náročné na rychlost a přestnost autofokusu. Canon 550D i C55-250 nejsou na takové focení dostatečně rychlé a spolehlivé. Výsledek je věc spíše náhody, ale občes se to podaří. Také jsem používal C55-250 a tenhle druh fotek byl důvod, proč jsem ho vyměnil za C70-200/4. Těď mě limituje pro změnu tělo (C450D), ale výsledek je o dost lepší.
O výsledku také dost rozhoduje vzdálenost, na jakou fotíš a ohnisko, s kterým fotíš.
V příloze jeden z prvních pokusů bez ořezu, pouze zmenšeno. Světlo na nic, ale o to nejde.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 15. 1. 2012 15:36

I s 55-250 lze fotit pohyb, ale je to náročnější (alespoň se naučíš) a odpad je vždy vyšší..

Rozhodně doporučím AI servo, středový bod, klidně AV (prioritu času snad jedině u panningu) a clona řekněme na 5.6

ISO 400 v případě slunečného dne, 800 v případě že je světla méně.

V takovém případě budou časy kolem 1/800 nebo 1/1000

Dá se s tím dosáhnout třeba tohodle.

http://www.davesfoto.estranky.cz/img/or ... 66/115.jpg
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 15. 1. 2012 15:47

Skoda, ze Canon nema funkci AUTO iso jako Nikon, kde si lze nastavit nejdelsi pripustny cas a fotak sam dopocitava dle potreby citlivost. Ja to prave u psu vyuzivam hojne, zejmena kdyz fotim s objektivem, ktery ma promnenlivou svetelnost:
http://www.youtube.com/watch?v=L-0AIYtdik4&feature
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 15. 1. 2012 22:57

AUTO ISO u levnějších Canonů bohužel nefunguje. Sice tu funkci mají, v režimu M nastaví pouze 400 ISO. O AUTO ISO u Canonů je tahle diskuze viewtopic.php?f=212&t=1152192&st=0&sk=t&sd=a&start=0&all=1
Pro mě je to velká slabina levnějších Canonů. V podobných případech by se hodila opravdu hodně. Tak jedině 50D, 60D, nebo rovnou 7D.
Ale i s 550D + 55-250 to jde. Jen je více odpadu, ale zase si člověk víc zafotí, než se dobere uspokojivého výsledku. To beru jako negativní plus :-). Dokud pejsek běhá, fotím.
Takové věci fotím v režimu AV(priorita clony) a ISO dle situace od 200 do 800. Víc si se 450D netroufám. Hodilo by se ISO1000, nebo 1250, 1600 už je moc. Ale 550D by ISO1600 měla umět dobře.
Takže být tebou, nastavím AV, prostřední ostřící bod, seriové snímání, AL SERVO, měření se zdůrazněným středem, clonu co nejmenší(co největší díra), ISO dle vycházejících časů(1/800 a kratší) a cvakám a cvakám, dokud se to nepovede.
A dokud bude pejsek mít chuť běhat.
Také se mi osvědčil stativ. Naplánuji si, odkud kam chci, aby pes běžel, stativ nastavím do úrovně očí psa a pak se ho snažím "honit" tam, kde chci. Třeba mu hodím míček a hned kleknu ke stativu a mačkák spoušť, když je situace příznivá. Pokud je k dispozici asistent, který psa pobízí a hraje si s ním kde chci, je situace o dost lehčí. Jen se musí hlídat, aby se nedostal do záběru asistent, nedo jeho stín, pokud to není záměr.
Dej sem nějaké ukázky a nestiď se, nikdo Ti hlavu neutrhne a smát se Ti taky nebude. Od toho to tady přeci je.
A protože je zima, nezapoměň na sněhu přidat expozici do plusu(musíš vyzkoušet o kolik). Černý pes na sněhu, to je oříšek :-) A nezapoměň na RAW, nechá se v něm hodně zachránit. DPP od Canonu Ti umožní dodatečně nastavovat to samé, co ve foťáku(kontrast, barvy, odstranění šumu, projasnění stínů, ..)
Takově funkce jako odstranění šumu, projasnění stínů, hight priority tone dokáží hodně zpomalit foťák a při seriovém focení je to hotová pohroma.
Tak hodně štěstí a ať se daří, ahoj
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 1. 2012 08:20

Na fotenie psa by malo stacit Tv (1/500-1/1000s) + zaostrovanie AI Servo (pouzi iba stredovy bod!). Citlivost nechaj na Auto ISO (maximum sa da nastavit v menu az do ISO6400)

