Mám fotit ve formátu 16:9

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PavelB1 3. 10. 2008 16:02

Zdravím, jsem naprostý amatér který fotografuje rodinné akce a občas pro radost. Koupil jsem si nedávno kompakt Canon PowerShot A720 IS který "fotí" v poměru stran 16:9, 4:3. Mám doma širokoúhlou TV a monitor 16:9. Když fotím v poměru 4:3 a následně si přehraji fotky na TV nebo LCD, fotky vypadají hrozně nepřirozeně, naopak když fotím v poměru 16:9 a shlédnu je na TV je to paráda. Chtěl bych se zeptat jestli to není tak trochu "prasárna" pořizovat fotky ve formátu 16:9? Digitální zrcadlovky mají vesměs poměr stran 3:2 což působí na širokoúhlém zobrazovači mnohem přirozeněji.
Lidstvo jde stále vpřed, ale člověk zůstává pořád stejný. Johann Wolfgang Goethe.
PavelB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 3. 10. 2008 16:12

Jak nepřirozeně? Jsou přece pořád 4:3. To by jsi mohl říct,že prasárna je 4:3,když to potom musím změnit na 3:2 kvůli labu
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Duroslav 3. 10. 2008 16:35

Čo konkrétne je neprirodzené? Čierne okraje, alebo to, že to ten TV z formátu 4:3 roztiahne na 16:9 ?
Duroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelB1 3. 10. 2008 16:50

Duroslav píše:Čo konkrétne je neprirodzené? Čierne okraje, alebo to, že to ten TV z formátu 4:3 roztiahne na 16:9 ?

Já nevím co je nepřirozené, jen mi šlo o to, že 99% lidí co má kompakt fotí ve formátu 4:3 :-D
Lidstvo jde stále vpřed, ale člověk zůstává pořád stejný. Johann Wolfgang Goethe.
PavelB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vanDave 3. 10. 2008 16:55

Pokud by fotili 16:9 a pak chtěli udělat ořez na 3:2 kvůli vyvolání, tam by museli udělat ořez po stranách, což se moc nehodí - hlavně u fotek v interiéru, krajinky atd, kde je potřeba co nejširší ohnisko.
Není na té tvé TV/DVD přehrávači možnost zoomovat obraz?
Naposledy upravil vanDave dne 3. 10. 2008 17:32, celkově upraveno 2
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelB1 3. 10. 2008 17:04

vanDave píše:Není na té tvé TV/DVD přehrávači možnost zoomovat obraz?
Asi ano.
PavelB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod golem2 3. 10. 2008 17:18

Čo keby si formát pri fotografovaní prispôsobil tomu čo fotografuješ, aby si mal čo najmenší orez pri úprave?
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 3. 10. 2008 21:31

Já nevim v čem je problém- jestli se ti 16:9 líbí, tak ho prostě používej, jestli se ti nelíbí, ignoruj ho. Že to má 99 procent lidí jinak tě přece nemusí zajímat, když je to tvůj foťák a tvoje fotky. Sám poznáš nejlíp, k čemu se ti širší formát hodí a v čem tě naopak omezuje.
Jenom jednu drobnost bych doplnil- 16:9 si můžeš na PC kdykoli vyrobit ořezem, ale když budeš fotit 16:9 rovnou, už původní fotku 4:3 nijak nezískáš.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod protektor 3. 10. 2008 23:00

Doporucuji NEfotit.Pokud budete chtit udelat fotky na papir tak vam to orezou na 3:2.
Problem je v tom, ze pokud fotite 16:9 tak fotky komponujete na tento pomer tka pri orezu prestanou davat smysl.
Nastavte si pomer na 4:3 (vetsina lidi na neho s kompaktama foti, protoze nemaji moznost na 3:2)
16:9 je blbost vymyslena na TV ale uvedomte si ze fotak slouzi na delani fotek na PAPIR.Za par let vam odejde PC a nebo CD a nebudete mit nic.
protektor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 3. 10. 2008 23:03

Si může udělat fotky 16:9 :D :D
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Karm 3. 10. 2008 23:21

Pokud fotografie (aspoň občas) tiskneš, tak bych do 16:9 nešel... Pokud je ale jen prohlížíš na širokoúhlém monitoru/TV nebál bych se toho.
Karm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PavelB1 4. 10. 2008 00:36

Karm píše:Pokud fotografie (aspoň občas) tiskneš, tak bych do 16:9 nešel... Pokud je ale jen prohlížíš na širokoúhlém monitoru/TV nebál bych se toho.
Správná připomínka. Fotky jsem nechal vyvolat na papír asi jednou, a to jen pro mamku do albumu. Osobně si myslím, že moje generace se už jen stěží bude vracet k papíru. Žijeme přeci jen v digitální době, kde se vymýšlejí všelijaké přenosné miniaturní digitální zobrazovače. Navíc, prohlížet fotky v pohodlí obývacího pokoje na 42 palcové obrazovce je zcela něco jiného, než ukazovat malinkaté fotečky. Další věc je nač pořizovat fotoaparáty s xy pixely, a potom je nechat vyvolat ve fotolabu na papír o rozměrech 10X15 ? Jak známo, formát 16:9 je pro lidské oko daleko přirozenější než 4:3 a tak se nebojím, že by se tento formát v budoucnu zase vrátil. Co vy na to, není těch argumentů pro 16:9 potažmo 3:2 přece jen více?
PavelB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PavelB1 4. 10. 2008 00:50

protektor píše:16:9 je blbost vymyslena na TV ale uvedomte si ze fotak slouzi na delani fotek na PAPIR.Za par let vam odejde PC a nebo CD a nebudete mit nic.
Fotky ve formátu 16:9 možná blbost je, ale s tím že foták slouží na dělání fotek na papír s tím nesouhlasím. Digitální forma má mnohem více výhod. Jednoduchá záloha a to třeba i v několika kopiích za zlomek ceny. Papírové fotky ztratíte a máte navždy po vzpomínce. Pokud přijdete o digitální podobu fotografii, můžete ji snadno obnovit ze zálohy, třeba ze serveru kdyby došlo na nejhorší jako je požár atd. O jednoduchosti přenosu mezi rodinou a přáteli nemluvě. Prostě digitální podoba má mnoho mnoho výhod oproti té klasické. Jedna nebo dvě generace a papírová podoba zcela zmizí a budou si ji připomínat jen nostalgicky. Vzpomínáte na dobu kdy profesionální fotograf nechtěl o digitální zrcadlovce ani slyšet? A dnes? :-))
PavelB1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 4. 10. 2008 10:09

A knihy zmizí také?? Fakt? Ještě né
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PavelB1 4. 10. 2008 12:56

Petr1968 píše:A knihy zmizí také?? Fakt? Ještě né
Kniha je zcela něco jiného. Když čtete knihu, je to aktivní činnost kde váš mozek a fantazie pracuje naplno. Prohlížení fotek a videa je pasivní činnost, kde jde více o pohodlí než o aktivním zpracovávaní informací. ;-) Nelze ale vyloučit, že i tištěná kniha jednoho pro mne hrozného dne ztratí na významu. Dnešní displeje nejsou zatím tak kvalitní, abych na ně mohl soustředěně koukat vkuse několik hodin.
PavelB1
Kolemjdoucí

Další stránka