Zdravim Vas,
aktualne jsme si poridil po dlouhem rozhodovani a zvazovani svou prvni zrcadlovku pro zacatecnika (SONY A500), protoze bych se chtel foceni venovat trochu vazneji. Zacal jsem delat svoje prvni pokusy a fotky s kitovym objektivem SAL 18-55. Nastavovani ruznych clon a expozicnich dob a dalsich veci je mi celkem jasne a uzivam si hranim s ruznymi nastavenimi, mam ale problem s manualnim ostrenim. Casto se dostanu do situace, ze pri rucnim ostreni vidim v hledacku vyslednou scenu rozmazane a nedokazu ji zadnym nastavenim opravdu zaostrit (ani zvetsovanim nebo zmensovanim vzdalenosti od zamereneho bodu). Postupuji tedy vetsinou tak, ze na objektivu prepnu na AF a zaostrim a teprve pote vratim posuvnik na MF a vyfotim. Nikde jsem se nedocetl, jestli je tohle bezny postup pri problemech s rucnim ostrenim nebo zda nedelam nejakou zasadni chybu.
Omlouvam se za svuj laicky dotaz, ale bohuzel jsem na internetu nenasel zadnou adekvatni odpoved krome toho, ze manualni ostreni vyzaduje cas a zrucnost. Cas sice mam, zrucnost zatim asi ne, ale presto se mi nedari velmi casto vyslednou scenu mit zaostrenou. Je zpravidla celkove rozmazana. Dioptricka korekce je v poradku a ani hrani si s ni se scena nezaostri.
Chapu, ze manualni ostreni je dle nazoru odborniku na internetu spise veci specifickych scen, kdy selhava AF, ale presto bych tento problem rad pochopil.
Dekuji za kazdou radu, ktera by pomohla v mych zacatcich se zrcadlovkou.
TH