Jak vyfotit postavu bez stínů, na bílém pozadí.

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod p.step 25. 12. 2010 20:50

Ahoj čau, hezký Vánoce.

Mám tady jeden problém, už 2 dny se snažím vyfotit sám sebe a vůbec mi to nejde. Tak to zkusím tady.

Chci udělat fotku, kde bude naprosto bílé pozadí, na něm budu já. Jako v matrixu. Bez stínů. Chtěl jsem prvně celou postavu, ale nejspíš bych ji stejně uřízl pod rozkrokem. Zkoušel jsem se nasvítit , ale abych měl aspoň trochu světla, bleskl mi vždycky blesk. Ten přesvítil mých (6) stolních lampiček, a stejně jsem měl stín za sebou na zdi. Toho se právě potřebuju zbavit nejvíce, zbytek už snad obstará photoshop.

Nemám žádné profi-vybavení a proto potřebuju hodně velkou fantazii, tak se chci zeptat Vás, jak by se daly simulovat takové světelné podmínky?

Jdu na to vůbec správně?
HP nx7400 - EY505ES, SE T630
p.step
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 25. 12. 2010 21:11

Jakekoliv prime ostre svetlo udela VZDY ostre stiny v takovychto podminkach. V prve rade bych nemichal blesk fotoaparatu se svetlem lampicek. Blesk je relativne studeny zdroj svetla, lampicky presny opak(pokud v nich tedy nemas "daylight" zarovky). Neuvedl si, jaky mas fotoaparat, nicmene v tvem pripade bude asi jedina moznost nasvit na sebe 3 lampicky a pak dalsimi 3 lampickami svitit na pozadi. Tim se vyrusi stiny, ktere by si jinak vrhal diky primemu svetlu zepredu na svou postavu. Blesk fotoaparatu(hadam, ze interni) bych vubec nepouzival.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod p.step 25. 12. 2010 21:44

Takhle jsem to měl naplánované, včera jsem to zkoušel a musel jsem mít ISO 800, aby to šlo. Ten foťák byl sestřin kompakt: Panasonic DMC-FZ28. Zítra zkusím ještě s denním světlem Panasonic DMC FZ50, doufám, že dokáže lépe zachtit světlo.
p.step
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 25. 12. 2010 21:53

A potrebujes zachytit nejaky pohyb? Ja jen ze pokud ne, tak je zbytecne a u kompaktu vylozene nezadouci hnat iso tak vysoko. Drzel bych se max. iso100, dej M rezim a cas nastav podle toho, kolik mas svetla(snad se vydrzis treba 1s nehybat, ne?;)). Vyhoda tehle fotaku je, ze podle stelovani expozice na displayi preci hned vidis, jestli to je jeste tmave ci akorat;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 25. 12. 2010 22:27

Vyfoť se proti zatažený obloze, to nebudeš mít problém se světlem vůbec, akorát budeš asi muset dát kompenzaci expozice hodně do plusu, aby byla oblaha fakt bílá a tys nebyl moc tmavej.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 12. 2010 10:52

Proti oblohe je to dobry napad, len budes mat problem s hranami (mozu vyzerat zvlastne, makko)
V miestnosti mozes skusit fotit bez blesku na dlhy cas (otvorena clona a rozumne ISO), alebo idealne s ext. bleskom - pokial mozno, tak bez dalsieho svetelneho zdroja....
Alternativa: vystrihni sa v PC editore:)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 26. 12. 2010 14:20

S těmi hranami je to pravda, ale když se přeexpozice udělá citlivě, tak to skoro není vidět. Záleží taky na objektivu, jak si poradí s různými odlesky a závojem.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod p.step 27. 12. 2010 00:45

Mno tak výsledek se mi moc nelíbí. přijde mi, že celkově jsem dost málo světlej. použil jsem lampičky na pozadí, a před sebou. Ale asi kdybych to dělal znovu, tak dám sobě více světla.

Je to tady jako moje profilovka:
http://www.facebook.com/HHHonzik
p.step
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fido+ 14. 1. 2011 15:13

Nebo dalkove odpalovany druhy blesk a tim nasvitit jen pozadi (stenu za tebou). Dalsi moznost je stat dal od zdi a blesknout odrazem o strop.
Fido+
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bures2 14. 1. 2011 15:36

Ty lampy jsou asi nejlepší nápad, ale možná ještě není špatný nápad zkusit fotomontáž. Jestli máš dost času, tak si ty stíny odstraň sám.
bures2
Kolemjdoucí