Ekvivalent clonových čísel u digitálů

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod irmo 11. 2. 2007 17:22

Takze (po prepoctoch)

Ak chces zaostrit na nekonecno, tak naozaj plati prakticky linearna zavyslost. Tzv ak zoberem dig. fot. s CCD 1/2.5 palca tzv cca 6x mensi ako klasicky kinofil, tak ak dig. fotak bude zaostreni na nekonecno uz niekde od 3 metroch (pri konkretnej clone, ohniskovej vzdialenosti) tak klasicky fotak bude potrebovat naozaj 3*6=18 metrov (pri tom istom clonovom cisle a pri tom istom preratanon ohniskovej vzdialenosti).

Ale tato krivka je sylne zakrivena! tzv ak budem ostrit na cca 1 meter tak ten pomer uz nebude zdaleka 6x ale je niekde okolo 1.2x.

Tak ze sumarne ak by si chcel preratat konkretne clonove cislo na kinofilmovom fotaku na konkretne cloneve cislo na digitalnom fataku tak to najme zavisi od velkosti zmensenia (tzv velkost CCD) + vzdialenost na ktoru sa snaziz zaostrit (tato ovplivnuje rozdiel hlbky ostrosti od 1x az po velkost zmensenia -krat. u ccd1/2.5 je to 6x)

Este inac ak chcem mat fotak zaostreni na dajmetomu 13-nekonecno tak naozaj u kompaktu potrebujem 6x mensie clonove cislo, ale ak chcem mat fotak zaostreni na 1m-1.5m tak potrebujem na digitalnom fotaku cca 1.25x mensie clonove cislo. (samozrejme pri tom istom sirokaci, teleobjektive)

Dufam, ze to bolo aspon ako tak pochopitelne :(.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Paja1971 11. 2. 2007 19:33

Dík irmo! Je to složité jako žebřík. Pochopil jsem. :P
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
Paja1971
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 11. 2. 2007 19:48

To Irmo: Jak souvisí HO a ostřící vzdálenost (nebo tedy clona a ostřící vzdálenost)? Já to teoreticky nastudované nemám, ale nikdy jsem si ničeho takového nevšiml:-(
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 2. 2007 20:57

Například tak, že světelnost objektivu se udává pro zaostření na nekonečno, protože při přeostřování nablízko klesá, až při zaostření na makro 1:1 je světelnost poloviční.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Maročan 11. 2. 2007 21:07

:?: No asi si to přečtu ráno ještě jednou, teď už to asi nestrávím....
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 2. 2007 21:28

Trochu jinak - ona klesá zdánlivá světelnost, světelnost skutečná se nemění, ale světlo se rozptyluje do větší plochy, takže jej čip/film dostane menší část. Takže hloubka ostrosti se nezvyšuje, ale množství světla při přeostřování nablízko klesá.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 11. 2. 2007 21:42

uff to mi chces ako rict, ze si si nikdy nevsim, ze ked zaostris na 0.5 metra tak hlbka ostrosti je poctatne mensie ako ked zaostris na 15metrov (pri tej istej ohniskovej vzdialenosti)?

Ak sa nemilim tak hlba ostrasti je definovana (u kinofilmu) ako
rozsah vzdialenosti (od do v metroch) kde svetelny luc z 1 bodu dopada na mensu plochu ako 0.1mm filmu a samozrejme, ze zaostrenie prudko ovplivnuje na aku plochu dopadne luc z 1 bodu na celkovu plochu senzora (filmu).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 11. 2. 2007 21:56

už nic neříkám.... celé jsem to špatně pochopil :? Ty mluvíš o stejném ohnisku.... ale zkus si po sobě někdy své příspěvky přečíst...je to náročná četba :mrgreen:
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 11. 2. 2007 23:50

irmo píše:Dufam, ze to bolo aspon ako tak pochopitelne :(.

co myslis preco som tam na spodok napisal toto :P, preto sa nerad pustam aj do zlozitejsich vysvetlovani, lebo viem ze to podam tak komplikovane, ze ani genius ma nepochopi :mrgreen:
irmo
Návštěvník

Předchozí stránka