Jak fotit keramiku ?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 13:17

Ahoj všetkým nebo všem, ;-]

mám UZ Fuji S6500 a problém preexponovania fotografií.
Ako fotím?A ako to vyzerá?

Obrázek

Samozrejme vonku na čiernom papieri aby som potom mohol výrobok vo photoshope orezať a s maximalnym clonovým číslom u S5600 je to F8 len nastava problem predlzenia casu expozicie.
Skúšal som to i na bielom papieri vtedy to vyzeralo super ale vobec mi nesiel výrobok vo photoshope orezať podľa kontrastu.Neskor som vyskusal i tunel s pauzovým papierom,v igelitke vonku,vo vnútri s 2mi 500W halogenkami a rozptylom svetla cez pauzaky.
Ale výsledok žiadny,najskor som myslel že problém bude asi vo fotáku a dnes by som si chcel kupit Olympus E420 a myslim ze problemy budem mat takisto s expoziciou.
Ono niekedy sa mi to podarilo cvaknut fajn ale vonku bolo vela svetla a pri clone F8 mi vytlacilo cas na 1/100s vtedy neboli na fotke ziadne prepali i ked to bolo na ciernom papieri.

Chcel by som sa opytat vsetkých skusenejsich fotografov či budem mať pozitívnejšie výsledky keď začnem experimentovať s Olympusom E420 DSLR so setackym objektivom myslim ze je to objektív 17,5-45mm ?
Viete nejakú fintu ako urobiť správnu expozíciu keramického výrobku na čiernom papieri?
Dakujem všetkým.
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 14:39

V podstate to neni o fotoaparatu, ale o nasviceni.Fotit bilou vec na cernem podklade s ostrym svetlem neni nic vhodneho.Chce to tedy v prve rade svetlo zmekcit a rozptylit.K tomu slouzi vicero veci, nejjednodussi a hlavne nejlevnejsi v tvem pripade, alespon na zkousku, muze byt kus prusvitne folie(alespon A4), kterou das cca. 20cm pred vestaveny blesk a nebudes s objektivem daleko od foceneho objektu, maximalne tak pul metru bych to videl.
Abys mel predstavu, tak tady jsem jen z hecu vyzkousel, jak by to mohlo prilizne vypadat, alepson uvidis, jestli ti to pomuze:
Obrázek
Pouzil jsem prusvitnou desku z PVC o velikosti A4, kterou jsem dal podle vyse uvedeneho postupu pred interni blesk.Vyvazeni bile je pak treba nastavit fixne(doporucuju daylight, nutno vyzkouset), nebo dodatecne v editoru, jinak by mohla byt bila keramika nazloutla, podle odstinu desky pred bleskem.
PS:slon bily neni;)
PS2:aby bila nebyla seda je nutno posunout korekci expozice do plusu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 15:49

Dakujem player ;-] ,

po precitani tvojho prispevku som nevahal experimentovat z bleskom a foliou.
Tieto fotografie sú krásne,ale je vidiet nedostatok svetla z bokov alebo zo stran.
Nieco som odfotil na skusku aj ja:
Obrázek

problem je v tom ze ked som sa snazil vo photoshope vyrobok orezať podla kontrastu vyrobku dopadlo to asi takto:
Obrázek

Urobil som niečo špatne?
Kazdopadne je to pre mna nova vec za ktoru som ti velmi vďačný :tleskani

Je nejaká finta na to ako nasvietit lesklý výrobok z oboch stran?

Diki moc.
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 20. 11. 2008 16:30

Obrázek
Obrázek

Leskly bily porcelan, bohuzel keramiku momentalne zadnou nemam.

