Jak ho nastavit

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Michal.Kili 17. 8. 2009 14:40

Ahoj,
koupil jsem si Panasonic LS80. V popisku píší, že má rychlost závěrky 60-1/2000 s. Kolega v práci mi to vysvětlil, že čím větší je to číslo za lomítkem, tak zachytím rychlejší pohyb pokud si to můžu nastavit (kapka atd...) Já chtěl fotit ty kapky, ale víc jak 1/30 z toho nedostanu a to puze s bleskem na makro. Pokud nepuožiju blesk a je přitom hodně světla, tak je ta fotka vždy rozmazaná. Pak jsem si zkoušel fotit venku kytku na makro a ejhle, rychlost 1/500. Jak je to možné, když se kytka nehýbe tak to nastavilo na 1/500a kapka se hýbe a nastaví to vždy jen na 1/30... Kde dělám chybu? :-[
Michal.Kili
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RychJ 17. 8. 2009 14:49

No, dle meho laickeho pohledu fotis na automat a ten ti automaticky nastavi clonu a cas dle svetelnych podminek, proto jsi venku mel kratsi cas...
Takze by jsi musel prepnout na manuál, pokud to fotak umi a nastavit si cas automaticky...A myslím, že na to mám vliv i ohnisková vzdálenost...
Ale chytřejší mě jistě opraví...
RychJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 16:44

LS 80 je plný automat,takže zbývá pouze nastavit scénický režim rychlý pohyb ,pokud tam je.A bude tam. Foťák kde není alespoň priorita času bych už nechtěl.V noci se nedá nic vyfotit Případně manuální nastavení času a clony.
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Michal.Kili 17. 8. 2009 16:53

No právě, že jsem zkoušel všechny ty scény a nic z toho nedokázalo dát ty 2000... Jsou tam děti 1,2, sport a zvíře. To je podle mě na ty nejrychlejší scény. Těch max 500 se mi povedlo za slunečna, venku. Fotil jsem makro a měl položený foťák na zemi. Fotil jsem nějakou kytku a ty parametry co jsem měl nastavené byly:

F2.8 1/500 iso 100 škrtlý blesk AWB. Takhle je to tu popsané. Měl jsem to na tom nastavení Běžné snímky...
Michal.Kili
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 17:04

Při vyšším ISO by mohl nastavit míň.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Michal.Kili 17. 8. 2009 18:40

Tak jsem teď dal teda program vysoká citlivost. Fotil jsem to v koupelně kde mám 2 myslím 80W bodovky. Fotil jsem kapky dopadající na hladinu a dostal jsem z toho max 1/320 na iso 1600 bez blesku. Tak já fakt nevím. Možná až bude opravdu slunečno, tak to půjde, ale ani k 1000 se nemůžu vůbec přiblížit.
Michal.Kili
Návštěvník

Odeslat příspěvekod stano.stano 17. 8. 2009 18:41

Ja by som odporucal aspon prestudovanie zakladov expozicie a vztahov medzi clonou, casom, ISO a svetlom
stano.stano
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 19:14

Já bych si koupil jiný foťák.Na tohleto :hm :hm LS 80(85) je rodinný foťák na dovolenou
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PhoenixG. 17. 8. 2009 19:42

Jak říkal stano.stano, prostudovat základy expozice a bude vám to hned jasnější. Osobně bych doporučoval tento článek: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... zice1.html a jemu podobné.
Ono to totiž není jenom o tom švihnu tam nějakej čas a zmrazím pohyb. Aby jste dosáhl kratšího času musíte pro to mít světelné podmínky (=hodně světla) a správně nastavenou clonu a citlivost
PhoenixG.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 20:21

????? A proč mu to říkáš??? Na LS 85 si nastaví leda prd. Tak jaká clona,jaký čas?? Maximálně může využít nějaký přednastavený režim. Když fotím svojí kamerou v noci ,nezbyde mi nic jiného ,než nastavit noční portrét.Jinak mám smůlu. Na 1/2 sec. nafotím leda prd,v automatu.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Michal.Kili 17. 8. 2009 20:38

Hmm... Tak teda nic no. Nejspíš z toho víc jak těch 1/500 nedostanu. Bude to chtít jiný foťák.

Každopádně děkuji za postřehy. I když na tom nejde nic nastavit, tak si to všechno nastuduju, jak psal Phoenix. Třeba si časem koupím lepší foťáček.
Michal.Kili
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 20:40

V papírech je psané 1/2000. Takže asi plné slunce,nebo jaderný halogen 8-D. Na rychlý pohyb,děti.to háže pouze 1/500???? I za plného slunce?Mrkni do manuálu co to nastavuje v automatu. Od do
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod stano.stano 17. 8. 2009 21:04

Preto som spomenul "nastudovanie" si problemu. Ked uz vie co chce, tak potrebuje vediet nejake vztahy kedy a ako toho mozno dosiahnut. Ze vela svetla - kratky cas a naopak.......
stano.stano
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 17. 8. 2009 21:16

To je sice hezké ,ale pokud třeba automatika nastavuje minimální čas 1/500 tak je mu to prd platné.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Michal.Kili 17. 8. 2009 21:17

Teď nevím, jestli jsem to pochopil správně, :-[ nebo to v tom manuálu není... Je tu sice popsané co všechno ta automatika nastavuje, ale žádná čísla tu nejsou.
Michal.Kili
Návštěvník

Další stránka