PC pro praci v PS a Lightroom

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Big.T 25. 8. 2014 08:53

Bude sestava PC slozena z MB Gigabite B85M-D3H a CPU Intel g3258 (3,2 GHz) + 4 GB RAM vhodna po praci s RAWy v Lightroom ci Photoshopu? Je tech 4GB RAM pouzitelnych, ci musim pridat? Pripadne kolik je pouzitelne minimum RAM. System pojede na Win8.1 - 64bit. Zde na foru mi odbornici na PC sdelili, ze by to melo byt az, az, ale pro jistotu se ptam jeste zde, kde s timto SW pracujete.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 25. 8. 2014 09:06

Fungovat bude, jenže jde o to jak a jaké máš nároky. Záleží na tom co máš za fotak co budeš dělat za operace apod. Je rozdíl jestli jen upavis křivky u 12mpx souboru, nebo kompletně převzorkovávas 24mpx a větší 16bitovy TIFF obecně je ale bych řekl optimální 8G spíše 16, se 4to půjde taky jen si hold víc pockas.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 25. 8. 2014 09:18

Rozhodně bych doporučil osm. 4GB často nebudou stačit a počítač bude muset odkládat data na disk - což znamená čekání a poslouchání rachtání pevného disku :).
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 25. 8. 2014 09:20

Mam Nikon D90 a Fuji X-E1. Ok, objednam tedy 16GB RAM.

Zeptal bych se ale jeste na jedno. Kamarad ma prave tuto sestavu jiz cerstve postavenu (s 4 GB RAM). Sice nefoti, ale vyuzil rad zdejsiho fora. Abych to otestoval, nainstalovali jsme Lightroom 5.5 a zkousime importovat cca 100 ks fotek v RAFu (z Fuji) s prevodem do DNG. Nevim, zdali tam mam neco spatne nastaveno, ale tech 100 ks fotek mi to bude delat snad cele dopoledne. Ma na to vliv tech 4 GB RAM, ci muze byt nekde neco spatne nastaveno?
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 25. 8. 2014 09:33

8GB v drtivé většině případů stačí, místo dalších 8GB bych raději koupil SSD disk. Když občas dojde na swapování, tak se data budou odkládat na rychlý a tichý SSD, takže to ani nebude poznat. Bonusem navíc bude rychlé spouštění systému a aplikací.

Import 100 fotek s převodem do DNG mi na PC trvá do patnácti minut. Možná je problém v RAFu, Fuji má dost specifický snímač.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 27. 8. 2014 10:26

Co jsem se dotazoval na PC foru, tak je údajně nejdůležitější procesor. Doporučovali I7, nebo ještě Xeon + grafika a 8GB ram by mělo být dostatečných, ale 16GB lepších.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 27. 8. 2014 11:44

Ono je to ale pořád o tom co s fotkama budu dělat a jak velká mám data.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 8. 2014 14:25

A pak je to taky o pěnězích. i7 je skoro 4x dražší než 6 jádrový AMD. Sice je i7 výkonější, někdy i násobně, ale 4x to není. Pokud není omezený rozpočet šel bych do i7, jinak AMD FX. Ve Photoshopu ten rozdíl bude znát jen při aplikování nějakého náročnějšího filtru. V Lightroomu víc.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 8. 2014 14:51

Počítač určite bude stačiť na prijateľnú prácu. Osobne by som dokúpil len RAM. U mňa bezne pri práci berie LR aj so systémom cez 5,5GB, takže má význam...

Grafickú kartu netreba riešiť, najmä na LR je úplne zbytočná...

Po importe si daj kávičku, sprav náhľady a LR pôjde ako blesk ;)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 28. 8. 2014 08:56

Grafika byla k tomu Xeonu, nemá integrovanou jako I7. Jinak souhlas, stačí integrovaná.

Já zatím funguju s dvoujádrovým AMD Phenom II X2 550, 3,1GHz + 4GB RAM. Lightroom 4 funguje celkem obstojně s fotkama z D90ky.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 28. 8. 2014 14:37

Prave jsem otestoval rychlost importu RAFu z Fuji X-E1 na sestave CPU Intel g3258 (3,2 GHz) + MG Gygabite B85M-D3H + 8 GB RAM.

Import (kopie jako do DNG s inteligentim nahledem) trval 44 sec.
Import (kopie) trval 42 sec.

NEF z Nikonu D90:
Import (kopie jako do DNG s inteligentim nahledem) trval 5 sec.

Jinak je bezna prace v Lightroom (uprava krivek, doostrovani, odsumeni atd.) na vyse uvedene sestave svizna a nemam k ni vyhrad.

Z toho mi plyne, ze si Lightroom s RAFy z X-Transu (Fuji) proste nedokaze poradit. Respektive dokaze, ale clovek se skutecne naceka.
Big.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 28. 8. 2014 16:53

Jak už jsem psal, Fuji má velmi specifický snímač. Nejspíš je celý RAF potřeba přepočítat, aby vyhovoval stuktuře DNG.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 28. 8. 2014 17:15

Určitě bych doporučil ssd disk. Do novější sestavy jsem dal 8 gb ram, ddr3 byly levné...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 28. 8. 2014 17:32

Big. T: Je tedy třeba to DNG ? Proč nedělat s rawem rovnou.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Big.T 28. 8. 2014 17:51

A tak samo ze neni, lec i jen pridani do katalogu a vytvoreni inteligentniho nahledu trva kolem 50 sec.
Big.T
Návštěvník

Další stránka