Kompakty - proc jen korekce expozice?

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 4. 2. 2013 12:42

B36, pokud je to nějaký levný kompakt, tak nejspíš to bude jak napsal Pety, foťák nemá irisovou clonu a tedy by při zafixování času nedokázal pouze pomocí clony nastavit správnou expozici.

Proč nenapíšeš o jaký konkrétní přístroj se jedná?
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 4. 2. 2013 12:55

pokud je to opravdu takový problém nešlo by to řešit výměnou? Já v práci onehdy dostal http://www.megapixel.cz/canon-powershot-sx150-is-cerny
ten má klasické P, Tv, Av, M. A možná když zapátráš se najde i něco levnějšího nebo kvalitnějšího, potažmo menšího.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod B36 4. 2. 2013 14:49

2xtonda: Jde o Fuji JX500.

2callgaro: Takovy problem to neni, co jsem tak koukal do recenzi na ukazkove fotky, nefoti o nic hur nez jine kompakty za par tisic, jen jsem cekal, ze si budu moci manualne nastavovat trochu vice parametru, coz by mi podle toho, co by z toho lezlo, v praxi ukazalo jejich vyznam:)
B36
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Calven 4. 2. 2013 15:22

Ty si si fakt myslel, že foťák za cca 50USD bude mať nejaké pokročilejšie možnosti nastavovania? A keď už sme pri tom, zvyčajne sa takéto veci zisťujú pred kúpou, nie až po nej.
Toto expozičný automat typu : namier a strieľaj. Nič viac od toho nesmieš očakávať.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod B36 5. 2. 2013 08:33

2calven : Proc by nemohl? Staci, aby vyrobce chtel a clovek by si mohl nastavit kde co, ze by z toho pri nevhodnem nastaveni lezlo neco strasneho je vec jina, ale clovek by lepe pochopil, co k cemu slouzi. Ja vedel, do ceho jdu, ze je to kompakt pro lamy, jen jsem se nezajimal uplne do podrobna o moznostech nastaveni a ocekaval trochu vic. Pro priste uz jsem poucen;)
B36
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Calven 5. 2. 2013 10:10

Cieľovka takéhoto produktu je úplne iná, ako človek čo sa aspoň vzdialene zaujíma o fotku. Tieto foťáky si kupujú ľudia čo nechcú mať možnosť nastavovania. Akékoľvek možnosti nastavenia vedú (v ich prípade) k zlým fotkám a sťažnostiam že foťák XY je nič, lebo nevie urobiť peknú fotku, čo sa potom šupne na FB.
A áno, ak by výrobca chcel... Lenže za 50USD nechce a možno sa za tia prachy ani nedá. Ale ak by vyrobil pokročilý kompakt za 50USD, kto by kupoval foťáky za 300-400USD? :-) A na druhej strane, cena okolo 300USD spoľahlivo odradí Facebook užívateľa od kúpi takéhoto foťáku.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod B36 5. 2. 2013 11:03

No pokud by vyrobil vsenastavitelny kompakt s mizernym HW, tak by ty drazsi fotaky urcite o zajemce neprisly;) Ale beru to, kompakty proste nejsou zarizeni pro cloveka, ktery ma chut se s focenim zacit trochu vic babrat. Az budu chtit fotit neco poradneho, kde mi bude zalezet na kvalite (treba svoje detatka), tak si holt poridim skutecny fotak:)
B36
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 2. 2013 10:07

Calven píše:Ty si si fakt myslel, že foťák za cca 50USD bude mať nejaké pokročilejšie možnosti nastavovania?
Taký foťák som si kúpil ako prvý: BenQ C740i
B36 píše:2calven : Proc by nemohl? Staci, aby vyrobce chtel a clovek by si mohl nastavit kde co, ze by z toho pri nevhodnem nastaveni lezlo neco strasneho je vec jina, ale clovek by lepe pochopil, co k cemu slouzi.
U mňa to bolo presne naopak: fotiť som sa naučil až s foťákom ktorý ma obmedzoval .. a musel som sa kvôli tomu pozrieť do manuálu :-) (píšem o tom v článku [Ganec bloguje] Ako som sa naučil fotiť)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martinsip 10. 2. 2013 10:49

U kodaku z roku cca 2004 jsem nastavení expozice měl a využíval jsem to. Při nočním focení na stativu výborný :love: Dnešní mnohem dražší kompakty už to asi nemaj. Měl jsem od té doby další dva, dokonce nástupce toho Kodaku a nic. :-(
Peugeot 308SW 1,6HDi 2010, Fiat Marea Weekend 1,9JTD 2003
Honor magic5 Pro
martinsip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 12. 2. 2013 15:42

Můj první foťák byl digitální kompakt Minolta DiMAGE S414. Měl celou řadu možností manuálního nastavení, dalo se s tím krásně hrát (a naučit). Ach, kde ty doby jsou...

http://www.digimanie.cz/art_doc-DC25BD2 ... 69FF2.html
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 12. 2. 2013 16:29

Môj FujiFilm FinePix S5600...
A áno, ľudia pomaličký hlúpnu.
Calven
Návštěvník

Předchozí stránka