Jak fotit ohňostroje?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod maciakba 31. 12. 2009 14:14

kurna, Bratislava je cela ponorena v hmle take mlieko som uz davno nezazil, ziadne ohnostroje tu snad ani k videniu nebudu :-/
maciakba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 31. 12. 2009 18:20

Boban87: tak to nezní špatně :) a vyrazím určitě dřív, minule to bylo dost na těsno a taky to podle toho dopadlo. Ale zkusím ještě najít něco jiného.
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 1. 1. 2010 17:14

Ja som šiel na to tento rok inak,...z ruky na vysoké ISO a troška akčnejšie... škoda, že bol foťák silno za limitom, lebo väčšina fotiek aj na ISO 3200 bola dosť podexponovaná a zaostrovanie mu tiež moc nešlo...(lepšie ostrili L-ká, ako pevná 50/1,4) http://ondrejbobek.foto24.cz/silvesternr/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 1. 1. 2010 17:28

Tak já to zkusím tentokrát jinak, vlezu si někam pod Karlův most a vezmu to s ním. Asi někde tady:

http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 16&iwloc=A

Ale zůstanu věrný stativu :)
Kryštof Korb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod gougy 2. 1. 2010 15:32

Tak jak to letos s focením pražského Novoročního ohňostroje dopadlo? :)

Já cvakal ze štvanice, ale podmínky byly dost mizerné (na něco svou neschopnost svést musím..) a fotky, co jsem na netu viděl od "fotografů" z ČTK byly zoufalé..

Jinak čas 4-7s, f 7,1-11, iso 200-250 a vypnutá redukce šumu (na starých tělech strašně prodlužuje dobu zpracování) abych vůbec mohl něco málo stihnout
milovník audioorgasmů
gougy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 2. 1. 2010 16:03

4-7s a f/7.1-11?? tak málo??

na silvestra jsem teda ještě nefotil, většinou piju s kamarády, ale když byly v brně ignis brunensis tak jsem fotil tak f/11-20 a 7-20s... v režimu M s Bulb na stativu s dálkovou spouští
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 2. 1. 2010 17:22

fotohans: k té cloně - to se liší objektiv od objektivu. Každý kreslí při té a té cloně jinak. To je celé :)
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 2. 1. 2010 19:37

Já do toho šel tedy taky. Pokusím se teď nezkazit si náladu cestou (z Kampy pěšky na Pankrác stálo za to).

Fotil jsem z nábřeží na Kampě, před Kampa Museum, bohužel na terasu kavárny se mi podařit nedostalo, i tak byl ale na Karlův most docela slušný výhled.

Místo odpalu ohňostroje bylo fakt šílené, tím spíš, že půlka rachejtlí létala jen do výšky Letné, tudíž ji odjinud nebylo možné vidět. Ale snad to nedopadlo tak špatně, něco docela i vyšlo, takže jakmile budu mít fotky zpracované, pochlubím se.

Jinak, osvědčilo se mi následující:
  • Rozhodně pevný stativ
  • Fotit na režim BULB, aby jste neustřihli efekt uprostřed
  • Clona ne nejnižší, ale ani nejvyšší. Já fotil okolo F10.
  • Fotit s dálkovou spouští, já měl bezdrátovou, což je ideální
  • Vypnout AF
  • ISO na minimum (pokud ho nedostanete pod 200, skoro to nemá cenu)
  • Vypnout všechny redukce šumu apod.

Zároveň tu mám pár poznatků na příště
  • Nechyběl kompoziční výstřel. Být tedy na místě s připraveným foťákem aspoň 15 min předem, ať ho můžeme využít.
  • Chtělo by si to zjistit alespoň orientační časový plán ohňostroje, nestane se vám pak, že budete mít zazoomováno někam, kam se najednou přestane střílet.
  • Žádné ostré světelné zdroje, mně tam bohužel zrovna vyšel reflektor nasvětlující věž mostu, ale u fotky to pak fakt ruší efekt ohňostroje.
  • Ještě jsem chtěl něco, snad si vzpomenu :)

Bohužel se mi s dálkovou spouští nepodařilo udělat předklopení zrcátka, jak tady někdo radil (fakt netuším jak na to). A ještě pro ty, co si brali teleobjektiv; pokud chcete na fotku dostat i něco jiného, než ten ohňostroj, je to skoro zbytečné. Na druhou stranu, být fakt daleko, dali by se asi udělat hezké záběry.

Jinak hodnotím ohňostroj jako podprůměrný, minulý rok to bylo daleko lepší (bohužel fotku nemám ani jednu). Místo i výška odstřelu příšerná a ani ty efekty nebyly nic extra.
Kryštof Korb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 2. 1. 2010 20:35

Také přidám svou zkušenost, byť je zatím poměrně malá. Loni jsem vzal foťák - Panasonic FZ7 - jen tak ze srandy na Novoroční Královehradecký ohňostroj, stativ jsem neměl a tak jsem nastavil čas 0,5s, snímkování a doufal že stabilizator něco udrží - výsledky byly pochopitelně nevalné, ale leckterému laikovi z řad rodiny se to líbilo :-) ( zájemci se mohou podívat zde http://zdenda-foto.wz.cz/ohnostroje/hra ... index.html )

Letos na Vánoce jsem si udělal radost a koupil si Canon 450D. Sice se zrcadlovkou teprve sžívám, ale rozhodl jsem to zkusit a vzal ji na letošní novoroční ohňostroj.

- opravdu se vyplatí přijít dříve (ne 10 min. před začátkem) a najít si vhodné místo
- stativ mám obyčejný plastový HAMA za pár stovek :-) ale jak se ukázalo, žádný problém v tom nebyl - pořádně utáhnout a ani se to nehlo. Horší to bylo s nastavením roviny, sice mám na stativu dvě vodováhy, ale ve tmě na ně nebylo vidět (poznatek pro příště - kapesní baterku :-) ) - naštěstí rovina se dá srovnat dodatečně v SW
- drátěnou spoušť zatím nemám (plánuji), takže jsem to cvakal klasicky - zde mě opět překvapil stativ, který opravdu držel a držel (nebo mám jemný stisk :-) ) ... díky absenci dálkové spouště jsem se ale musel dost hrbit.
- objektiv mám setový (18-55 IS) a nejlepší clona se ukázala jako F11, časy jsem měnil průběžně v rozmezi 4-10sec - nejčastěji ale ty 4s
- zaostřil jsem manuálně na budovy pod ohňostrojem, ale věřím ani "nekonečnem" bych nic nezkazil.
- vše jsem fotil do RAWu

No a to je tak vše. Jelikož i pár fotek vydá za stovky slov, zde je výsledek mého focení http://zdenda-foto.wz.cz/ohnostroje/hra ... index.html ... pod fotkou je uveden i EXIF. Dále přikládám jednu fotku i zde...
Přílohy
IMG_0329.jpg
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martah 5. 1. 2010 00:59

zdenda-foto:

Libi se mne ta 3. fotka od zacatku a 4. od konca ale ostatni jsou taky dobry (podle mne)
martah
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hhitmen 1. 1. 2011 11:10

Taky jsem letos vybehl na kopec a neco zkusil bliknout...na ty vase ohnostroje z velkomest to nema (na tomto byl rozpocet 15tis :D ) ale i tak neco, ale byla mlha :-/

Obrázek
hhitmen
Kolemjdoucí

Předchozí stránka