Mám fotit ve formátu 16:9

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rudi86 5. 10. 2008 13:47

Petr1968 píše:Možná jsem konzervativní,ale alba nevymizí.

souhlasím s tebou, alespoň u mě to tak bude, vždy si nějaké lepší a pak z "akcí/cestování" nějaký výběr tisknu ;-]
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod protektor 5. 10. 2008 17:42

Já nechci obhajovat žádnou technologii proto napíši jak to dělám já. Pokud se vrátím z focení tak data dám na externí disk. Fotky roztřídím, promažu, upravím. Po čase jak se mi nasbírá určité množství vypálím a výpaly s popiskem uložím.
Fotky na papír z nějaké akce si nenechávám dělat všechny dělám výběr těch nejlepších.Klasicky si dělám formát 10x15 lesk a ty dávám do alba.Jinak opravdu ty nejlepší fotky dělám na formát 20x30L a nebo 30x45L.Ty skladuji pod postelí ve veliké složce.Jinak pokud fotím na klasiku tak negativy mám v šanonu společně s popiskama a indexem.

Jinak pokud se vrátím k formátům dělám fotky v poměru stran 3:2 protože jsou všichni na tento rozměr přizpůsobeni.Jak fotolaby. Není problém vytisknout. Dál prodejci alb a rámečků. Nemusím schánět nestandartní alba (kterých je menší výběr) a nemusím si dělat rámečky na zakázku. Dál soutěže. Pokud kdekoliv posílám fotku do soutěže většinou požadují velikost 30x45.
protektor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzarudy 9. 6. 2012 20:25

Zdar chlapi, koukám že čas od dotazu utekl, ale u mně je právě aktuální, taky jsem objevil na svém kompaktu, že umí 16:9 což je na prohlížení na LCD super a lepší než 4:3. Jak pokročila doba v pohledu na focení a prohlížení či tisk fotek v tomto formátu? Fotky většinou tisknu na A4 zatím z formátu 4:3 a je to OK, upraví se mi i 16:9? Asi ano, pokud přežiju něajký bílý kus papíru na kraji?
Co se týče archivace-já to skladuju na flashkách a jednom výměném(ale stále v pc přišroubovaném HDD)
honzarudy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 10. 6. 2012 06:20

flasch není dobrý nápad. Tiskárna Ti to vytiskne jak budeš chtít. Třeba i 25:8
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bilbo.cz 10. 6. 2012 20:02

Já bych fotil v takovém formátu, jaký máš snímač. Jinak přijdeš o širokoúhlost.
Bilbo.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonym 28. 7. 2012 13:12

Já myslím, že by si každý měl fotit v takovém poměru stran, v jakém mu to vyhovuje a je zbytečné to hlouběji rozebírat.
Osobně mám nejradši 4:3 a 1:1.
anonym

Odeslat příspěvekod reign 29. 7. 2012 09:22

myslím, že s formátem 16:9 není problém, pokud tedy oželíme nejlevnější alba. V našem městě nejlíp dělá fotky Fotolab a s formátem problém není. Kdo chce ušetřit, zkuste 24print.eu - fotky opravdu levné, s formátem taky není problém.
Při samotném focení bych ale určitě využíval celou plochu snímače a formát řešil až při ořezu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martin2580 29. 7. 2012 14:12

24print.eu je levny, ale nechal jsem si tam v nejaky akci vytisknout nekolik 30x20cm fotky a ta kvalita je velmi nizka oproti jinym. Nicmene jako fotka ditete babicce za par korun poslouzi vyborne.
martin2580
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 29. 7. 2012 15:32

je to laser print, třeba černobílé foto vypadá líp, než z inkoustu a u barevných mají zase naprosto přesné barvy-což je v přijatelné ceně u inkoustu takřka nemožné. Když jsem tam tiskl, tak mat nebo pololesk byl fakt bída, lesk v pohodě, taky byly vidět okamžitě chyby, hlavně šum.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 30. 7. 2012 08:31

Já bych rozhodně doporučil fotit ve formátu 4:3. Ten formát 16:9 není o nic víc širokoúhlejší formát 4:3, ale je jen již ve fotoaparátu vertikálně ořezán. Pokud víte, že budete chtít fotky s poměrem stran 16:9, tak stačí jen rozumě komponovat a v jakémkoli freeware prohlížeči fotek následně tyto fotky podle potřeby ořezat. Pokud budete fotit na formát 16:9 a budete chtít vyvolávat fotky na nějaký standardní formát do foto alba, např. 3:2 nebo 4:3, tak to bude za cenu velkých ořezů nebo bílých okrajů.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Předchozí stránka