Na jaký režim fotíte?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Na jaký režim fotíte?
Manuální režim 7 %  21%  [ 7 ]
Program režim 4 %  12%  [ 4 ]
Režim scény 0 %  0%  [ 0 ]
Prioritní režim 21 %  63%  [ 21 ]
Automatický režim 1 %  3%  [ 1 ]
Jiné režimy 0 %  0%  [ 0 ]
Celkem hlasů : 33

Odeslat příspěvekod Carismatico 4. 10. 2011 15:29

Neboť sám tápám, na jaký režim fotit. Jak jste na tom vy? Máte vždy jeden režim na který fotíte a toho se držíte nebo podle situace?
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 10. 2011 15:40

IMHO kdybys udělal statistiku fotek z přístrojů, které to umějí smysluplně nastavit, velká většina bude exponovaná na A neboli prioritu clony. Samozřejmě jsou situace, kdy se nehodí nebo nestačí, pak se používá priorita času nebo manuál.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Carismatico 4. 10. 2011 16:36

Říkám si snad, že není možné fotit na manuál. Protože takřka každá scéna vyžaduje vždy úpravu nastavení, ale tím myslím, že člověk může stát na místě fotí danou věc, otočí se ve směru o metr a opět musí upravovat nastavení.
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 4. 10. 2011 16:37

Já dělám většinu fotek na prioritu clony s automatickým ISO, případně na manuál s automatickým ISO (když chci mít víc pod kontrolou čas).
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod myšpulín 4. 10. 2011 16:44

Tak já s Fujifilm Finepix S9600 nejčastěji používám režim P u běžných fotek s nastaveným ISO. Když se o něco snažím použiji prioritu clony, času nebo i plný manuál. Zcela výjimečně jsem použil ty speciální programy nebo plný automat.
myšpulín
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 4. 10. 2011 17:07

Venku zpravidla priotita clony, Auto vůbec, S občas, P vůbec. Ateliér M.
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 4. 10. 2011 17:11

Plně manuální nastavení se hodí při vytváření zdrojových snímků pro HDR a panoramata, případně focení s bleskem. Priorita času pro práci s pohybem.
Jinak na 99 procent jedu na prioritu clony. :nenapadne
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 10. 2011 17:19

Plný manuál se hodí ve známých podmínkách (ateliér) a ve chvíli, kdy nestačí rozsah kompenzace expozice v Auto,P,A,S. Krásný příklad je noční fotka Měsíce. Nezapomeň, že i při manuálu ti foťák měří expozici, takže víš, co děláš - nebo bys alespoň vědět měl. Těžší případy statických fotek se dají vyzkoušet, případně použít bracketing - pořízení digitálního snímku opravdu nestojí mnoho peněz...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod player 4. 10. 2011 18:54

Nejvice casu priorita clony, prakticky vzdy v kombinaci s auto ISO. Veskere makro s bleskem ovsem pouze na plne manualni rezim, stejne tak jako foceni s bleskem ve spatnem svetle.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 4. 10. 2011 19:18

Priorita clony, prakticky vše. Případně když člověk fotí krajinky a má dost času tak plně manuální.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oldbas 4. 10. 2011 21:33

Tak 90% na prioritu clony a ruční ISO, zbytek na manuál. Pokud musím použít ext. blesk, fotím 99% na manuál.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 4. 10. 2011 22:22

AV
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 4. 10. 2011 23:04

Já přepínám mezi prioritou času a clony, dle aktuálních potřeb. Je to podle mě nejlepší možná volba pro člověka, který už trošku ví co a jak chce fotit. Záleží na zkušenostech a každém člověku kam až chce zasahovat.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 5. 10. 2011 00:59

kozenka: na tohle je prave supr auto iso, protoze pri P fotak hrabe i na clonu, coz je vetsinou nezadouci.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 5. 10. 2011 07:52

Taky priorita clony, a to i při dynamických situacích, např. děti v pohybu. Je mi totiž jedno, jestli je tam např. 1/500 nebo o trochu kratší čas, ale ráda mám kontrolu hloubky ostrosti, a to při prioritě času není možné. ISO nastavuju ručně, zkoušela jsem ISO auto, ale nějak mě neoslovilo. V ateliéru pracuju na M, kvůli zábleskovým světlům. V náročných světelných podmínkách bych taky dala M.
tinkao
Návštěvník

Další stránka