Fotíte se stativem, či bez stativu?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Cheta 18. 8. 2009 11:10

Ted sem byl prave na tyden v karpatech a rozhodne sem nelitoval ze sem stativ mel sebou. Rozhodne foceni panoramat, krajinek s velkou HO, foceni vody na dlouhy cas nebo treba jen to ze na vrcholove fotce muzem byt vsichni me dali zapravdu ze stativ je opravdu treba.

Jinak dalsi vyuziti najdes treba pokud budes dotit Time-lapse fotografii (treba rozvyjejici se kvet, vychody slunce a podobne, to si bez stativu nedovedu predstavit) a o nocnich fotkach, ohnostrojich a ruznych experimentech kde potrebojes nebo ti vychazeji dlouhe casy ani nemluve.

Taky prave uvazuju ze si poridim nejaky nový stativ, mam takovy stary NDR vyroby, ktery je sice stabilni, ale taky dost tezky a ono nejake to kilo navic se pri tydeni ture uz pronese. :-)
Cheta
Návštěvník

Odeslat příspěvekod file12 18. 8. 2009 14:32

Já sem si pořídil stativ na noční focení. To bylo ještě když jsem měl UZ. Ted mam zrcadlo a i na tu krajinku je to vyhoda ho mít. Mam ale tu nejlevnější Hamu a pořád dávam přednost před stativem novýmu sklu a tak. Ta Hama se nedá požadovat za stativ. Takže když už koupit, tak pořádnej.
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaderny.fyzik 18. 8. 2009 18:43

Co to jsou makrosáňky? někdo se tady o tom zmínil...

A ještě otázka, když má objektiv vlastní závit na stativ, je jeho poloha zkonstruovaná tak, aby se dal použít jako horizontální panoramatická hlava?
jaderny.fyzik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michalek 18. 8. 2009 19:22

jaderny.fyzik píše:Co to jsou makrosáňky? někdo se tady o tom zmínil...

http://lmgtfy.com/?q=makros%C3%A1%C5%88ky
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cumel30 26. 8. 2009 23:00

Ohne statív, radšej v ruke, ale nesmiem byť po opici, ináč by som neodfotil ani Tatry zo sto metrov bez zúmu a rumu. o<:) o<:)
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Návštěvník

Odeslat příspěvekod premacz 31. 8. 2009 08:56

cumel30 píše:Ohne statív, radšej v ruke, ale nesmiem byť po opici, ináč by som neodfotil ani Tatry zo sto metrov bez zúmu a rumu. o<:) o<:)

Tyjo, ale neříkej mi že udržíš v ruce noční fotky ... to se snad ani nedá, ne? (to bys musel být kamenný) :D
Pentax K-x set ("konečně :-) "), Panasonic Lumix DMC-FZ8 ...
premacz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cumel30 31. 8. 2009 22:36

premacz píše:
cumel30 píše:Ohne statív, radšej v ruke, ale nesmiem byť po opici, ináč by som neodfotil ani Tatry zo sto metrov bez zúmu a rumu. o<:) o<:)

Tyjo, ale neříkej mi že udržíš v ruce noční fotky ... to se snad ani nedá, ne? (to bys musel být kamenný) :D

Po piatom chmele udržím aj makro, aj 45x zúúm, vtedy mám ruku pevnú ako tatranská žula. 8-)
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drAcOniS 19. 11. 2009 21:31

Já beru stativ poměrně často - mám tři různé (tripody Velbon Sherpa 600R a nějaký malý s nápisem Panasonic a pak ještě monopod National Geographic TM1). Větší a nelehký Velbon nosím pouze na fotovýlety do přírody, když jdu cíleně jen za focením. Přijde-li na řadu kolo nebo náročný terén, nosím výrazně lehčí a menší "Panasonic". A když neberu trojnožku, většinou s sebou pro všechny případy vezmu monopod - tripody vždycky nepoužiju, ale monopod je lehký, skladný a několikrát už mi zachránil fotku, kterou bych jinak nejspíš neudělal (D80 + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 70-200/2.8 - tj. bez stabilizace :-l). Beru ho i na sport - ale jednoduše proto, že ta 70-200/2.8 je po delší době trošku cítit, tak aby si odpočinuly ruce... :-))

