Prvni zrcadlovka - problemy s rucnim ostrenim

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dbalho 14. 6. 2010 08:07

@Ganec: Dekuji za doplnujici informace. S Life View si take zkousim hrat, to priblizeni 14x je opravdu bezva...

Jinak jsem zjistil, ze mi nejlepe vyhovuje, kdyz si scenu poripravim pomoci MF (nastavenim vhodne ohniskove vzdalenosti - jakoby zoomnu rucne prstencem na objektivu) a teprve pote prepnu na AF a zaostrim a vyfotim. Puvodne jsme si myslel, ze AF funguje tak, ze i zmeni vhodne ohniskovou vzdalenost napriklad, kdyz zamerim v hledacku na predmet v dali, tak, ze jakoby zazoomuje a naopak na predmet blizky. Ale zjistil jsem, ze AF pouze ostri (logicky) a proto si kompozici pripravuju pri MF pootocenim prstence na objektivu. Zda se mi to jako nejlepsi reseni. Jen doufam, ze to neustale prepinani AF <-> MF na objektivu moc objektivu neublizuje ...

Prechazim na zrcadlovku z Olympus Ultrazoomu a tam jsem take postupoval tak, ze jsme si nazoomoval scenu a pak vyfotil....
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 6. 2010 08:33

aj tak netusim, na co je dobre taketo zaostrovanie na modernej DSLR (ak neratam problematicke podmienky a makro)....
Zoom a AF su 2 uplne rozne veci (aj ked sa moze stat, ze pri zaostrovani sa scena vzdiali/priblizi o par milimetrov podla pohybu opt. clenov v objektive)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 14. 6. 2010 08:37

@Ondrej Bobek: No fotim napriklad naseho psa, ktery stoji v trave 20 metru prede mnou. Chci, aby scena vypadala tak, ze ho budu mit v 80 procentech zaberu a jen minimum okoli. Kdyz na nej ale ze 20m zaostrim pomoci AF, tak je v dalce a pomerne maly. Chapu, ze bych mohl pristoupit s fotakem bliz, ale musim? To je takovy detail, co me zajima. Jak se obecne vyporadat s priblizenim/oddalenim sceny, kdyz AF zaostri, ale objekt je dale, nez bych si predstavoval?
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod identit4 14. 6. 2010 08:38

dbalho: přijde mi, že pleteš dohromady zoom a ostření. na objektivu máš obvykle dva prstence, ostřící a zoomovací. při používání zoomovacího prstence nemusíš přepínat na MF, to se vztahuje pouze na ostřící prstenec.
teď to řeknu možná špatně: zoomovacím prstencem ovlivňuješ co na té fotce chceš mít a ostřícím to, co bude ostré a co rozmazané.
používání ostřícího prstence můžeš nahradit autofocusem

edit: nazoomuješ na psa, při namáčknutí spouště ti autofocus zaostří, při domáčknutí spouště se vyfotí. jediné, co si musíš pohlídat, aby bod, na který ostříš byl na psovi.
možná by nebylo od věci nastudovat manuál, nebo ještě lépe, sehnat si někoho, kdo to umí alespoň trochu ovládat a nechat se poučit.
Naposledy upravil identit4 dne 14. 6. 2010 08:42, celkově upraveno 1
identit4
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 14. 6. 2010 08:40

@identit4: Ja mam na objektivu jen 1 prstenec. Tak ted jsi me trochu zmatnul... Nevim, jestli je to ostrici prstenec nebo ne?

-- 14. 6. 2010 09:52 --

@identit4: Beru zpet, mas samozrejme pravdu. Tak to jsem ale lama !!! Jsem si az ted vsiml, ze na objektivu je maly prstenecd pro osttreni. Tim se vysvetluje cely muj problem. Tak to se omlouvam! :) V navodu k fotaku to samozrejme neni.... Jsem si celou dobu rikal, ze neco zasadniho nesedi.
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod identit4 14. 6. 2010 08:53

to bude zoomovací prstenec, určitě na něm budou popsány ohniskové vzdálenosti (např. 18, 24, 35, 55). výrobci u některých levných objektivů vypouštějí ostřící prstenec a při manuálním ostření se otáčí přední přírubou objektivu. při automatickém ostření si určitě všimneš, že předek objektivu se sám otáčí.
identit4
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 14. 6. 2010 08:56

@identit4: Jo, je to tak, pri MF s tim malym prstencem vepredu krasne zaostrim, mezitim muzu zoomovacim prstencem pohodlne priblizit, oddalit scenu. To mi celou dobu nedochazelo. Myslel jsem, ze zoomovaci prstenec je zaroven i ostrici, protoze v navodu je popsano, ze otacenim prstence na objektivu pri MF dojde k zaostreni sceny. Ale nebylo jiz psano, ze je tim myslen ten maly ostrici prstenec a ne ten zoomovaci...

Diky! To jsem teda objevil fakt Ameriku :)
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 14. 6. 2010 10:46

Kéž by měly všechny problémy tak snadné řešení...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ggrand 14. 6. 2010 11:31

Jak znam navody od Nikonu, tak je casto lepsi radeji volit originalni anglicky, protoze v prekladu se muze hromada veci zle pochopit ci je uplne spatne prelozena.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 14. 6. 2010 11:54

@ggrand: Ja mam navod v Nemcine, o kterem jsme si myslel, ze je original. Nakonec ani v tom anglickem to neni explicitne popsano. Ale to je tim, ze asi nikdo nepocita s takovou mirou neznalosti :) NIcmene jsme rad, ze jsem na svuj hloupy dotaz dokazal na zaklade zkusenych odpovedi clenu fora vydedukovat reseni...
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod duves 3. 9. 2010 11:42

Mam nejake manualne skla, a je problem cez hladačik zaostriť na to, na čo chcem.
Udajne to môže riešiť výmena matnice (inak neviem, aky je rozdiel medzi vymenenou a originalnou)
Uvažujem nad výmenou matnice, mate niekto skusenosti s neznačkovymi napr. z ebay?
http://cgi.ebay.co.uk/Split-Image-Focus ... pt=UK_Phot
IR a ASTRO konverzie, OPRAVY poškriabaných snímačov
http://fotoduves.ephoto.sk/
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 3. 9. 2010 12:09

mam, je to pouzitelne ... a priprav sa nato ze prides o ostriace body (nebudu zobrazene, fungovat budu...)

A nezabudaj ze toto funguje iba pri svetlelnich objektivoch, pri sklach s horsou svetelnostou to bude cierne.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod duves 3. 9. 2010 12:54

O ostriace body nepridem. Pentax K-x ich nema.

Takže pri šere bude tma?
duves
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 3. 9. 2010 13:01

ee zo serom to nic nema .... (ale ano matnica z cini bola asi tak tmava ako org. matnica a matnica od ketz eye je jasnejsia, hlavne ak ma aj optic bright ci ako to volaju...)

pri clone nad f5.6 pri zaostreni na nekonecno budu niektore casti cierne ...
pri makro 1:1 aj pri clone f2.8 mozu bit cierne nakolko clona je definovana pre zaostrenie na nekonecno ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod duves 3. 9. 2010 13:47

No moc tomu nerozumiem. Asi to necham tak.
duves
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka