Prvni zrcadlovka - problemy s rucnim ostrenim

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dbalho 11. 6. 2010 09:56

Zdravim Vas,

aktualne jsme si poridil po dlouhem rozhodovani a zvazovani svou prvni zrcadlovku pro zacatecnika (SONY A500), protoze bych se chtel foceni venovat trochu vazneji. Zacal jsem delat svoje prvni pokusy a fotky s kitovym objektivem SAL 18-55. Nastavovani ruznych clon a expozicnich dob a dalsich veci je mi celkem jasne a uzivam si hranim s ruznymi nastavenimi, mam ale problem s manualnim ostrenim. Casto se dostanu do situace, ze pri rucnim ostreni vidim v hledacku vyslednou scenu rozmazane a nedokazu ji zadnym nastavenim opravdu zaostrit (ani zvetsovanim nebo zmensovanim vzdalenosti od zamereneho bodu). Postupuji tedy vetsinou tak, ze na objektivu prepnu na AF a zaostrim a teprve pote vratim posuvnik na MF a vyfotim. Nikde jsem se nedocetl, jestli je tohle bezny postup pri problemech s rucnim ostrenim nebo zda nedelam nejakou zasadni chybu.

Omlouvam se za svuj laicky dotaz, ale bohuzel jsem na internetu nenasel zadnou adekvatni odpoved krome toho, ze manualni ostreni vyzaduje cas a zrucnost. Cas sice mam, zrucnost zatim asi ne, ale presto se mi nedari velmi casto vyslednou scenu mit zaostrenou. Je zpravidla celkove rozmazana. Dioptricka korekce je v poradku a ani hrani si s ni se scena nezaostri.

Chapu, ze manualni ostreni je dle nazoru odborniku na internetu spise veci specifickych scen, kdy selhava AF, ale presto bych tento problem rad pochopil.

Dekuji za kazdou radu, ktera by pomohla v mych zacatcich se zrcadlovkou.

TH
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tom4-8 11. 6. 2010 11:00

Nedokážeš ji žádným nastavením zaostřit - jakým nastavením? Však se manuálně ostří prstencem na objektivu.
Naposledy upravil Tom4-8 dne 11. 6. 2010 11:05, celkově upraveno 2
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 11. 6. 2010 11:02

Manuální ostření je poměrně náročné a mnoho fotek takto vyfocených může jít do koše. Opravdu se to použí vá ve velmi specifických situacích.
Mohu se zeptat proč potřebuješ nutně ostřit manuálně? Je to obecně dost zbytečné pokud nefotíš makro nebo třeba portét s velmi malou hloubkou ostrosti.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 11. 6. 2010 11:08

Dekuji za informaci! Chtel jsem manualni ostreni proste prozatim vyzkouset, zatim nejsem tak erudovany, abych dokazal poznat, kdy ho pouzit a kdy ne. S focenim krajiny jsem na manualni ostreni problem nemel, spis prave na makro sceny. Nicmene mam takovy drobny problem s tim, ze kdyz mam nastaveny AF a pohybuju se, tak se mi neustale pohybuje objektiv tim, jak preostruje a to i kdyz nekoukam do hledacku- jde to urcite nejak osetrit, ale zatim jsme neprisel na to jak. Po kazdem snimku prepinat z AF na MF se mi nezda jako dobre reseni. Dekuji za pripadnou radu!

-- 11. 6. 2010 12:10 --

Tom4-8 píše:Nedokážeš ji žádným nastavením zaostřit - jakým nastavením? Však se manuálně ostří prstencem na objektivu.

No to prave delam, ale vysledkem je rozmazana scena v hledacku. Casto ale prave u tech makro scen, nebo scen blizko objektivu nez u tech vzdalenejsich. Mozna jsem ocekaval, ze rucni ostreni je problematicke u opravdu makro fotek jako brouci a podobne, ja mam sceny rozostrene ale uz tak ve vzdalenosti odhadem ca 50 cm...
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 11. 6. 2010 11:19

Dekuji za informaci! Chtel jsem manualni ostreni proste prozatim vyzkouset, zatim nejsem tak erudovany, abych dokazal poznat, kdy ho pouzit a kdy ne. S focenim krajiny jsem na manualni ostreni problem nemel, spis prave na makro sceny. Nicmene mam takovy drobny problem s tim, ze kdyz mam nastaveny AF a pohybuju se, tak se mi neustale pohybuje objektiv tim, jak preostruje a to i kdyz nekoukam do hledacku- jde to urcite nejak osetrit, ale zatim jsme neprisel na to jak. Po kazdem snimku prepinat z AF na MF se mi nezda jako dobre reseni. Dekuji za pripadnou radu!

Objektiv ti přeostřuje sám, protože máš nastavený kontinuální ostření (pravděpodobně), to já používám jen tehdy pokud třeba fotím například fotbal, potřebuju, aby mi objektiv automaticky přeostřoval na pohyblivý objekt (fotbalisti). Takže v menu nastav AF-S (single) nebo tak nějak (promiň mám nikona)

No to prave delam, ale vysledkem je rozmazana scena v hledacku. Casto ale prave u tech makro scen, nebo scen blizko objektivu nez u tech vzdalenejsich. Mozna jsem ocekaval, ze rucni ostreni je problematicke u opravdu makro fotek jako brouci a podobne, ja mam sceny rozostrene ale uz tak ve vzdalenosti odhadem ca 50 cm...

Dej pozor na to, jestli objektiv zvládne zaostřit na tak "malou" vzdálenost. Je dost možný, že pod 50cm nedokáže zaostřit a proto ti to vůbec nejde... Druhak je problém se základníma zrcadlovkama vůbec ručně ostřit, jak tu psali jiní... vzniká hodně odpadu a i mně se hodně často stává, že si myslím, že mám zaostříno a hle... na monitoru rozmazáno... Takže ruční ostření doporučuju používat jen tehdy, pokud se ti nechytá autofokus, případně tam, kde máš nějaký tvůrčí záměr (třeba)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 11. 6. 2010 11:25

Aha, takze obecne, pokud vyresim tu drobnost s automatickym (pravdepodobne tedy) kontinualnim AF, tak zacnu pracovat prevazne s nim. Pravdepodobne nebude tedy objektiv schopen zaostrit na takovou kratkou vzdalenost rucne. Kazdopadne dekuji za rady a podnety do zacatku! Uz se tesim, jak se po nejake dobe, az se se zrcadlovkou sziju, zasmeju tomu, na co jsem se tady ptal :)
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 6. 2010 11:48

Skus dat Custom menu (ozubene koliesko) a hned prvu polozku vypni (Eye-start AF = zaostrovanie pri prilozeni oka k hladaciku...vela zvlastnosti to moze vyriesit)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 6. 2010 12:02

Pokud chceš ostřit ručně, tak je lepší si koupit full-frame (kvůli velikosti hledáčku). Jinak kromě makra a použití manuálních objektivů nějak není důvod ostřit ručně, leda když selhává AF.

Jinak je dobré ostřit ručně přes LiveView (MF check -liveview) a případně si ten náhled zvětšit, pokud to zrcadlovka umožňuje.

Další řešení je trošku nestandartní a to vyměnit matnici za hranolovou, které se dřív používaly ve foťákách bez automatického ostření (no i s nim, ale to až ty pozdější). Sehnat ovšem jdou čistě přes net z ciziny. Někteří lidé je ovšem nemají rádi, protože jim to prý kazí kompozici. A občas s tim trošku blbne měření, záleží na foťáku.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pety 11. 6. 2010 12:17

Pánové, na předchozí zprávu se odpovídá tlačítkem ODPOVĚDĚT vlevo dole. Přestaňte mi tady citovat celé příspěvky včetně v nich obsažených citací, kdo to má po vás čistit?

viewtopic.php?f=214&t=200004
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 6. 2010 14:20

dbalho píše:Postupuji tedy vetsinou tak, ze na objektivu prepnu na AF a zaostrim a teprve pote vratim posuvnik na MF a vyfotim. Nikde jsem se nedocetl, jestli je tohle bezny postup pri problemech s rucnim ostrenim nebo zda nedelam nejakou zasadni chybu.

Aj ja to robim podobne: zaostrim cez AF-S, prepnem na MF a potom doostrim manualne (*).
Mozno by sa to dalo aj bez AF, no takto mi je to pohodlnejsie a asi aj rychlejsie .. a musel by som si to najprv nacvicit (ktorym smerom je zaostrenie do dialky, ktorym doblizka, kolko treba tocit, ...)

Este mam aj AF-S + MF moznost (tu asi A500 nema, aspon nenasiel som), kedy fotak najprv zaostri, potom mozes doostrit rucne. No to nepouzivam (aj ked to znie rovnako ako to co som popisal).

(*) samozrejme ze to robim len v LiveView, opticky hladacik mam len externy (a ani ho nepouzivam)
MF cez liveview so zvacsenim je super vec .. na A550 by sa to podla recenzie malo dat az 14x zvacsit
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jirka.ps 11. 6. 2010 14:55

Sony Alpha má automatické ostření, které se aktivuje na čidlo přiblížení k hledáčku. První, co jsem se svou A550 udělal, bylo, že jsem toto vypnul. :)
Honda Civic 1.6 > Audi A4 1.8T Quattro > Toyota RAV4 2.0 > Suzuki Grand Vitara
Canon Ixus 300 > Konica-Minolta Z5 > Konica-Minolta 5D > Sony Alpha A100 > Sony Alpha A550
jirka.ps
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dbalho 11. 6. 2010 15:00

Dekuji vsem za rady a postrehy! Urcite prostuduju vse, co jste mi napsali a budu se tesit, v pripade, ze budu mit nejaky dalsi "problem" nebo nejasnost, kterou nenajdu na webu. Mejte se, ja jdu trenovat :)
dbalho
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tom4-8 11. 6. 2010 17:23

No samozřejmě že scény poblíž objektivu máš vždy rozostřené. Objektivy na zrcadlovkách nedokážou ostřit třeba od 1cm jako u kompaktů.

Na makro musíš mít zkrátka makro objektiv. S běžným ho neuděláš za žádných okolností.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 11. 6. 2010 18:53

Pokud to náhodou neni nějakej s makro přepínačem. :) Zrovna pro Sony jich pár je.
Daemonius
VIP uživatel

Další stránka