Takže u mě je to asi tak 70% se stativem a 30% bez něj...
drAcOniS
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod radek72 20. 11. 2009 12:22

Když jdu, nebo jedu na výlet a beru foťák, tak stativ beru s sebou skoro vždy. V přírodě se dá i ve dne najít spousta motivů, které se bez stativu buď nedají nafotit vůbec, nebo je nafotíš hůře. Ať už potřebuješ dlouhý čas, velkou hloubku ostrosti, nebo jen prostě to, že si na stativu můžeš fotku vymazlit, pohlídat si okraje fotky, doteky apod. Kdo pracuje s filtry, což je v krajinářské fotografii velmi časté, tak má díky stativu volné ruce.
Mám Velbon Sherpa 600R a ty dvě kila se na batohu, ev. v ruce dají v pohodě unést. V ruce ho nosím většinou po městě, a když jezdím na cyklovýlety, v pohodě se dá uvézt na batohu (mám Lowepro Rocer Plus AW). A to nežiju na Hané, jezdím s ním na vrcholky Bílých Karpat. A to nejsem žádný super sportovec, jsem prostě obyčejný cykloturista, který najezdí za rok 1000 -1200 km.
Já si tedy stativ beru většinou i přes den s sebou, když beru foťák. Ne na každou fotku ten stativ musíš použít i když ho máš s sebou. Naopak, když ho nevezmeš, tak prostě tu možnost ho použít byť jen na jedinou fotku nemáš.
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 20. 11. 2009 12:36

K tomu tvému Nikoru 18-55mm mám pár užitečných rad - při clononě F7 na jekratším a F16 na nejdelším ohnisku podává slušné výkony. Především v rozích snímků. To bys měl vědět ;) A pak si v menu nastav ostrost snímku na nejvyšší. Zvedne trochu i kontrast a vypadá to celkově mnohem lépe. Hodně štěstí s Nikonem :)
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 20. 11. 2009 12:52

file12 píše:Já sem si pořídil stativ na noční focení. To bylo ještě když jsem měl UZ. Ted mam zrcadlo a i na tu krajinku je to vyhoda ho mít. Mam ale tu nejlevnější Hamu a pořád dávam přednost před stativem novýmu sklu a tak. Ta Hama se nedá požadovat za stativ. Takže když už koupit, tak pořádnej.

Taky mám tu Hamu a je sice rozvrzaná, ale stojí a to je hlavní :) Třeba Velbony jsou na můj vkus zbytečně drahé a to také raději zainvestuji do něčeho jiného.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 20. 11. 2009 13:15

Drahé vzhledem k tomu co poskytují nejsou. výborně použitelné na makro, v aťasu, dostatečně stabilní a přitom celkem za rozumné prachy. Když k tomu připočtu jednoduché a rychlé ovládání.. Raději než Hamu bych si koupil i náhradní sluneční clonu :D

Tak lepší než zvedat ostrost snímku je už třeba jen použít předsklopení zrcátka (samozřejmě na stativu). Dále přiclonit, jak psal kolega. A naučit se s RAWem.. to udělá taky hodně.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod file12 20. 11. 2009 15:45

Ve stativech se moc nevyznám, takže potřebuju radu jakej. visel by na něm canon 50d, 70-200-2,8 , později bud 300/4IS nebo 400/5,6. Rád bych byl za co nejlehčí, co nejlevnější(ne na úkor kvality). Děkuji
D7000; 18-105; 35/1,8G; Sigma 70-200/2,8 HSM Macro II
MacBook Pro,2,26ghz,4GB RAM,SSD, foto zpracovávam v Aperture,GIMP
file12
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 20. 11. 2009 15:56

Za absolutní minimum bych viděl právě Velbon Sherpa či Vanguard Tracker. Co se týče nízké váhy a nízké ceny.. za nižší hmotnost se platí. Lepší modely stativů nechám na ostatních, s těmi moc zkušeností nemám
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2009 16:08

Ja mam Hama Omega Premium a za tech 15 stovek je to dostatecny i pro DSLR s teleobjektivem.Levnejsi stativ s kovovou hlavou jsem nesehnal.Davat 3tis. a vice za stativ, ktery vyuziju 2x do roka je pro me luxus.Pokud ale nekdo foti vylozene se stativem, pak je investice do kvalitniho zpracovani renomovane znacky na miste.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Předchozí stránka