Virtuální prohlídka 360x180

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod slizzard 26. 7. 2011 22:58

Dobrý den

Vznáším dotaz na to, jak nafotit podklady(snímky) na virtuální prohlídku 360x180 (okolo sebe a nahoru a dolů včetně stropu a země) pomocí normálního fotoaparátu (Konica Minolta Dimage Z2, anebo normální levný kompakt). Když už jsem nalezl návod na internetu, tak dotyčný člověk měl vždy fotoaparát se speciálním objektivem na panoramata anebo rybím okem.
Někdy se mi podařilo třeba udělat snímky, tak to bylo maximálně 360x160, nikdy nevím, jak udělat vrchní a spodní snímek tak, aby ho program rozpoznal.
Snímky slepuji pomocí programu Hugin (free). K dispozici mám také stativ (Velbon DV-6000).
Pokud by měl někdo nějaké rady, například jak správně fotky na virtuální prohlídku nafotit, jak vyřešit například zdi, na kterých nejsou žádné záchytné body, popřípadě tráva, jestli fotit na výšku anebo na šířku atp. budu velice rád. V tomto ohledu jsem začátečník.

Předem moc děkuji za všechny nápady, návrhy a rady. :-)
slizzard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod brkoslav01 27. 7. 2011 07:01

Nejdulezitejsi je panoramaticka hlava bez ty to nepude, lepe se to dela pri sirokem ohnisku takze nejaka predsadka by taky nebyla na skodu, fotky dostatecne prekrejva (20% mi vetsinou staci), horni snimek fotit nemusis udelej horni radu fotek, na zed neni problem nalepit si kousek papirovy lepenky nebo neco podobyho to samy neni problem hodit do travy petikorunu, to pak snadno vyretusujes, nejhorsi pro tebe bude udelat spodek NADIR, bud to vyfot i se stativem a vyretusuj ho pokud si treba na trave, v interieru to bude jtezsi, ja si necim oznacim oblast stativu vyfotim to bez nej z ruky a rucni zadam kontrolni body, software uz to potom prelepi
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slizzard 27. 7. 2011 08:21

Moc děkuju za rady ;-). O koupi panoramatické hlavy hned popřemýšlím :-)
slizzard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod brkoslav01 27. 7. 2011 09:05

ani neni treba ji kupovat, vyrobit ji neni tezky na netu je plno navodu, sam sem si ji vyrobil http://zkouskao1.ic.cz/ moje prohlidky
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rikif 27. 7. 2011 09:41

Ahoj, nad výrobou panohlavy taky přemýšlím. Nemohl bys hodit návod, podle kterého jsi to vyráběl? Díky
rikif
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod golem2 27. 7. 2011 09:44

Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pali55 11. 8. 2011 19:33

Takze nielen teoreticky ako som pisal odkazy na vyrobu panoramatickej hlavy na mojej stranke ale som si to dnes vyskusal prvy krat aj realne.Dosiel mi objektiv Samyang 8 tak som ho otestoval .Na tuto panoramu stacilo vyfotit 4 foto na vysku + spodne a horne foto. Tu je prva panorama s tymto objektivom a z ruky.

http://www.panoramy.6f.sk/kostol3/
pali55
Návštěvník