Foceno v difuznim stanu - cerne pozadi.
Technika - 400D 28-135 IS a hlavne 580EX II - nastaven manualne na nejsirsi zoom a vypalen do jedne ze stran stanu.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pouli 20. 11. 2008 16:34

Pomoct by mohol svetelný stan.Tu je odkaz na stránku kde je návod na jeho výrobu.

http://digital-photography-school.com/blog/how-to-make-a-inexpensive-light-tent/
Nikon D40 + Tamron 17-50mm F/2.8 Di II LD - Nikor 18-55 II AF-S DX + Nikor 55-200 AF-S DX + SB 600
pouli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 17:35

Nu covece, me to nasvecuje pomerne i ze stran, nekde bude chyba:)
Mozna, ze interni blesk u Fujiny nema takovy rozptyl jako interni blesk u meho Nikonu, mozna ze mas desku moc tenkou a propousti svetla moc, chtelo by to mozna neco vic mlecneho, jestli mi rouzmis, aby nebyl stred prepaleny a kraje nasvicene jen mirne.Ta deska to svetlo musi rozprostrit co nejvic rovnomerne, pak neni zadny problem maly objekt mit nasviceni i ze stran, viz.:
Obrázek
Zkus tu desku dat bliz k focenemu objektu a dal od blesku.Ja to fotim na 50mm ohnisko a vychazi mi vzdalenost desky a objektivu od objektu zhruba 30cm baj vocko.
Fotostan, pripadne externi blesk jsou veci asi nejlepsi na produktove foto, ale snazim se vychazet z toho co mas.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 17:37

Diky crazy Ivane a Pouli za prispevky, :-]

vyzeralo to fakt presvedcivo ten porcelan az do tej chvile ked som ho orezal vo photoshope a dopadlo to asi takto:
Obrázek

Nieje to zle ale na mna to trochu posobi chladným dojmom hlavne keby sa mali výrobky fotene takýmto štýlom použiť do katalogu.

skuste sa pozriet na fotku ktora sa mi podarila odfotit vonku na čiernom papieri v lete:
Obrázek

Toto je uz pre mna pouzitelnejsie.Problem je ze musim cakat na slnko a vonkajsie svetlo pretoze akonahle je zamracene dopadne to takto :
Obrázek

Preto som myslel ze ked si kupim Olympus E420 DSLR tak ziskam vacsiu kvalitu a takisto budem moct nastavit ISO na vacsiu hodnotu a ziskat tym mensi expozicny cas a tym vlastne i mensie prepaly.
Kazdopadne vam dakujem za napady,skusim este ten svetelny stan i ked si myslim ze po vyreze nebude do katalogu tak presvedcivy ako ked to odfotim vonku.
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 17:52

Díky player,
je to presvedčivejšie ale ked sa to vyreže a teda problem je to veliký vyrezať to hlavne tam kde je menší kontrast ale to je problém lesklosti a svetle porcelánu alebo lesklého objektu skuste sa pozriet tu:
Obrázek

Ono všetko to vyzera na prvý moment fajn ale ked sa to oreže a da do katalogu tam uz je to dost vidiet .
Diky moc este to skusim.
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 18:34

Me to bylo hned jasne, ze to vyrezat nepujde, ja jsem ten snimek prikontrastnil, aby bylo pozadi zcela cerne a bylo to zkratka koukatelnejsi, puvodni snimek ma slaby kontrast, ale tam zas nevim, jak by se ti to automaticke oriznuti chytlo, moza lip, muzes to zkusit:
http://home.tiscali.cz/fz30foto/salek2.jpg
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 20:45

Ahoj Player :-)
díky moc,skusil som to orezat a niekde boli lepsie useky a niekde hlavne ten zlaty lister od cierneho pozadia sa muselo dost nasilu orezavat.
Celkovo fotka ma vynikajucu kvalitu ale este stale na mna posobi trosku chladno a s tym bleskom malo umelo.
A to hlavne po vzhliadnuti uz orezaneho produktu s tienom.
Ukazka tu:
Obrázek

Nemohol by si mi prosim ta urobiť snímok na čiernom papieri presne ako si to odfotil doteraz ale len vonku s najvyšším clonovým číslom?
Bol by som ti velmi vdačný.
Aký máš typ Nikonu a príslušenstvo?