To, ze je obcas neostry moze sposobit lacnejsi objektiv aj fotak - je to pomerne narocne na techniku, no pri viacerych pokusoch vzdy nejaka fotka vyjde dobre ;)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 16. 1. 2012 10:11

Na 550D jde nastavit AUTO ISO od 400 do 6400. Mělo by fungovat i po 1/3EV (alespoň to píšou v manuálu, str.63).
V tom případě, jak píše Ondřej a nastavit omezení pro AUTO ISO na 1600, nebo ble libosti. Chce to cvik, ale jde to
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod romanzl 16. 1. 2012 10:45

Canon EOS 1D Mark IV; Canon Speedlite 580 EX II, 430 EX; Canon 70-200 f2.8 L; Canon 300 f2,8 L; Canon 17-40 f4 L
romanzl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 1. 2012 10:47

Auto ISO do 400 sa tykalo starych modelov, ktore sa uz 2r (a viac) nevyrabaju... pri foteni pohybu je ale podstatnejsi objektiv - taky 400D zvladal dobre pohyb az pri foteni s 70-200/2,8L (uspesnost bola aj tak nizsia od 40D ...s 5D a 1D je to znova niekde inde...)
PS: pohyb sa lahsie foti zo strany ako ked uteka k tebe, no fotky budu menej atraktivne...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 16. 1. 2012 10:56

Když zrovna člověk nemá profi výbavu, tak je docela dobré vyrazit fotit za lepšího denního světla. Největší problém je rychlost ostření AF. Ale právě za dobrého světla, když člověk zacloní třeba na f8 , tak si to s tímto nedostatkem docela poradí. Nastavil bych prioritu clony a nastavil ISO tak, aby čes vycházel nad 1/500. Za dobrého světla, by ISO nemělo vyjít výrazně víc jak 400.

http://daf.rajce.idnes.cz/Alex/#Alex_001.jpg
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 16. 1. 2012 11:33

chce to pomalejšího psa :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 1. 2012 11:38

to Lucy_m: Přiznám se že sem nečetl všechny příspěvky, protože trochu nestíhám, ale snad se nebudu moc opakovat.

Pokud je pes opravdu černý, tak je priorita clony často problém - strašně moc záleží, kolik % hledáčku pes zabírá (poměrové měření, zvýraznění střed) a ani s dražší technikou mi úspěšnost správné expozice za slunečného počasí nevychází nejlepší. U bodového je problém pokud trefíš černý bod - okolí bude pravděpodobně přepálené (moc světlé). Pokud ti bod ujede ze psa na světlé pozadí, tak zas bude pes uplně černý. Takže bych spíš nastavil clonu, čas a iso jaké chceš (časem trefíš +- přesně :-) ) a pokud to bude světlé nebo tmavé, tak bych upravil nastavení. Platí pokud máš šanci fotku zopakovat, na závodech to samozřejmě nejde. U světlejších psů mi priorita clony funguje v pohodě.

Pokud pes rychle běží přímo k tobě, tak stačí 1/640. Pokud chceš mít jistotu, že budou ostré všechny části psa včetně tlapek nebo ocasu, tak doporučuju 1/800 - 1/1000 a míň na A4 tisk. Na menší tisk stačí i 1/500, ale je to na hraně. Pokud bereš psa uplně z boku dá se i 1/250, ale chce to mít odhad kdy cvaknout (ani při běhu neni rychlost psa stále stejná a dost záleží i na způsobu jeho pohybu).

Painning - popravdě zatim jsem neviděl fotku psa dělanou painningem, co by vypadala pěkně. Ostrá hlava a mázlý zbytek většinou psůobí u psa zvláštně (narozdíl od ptáků). Nehledě na to, že udržet v hledáčku rychle bežícího psa je celkem masakr.

C-AF (průběžné ostření) se hodí, ale záleží na tom, jestli chceš mít "nějakou fotku z běhu" nebo konkrétní fotku z běhu (konkrétní fáze běhu nebo odrazu - tzn postavení nohou, hlavy apod). Rychlý pes dá klidně 5-6m za vteřinu a můžeš si sama spočítat, kolik fotek ti za vteřinu udělá foťák. Používám oboje jak kdy.

Nějaké fotky psů mám na webu, tak klidně mrkni na exif. Mylsím, že tam snad jsou údaje.

-- 16. 1. 2012 12:42 --

kozakm píše:chce to pomalejšího psa :)

A nebo ho dostatečně unavit :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Další stránka