Jak zamezit poškození filmu při průchodu scannery na letišti

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod M@ngo 27. 11. 2010 13:12

Dobrý den,
chci se zeptat na osobní zkušenosti a postřehy.
Chystám se vzít moji starou zrcadlovku s několika filmy na cestu, při které projdu mnoha letištními skeny a mám strach, aby se mi nevyvolané filmy nepoškodily.
Co se mi honí hlavou:
- požádat kontrolu, ať moje filmy neskenuje a ať je nechá projít mimo tuto kontrolu
- poslat filmy do zavazadlového prostoru, ale i tam přeci zavazadla skenují...
- filmy obalit alobalem - ale už si představuju důvěryhodnost takového zavazadla...
- filmy dát do termostky...

Co vy na to?
MM...3310 5210 7210 N80 P900 P910i (5000) BB9780&apod. ... nová éra ...MM
M@ngo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 28. 11. 2010 22:30

Ja rikam hod to za hlavu. Pokud cestujes s normalnima filmama (zadnyma super citlivyma), nebudes mit (snad) problem. Je pramala pravdepodobnost, ze se ti nekoho podari premluvit, aby filmy neskenovali. V dnesni dobe teroristickeho blazneni na to zapomen. A tim, ze filmy do neceho zabalis, si akorat rikas o dalsi problemy. Kdyz neco pracovnik u rentgenu nebude schopen identifikovat, bude to chtit tak jako tak videt. Navic bys je musel zabalit do olovene krabicky, aby je rentgen neprosvitil. Alobal nebo termoska ti nijak nepomuze, navic to bude fakt dost vypadat podezrele ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod audis 28. 11. 2010 23:12

já sem teda letěl jen 2x v životě (letos evropa), v zavazadlech i příručních měl i nějaké neběžné kovové věci (zdravotní potřeby) a nikdo se na nic neptal. v kapse jsem i přes výzvu zapomněl zapalovač a nic netutalo při průchodu. amatérsky bych tipoval, klidně to zabal do olova, když myslíš že to filmům pomuže.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 29. 11. 2010 01:50

Ked som bral filmy do lietadla, tak som vzdy dopredu upozornil obsluhu skeneru, že veziem filmy, alebo sa dohodol na ručnej prehliadke. Do ničoho ich nebal , nedávaj do kufra, lebo na to udajne dávajú silnejšie dávky, ako na príručnú batožinu. Existujú obaly na filmy, ale podľa toho, čo som čítal, tak sa to nedoporučuje, lebo obsluha v snahe dopátrať sa, čo je v obale zvyšuje dávky žiarenia. Mal som sebou diapozitívy, farebné filmy, čiernobiele do 400 ISO a nemal som problémy po spracovaní.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 11. 2010 08:04

Existuji sice specialni olovena pouzdra na filmy, ale jak uz zde bylo uvedeno mohou obsluhu jen vypeovokovat ke zvyseni davky zareni.
Muzes zkusit dat filmy jen tak do kapsy a doufat, ze nebudes "zvonit" (moc kovu na pozdrech nebyva), nebo se zkusit dohodnout ar to nerengenuji. U beznych filmu by ses nemel bat, to si spis dej pozor abys nekoupil moc stare, nebo nevhodne skladovane (napr. trafika, kam pere cely den slunicko).
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 29. 11. 2010 15:42

Nevšiml jsem si, že by film nějak utrpěl průchodem scannerem. Někde jsem četl, že se doporučuje filmy vozit v příručním zavazadle, protože na ně je použit méně výkonný scanner, než na velká zavazadla..
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 29. 11. 2010 19:32

Olověnej obal, alobal do termosky.. víc mě nenapadá. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fido+ 14. 1. 2011 16:20

A co nechat vyvolat filmy hned na miste (jenom filmy bez fotek)?
Fido+
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 1. 2011 20:59

Fido+ - to je sice možné, ale:
1) bude to drahé, film + fotky vychází o dost levněji, než film + přidělávka
2) i to vyvolání se dá zkazit :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod russianblue 22. 1. 2011 12:55

audis píše:já sem teda letěl jen 2x v životě (letos evropa), v zavazadlech i příručních měl i nějaké neběžné kovové věci (zdravotní potřeby) a nikdo se na nic neptal. v kapse jsem i přes výzvu zapomněl zapalovač a nic netutalo při průchodu. amatérsky bych tipoval, klidně to zabal do olova, když myslíš že to filmům pomuže.

tak to si mel kliku... jak pracoval v servisu v norsku a kdyz jsem si nesl par kousku v prirucnim zavazadle /kleste-pinzety/ tak sem jim to celkem tezko vysvetloval
russianblue
Návštěvník