Ani som si nikdy nemyslel a ani teraz si nemyslím že nezáleží na technike fotoaparatu.Ono to urobi strasne vela ked sa to odfoti inym fotakom ten, šum je fantasticky :tleskani
A WB vyvazenie bielej dokonale to sa neda s mojím šumítkom ani porovnat.Hold proste zrkadlovka nieje kompakt i ked z kompaktom sa určite dajú urobiť pekné snímky z dovolenky. :tleskani
Este raz dík všem. :-)
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 20:56

Klidne, neni problem.Ale nejdriv mi rekni, jestli ti jde jen o svetlo venkovni, nebo jen o vetsi clonu, aby byl ostry cely hrnek.Klidne muzu priclonit, blesk to na tu kratkou vzdalenost pobere, navic to je focene jen na iso200, neni problem zvysit pri nedostatku vykonu interniho belsku.Pripadne muzu nasadit externi blesk, cimz se dostavam k vybave.Ja timto zpusobem(prusvitna deska z PVC A4) fotim makro, samozrejme tedy prave s externim Nikonackym SB800, svetlo je pak pekne rozptylene a nejsou ostre stiny a vyrazne prepaly a fotim bezne na clonu F32!Jinak co se aparatu tyce, tak tu mam Nikony D50 a D90, pricemz s D90 se terpve szivam.Ten hrnek je foceny objektivem Tamron 17-50/2,8.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 20:58

Jeste me tak napadlo, neorezavalo by se to lepe, kdyz by byla v pozadi jina barva, treba modra, nebo zelena?Jako se pouziva u filmu;)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MinoM 20. 11. 2008 21:16

Ide mi skor o to aby bola co najvacsia ostrost vyrobkov pre orezavanie a aby boli vidiet vsetky detaily i potlače tých druhých výrobkov v pozadí.Fotím ich po 3ks tak ako tie zvončeky hore.
Takisto mi ide skor o vonkajsie svetlo ono to vyzera ohodne lepsie a teda bude aspon myslim po oreze.
V pozadí inú farbu som skusal a dopadlo to katastrofálne :oboze
Hlavne na modrom pozadi teraz tie fotky nenajdem ale lesklý okraj kazdeho výrobku bol nasiaknutý modrou farbou pozadia.Proste nádhera :shock: .Mozno som vtedy urobil chybu ked som to fotil na vonkajsom svetle v polystyrenovom tuneli dookola oblepený pauzovým papierom.

Diki moc :-)
MinoM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 20. 11. 2008 21:45

Oukej, tak ja to zkusim zitra venku, kdyz nebude tak hnusne jako dneska:)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MinoM 21. 11. 2008 09:17

player píše:Oukej, tak ja to zkusim zitra venku, kdyz nebude tak hnusne jako dneska:)

Diiki player tak to ma zaujima este viac ako to bude vypadat za horsich svetelnych podmienok a tesim sa na vysledok 8-D
Pre mna by bolo zaujimave vidiet kvalitu z objektivu ktory ma vacsiu svetelnost F od 3,5 vyssie a pri pouziti od 400 ISO hodnoty a vyssie samozrejme s vyssim clonovym cislom koli hlbke ostrosti.Preco prave takto to chcem vidiet? Pretoze pri pozitivnom vysledku by som nechcel kupovat drahu techniku pokial by som nemusel.Je jasne ze 80.000- ový objektív so svetelnostou F2 mi to odfoti tak ako to chcem i za zlých svetelných podmienok vonku pod dáždnikom.

Som uplny amater a skor len sa dohadujem intuitívne o výsledku a teda necham sa prekvapit vysledok by sa mal dostavit po oreze a prideleni tiena skor nie.

Diky moc
MinoM
Kolemjdoucí

Další stránka