od radek72 20. 11. 2009 12:22
Když jdu, nebo jedu na výlet a beru foťák, tak stativ beru s sebou skoro vždy. V přírodě se dá i ve dne najít spousta motivů, které se bez stativu buď nedají nafotit vůbec, nebo je nafotíš hůře. Ať už potřebuješ dlouhý čas, velkou hloubku ostrosti, nebo jen prostě to, že si na stativu můžeš fotku vymazlit, pohlídat si okraje fotky, doteky apod. Kdo pracuje s filtry, což je v krajinářské fotografii velmi časté, tak má díky stativu volné ruce.
Mám Velbon Sherpa 600R a ty dvě kila se na batohu, ev. v ruce dají v pohodě unést. V ruce ho nosím většinou po městě, a když jezdím na cyklovýlety, v pohodě se dá uvézt na batohu (mám Lowepro Rocer Plus AW). A to nežiju na Hané, jezdím s ním na vrcholky Bílých Karpat. A to nejsem žádný super sportovec, jsem prostě obyčejný cykloturista, který najezdí za rok 1000 -1200 km.
Já si tedy stativ beru většinou i přes den s sebou, když beru foťák. Ne na každou fotku ten stativ musíš použít i když ho máš s sebou. Naopak, když ho nevezmeš, tak prostě tu možnost ho použít byť jen na jedinou fotku nemáš.
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák

+ Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki