Zdravim,
kedze z citania diskusii mam pocit, ze som jediny, kto povazuje snimac s vacsim rozlisenim za nieco prinosne, tak by som chcel napisat preco.
Niektory povazuju za jedinu vyhodu len to, ze mozno robit vacsie vyrezy a naopak nevyhodu ze sum je vacsi.
Uznavam, ze na 12mpix je sum takmer vzdy viditelny, no aj tak je vyhodne fotit stale na 12M lebo obcas (za dobreho svetla a nie priliz tmave objekty) je pouzitelna aj fotka v plnom rozliseni.
Je mi jasne, ze cim je roslisenie vacsie, tym je mensia plocha svetla na 1 pixel (= vacsi sum), no aj tak:
- zmensenim vysledneho zaberu na pocet pixlov z ineho snimaca je vsak vysledny sum porovnatelny => tato jedina nevyhoda sa tym teda straca
Dalsia nevyhoda (vacsi vysledny subor) je uz len kozmeticka, lebo:
- pri velkosti dnesnych kariet to nie je ziaden problem
- zaber sa predsa len vzdy da zmensit
- da sa fotit aj na nizsom rozliseni
Nasledne zmensenie fotiek ma tiez svoje vyhody:
- pripadna rotacia zaberu (a nasledne zmensenie) zdeformuje zaber menej ako rotovanie mensieho zaberu
- kedze interpolacia nemusi vzdy fungovat spravne (vidno to na "pixlovych" detailoch ako su trava, stromy, ploty...), niekedy su zmensene fotky prirodzenejsie ako fotky v "nativnom" rozliseni
Chcem tym povedat, ze vykonnejsi snimac je skratka o dalsej moznosti a ma to svoj vyznam.
Dufam, ze som aspon niekoho presvedcil...