Levný fotokout

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mh 17. 11. 2008 00:21

Zdravím,
v práci potřebuji často fotit převážně galanterii - kabelky, peněženky, obuv (kůže, textil). Fotky se následně upravují - ořežou se a nechá se jen čistě bílé pozadí. Můj problém:
Nyní fotím jen proti bílým kartonům se dvěma halogenkama, kterými to nasvicují, což není zrovna ideální. Potřeboval bych poradit, jak kout (klasická bílá zeď do 90°) levně upavit - zda zvolit třeba nějakou modrou výmalbu/tapetu/jiné pozadí, či bílou, jak rozptýlit světlo apod. Mnohokrát díky
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dušan Šimonovič 17. 11. 2008 02:33

A co na tom nie je idealne? Ja si samozrejme viem predstavit mnoho teoretickych neduhov a chyb co to produkuje, ale co presne vadi vam?
Na fotenie drobnejsich veci (to co pisete je vsetko do 50cm) je najlepsie pouzit tzv. stan - svetelny stan/fotostan, nazyva sa rozne.
Co som tak narychlo nasiel, tak kupit napriklad tu http://www.fotopl.cz/?stronka=7&kat=1581&gr=1599&id=492 rovno aj s niekolkymi farbami pozadia, alebo si ho mozete ubastlit http://digital-photography-school.com/b ... ight-tent/
Stan vam zaruci homogenne a makke svetlo - to moze byt pri priamom svieteni halogenkami v nejakom rohu dost problem vytvorit, so stanom to date v pohode.
Dušan Šimonovič
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 17. 11. 2008 07:21

Pozadí se dá řešit pruhem bílého papíru (role), který obloukem přechází v podložku. Tím nejsou na pozadí žádné hrany ani rohy.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mh 17. 11. 2008 11:02

Potýkám se se dvěma problémy: špatné světlo, resp. rozptýlení a pozadí. Nasvicuji to dvěma halogenkama 500 a 300W špatně se to rozptyluje. Pak část zboží je třeba bílé, smetanové nebo béžové barvy, takže to s bílým pozadím splývá.
Nicméně stan, který navrhl D.Š. vypadá velmi dobře. Stačil by 80x80, který se pohybuje okolo 1200,-, což není zlé. Druhá věc je, jak to nasvítit a zda je vůbec vhodné využívat nynější halogeny (dost to topí...).
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dušan Šimonovič 17. 11. 2008 12:25

Stan vam svetlo vyriesi + vymenitelne pozadia aj splivanie u svetlych veci. Pouzitie s halogenmi by z pohladu tepla nemal byt problem - samozrejme pri elementarnej opatrnosti. Rozmiestnenie je easy - jeden z kazdej strany :) ale funguje aj jedno svetlo kolmo z vrchnej strany stanu.
Dušan Šimonovič
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mh 17. 11. 2008 13:43

Díky moc za rady. Na tom stanu se mi líbí vyměnitelnost pozadí a cena je příznivá, takže to nemá ani cenu doma bastlit.
Jinak žár je to pěkný, ale doteď to tu hodinu vždy bílý deštník i papír vydržel, tak snad nebude problem.
Ještě jednou díky.
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dušan Šimonovič 17. 11. 2008 13:46

ak to je na pracu a caste pouzivanie, tak to fakt nema cenu bastlit. Vyhoda kupeneho je aj skladnost!
Dušan Šimonovič
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mh 18. 11. 2008 22:21

Právě. Občas se stane, že potřebuju fotit na jiné pobočce, takže to bude ideální.
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mh 4. 1. 2009 11:27

Tak už mám nějaký ten pátek světelný stan (80x80x80), ale zase mám problém. Fotím to v kanceláři, kde jsou obyčejné zářivky. Stan mám ještě osvětlený dvěma halogeny z boku (300 a 500W) ale pořád je tam hrozně málo světla, které je navíc žluté... Co s tím? Připomínám, že to fotím s Oly C-765 - nižší čas, vyšší clona, režim světla co si nastaví foťák...
Předpokládám, že by to chtělo světlo hlavně zvrchu,a yb se nestalo, že objekt je vlastně v protisvětle > je tmavý. Jak silné světlo na tak velký stan?
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 4. 1. 2009 12:59

Stan je pro tyhle menší věci základ, halogeny jsou sice levné a užitečné, ale je to hrůza na používání (teplo je kruté). Doporučuju jakýkoliv externí blesk (klidně i bazarový plný manuál na kabelu), stačí pálit shora přes látku stanu a výsledek je obvykle velmi dobrý. Samozřejmě se hodí vyšší směrné číslo, nějaká 20 asi stačit nebude, 32 má vyzkoušenou a je OK.
Pavel Nygrýn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mh 4. 1. 2009 17:53

No mám tu jeden opravdu starý externí blesk do sáněk (doufám, že se tomu tak říká). Problém bude s odpalem - nenapadá mě jak to udělat u obyč Olympuse C-765
mh
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bumago 5. 1. 2009 15:04

Se starými blesky bych byl velmi opatrný. Mívají na synchrokontaktu napětí často několik desítek voltů, některé i více než 200V. To je pro současnou digitechniku smrtící. Takovéto blesky lze bezpečně odpalovat jen opticky pomocí jiného blesku, třeba interního, a servospouště. (např.: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p316042 ... poust-6967 )
V krajním případě se spálí servo za pár stovek a ne foťák za tisíce :-D .
bumago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 9. 1. 2009 14:48

Já myslel něco přece jen trochu modernějšího (třeba levný Metz MB 36 C)
Pavel Nygrýn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dušan Šimonovič 18. 1. 2009 23:08

Ak ten olympus ma moznost manualneho blesku (bez predblesku), tak je ta odpalovacia kocka + hocijaky flash dobra volba. Napriklad odtialto http://cgi.ebay.com/SKY-3-Optical-Slave ... 7C294%3A50 za 230 Kc v prepocte komplet cena :)
Dušan Šimonovič
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radek72 19. 1. 2009 06:37

A nevíte někdo o nějakých vhodných levných lampách na svícení do fotokoutu? Aby to mělo správnou barvu světla a nestálo to zase majlant
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Další stránka