Výroba LCD displeje

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jaderny.fyzik 10. 7. 2010 14:03

Mám možná trochu kuriózní otázku. Je těžké vyrobit LCD displej? Jde mi jen o to udělat displej např. 5x5 cm s jedním velikým segmentem po celé ploše - zkrátka mít možnost přepínat mezi transparentním a černým sklem.
jaderny.fyzik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 10. 7. 2010 17:46

http://cs.wikipedia.org/wiki/LCD

V továrně na displeje to nejspíš složité není :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Tom4-8 10. 7. 2010 18:15

Na to jsou na internetu jiná fóra. Sám jsem podobné příspěvky někde viděl.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaderny.fyzik 12. 12. 2010 12:48

Promiňte, pořád mi to vrtá hlavou. Jaké továrny vyrábí LCD? Lze takového výrobce najít v Česku?
jaderny.fyzik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 12. 12. 2010 14:28

Ve ctvrtek nebo patek jsem v novinach cetl zpravu, ze jakasi velka tovarna na LCD stoji - bude stat tady v Brne. Mluvili o tisicich zamestancu.
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 12. 12. 2010 18:39

Nevim, co konkretne ocekavas, nebo na co by to melo byt. Ale z principu je LCD jenom dvojity polarizacni filtr, ktery omezuje/propousti svetlo ze zdroje.
Takze by ti pro tvuj ucel mohl stacit 2x linearni polarizacni filtr, ktere by se oproti sobe natacely podle potreby (DC - motor). Pokud by to melo byt hodne rychle, tak bych doporucil vykuchat toto...
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2006061901
nejevnejsi samostmavovaci masky se daji sehnat za 1500.
Toz tak...
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 12. 12. 2010 20:19

maraou: nějak v tom tvojem principu postrádám ty tekuté krystraly, které tam z principu jsou viz zkratka LCD do češtiny přeloženo tekutý krystal displej. A ty tekuté krystaly jsou právě uprostřed mezi těmi polarizačními filtry. Jejich elektronickým řízením se právě rozhoduje, zda daný pixel bude nebo nebude svítit.
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 12. 2010 20:51

Jedna továrna na televizní LCD panely stojí na místě bývalého vojenského letiště u Žatce - zóna Triangl. Postavila ji tam Hitachi, ale po cca roce provozu ji prodala firmě IPS Alpha Technology Europe, což je asi dceřinka Panasonicu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod maraou 12. 12. 2010 22:09

radek72 píše:maraou: nějak v tom tvojem principu postrádám ty tekuté krystraly, které tam z principu jsou viz zkratka LCD do češtiny přeloženo tekutý krystal displej. A ty tekuté krystaly jsou právě uprostřed mezi těmi polarizačními filtry. Jejich elektronickým řízením se právě rozhoduje, zda daný pixel bude nebo nebude svítit.

Je to trochu jinak... jeden polarizační filtr je pevný a propouští polarizované světlo. Druhý polarizační filtr je variabilní a je tvořen právě tekutými krystaly. Natočení krystalů mění rovniu polarizace. Je li stejná s polarizační filtrem světlo prochází... je li pod úhlem světlo je omezováno.

Řekl bych, že takovéto továrny jsou zařízeny na přísně sériovou výrobu a to ještě přímo obrazovek daného typu... konkrétní matrice, přípravky atd... Melouch vám tam těžko někdo udělá, protože každý má přístup jenom ke svojí jedné operaci a malou zakázkou se firma ani nebude zabývat. musel by hledat spíš vývojové oddělení.
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 12. 12. 2010 23:30

Nechci vést nějaký flame, ale myslím, že pravdu mám já, viz prosím např. odkaz:
http://www.svethardware.cz/art_doc-7ADD ... A4AC4.html
První polarizační filtr vyrobí polarizované světlo, tekuté krystaly ho natáčí a v závislosti na tom jak ho natočí, pak světlo prochází druhým polarizačním filtrem. Ale to jsem již trochu OT, za což se omlouvám a již nebudu v této diskuzi pokračovat.
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 12. 12. 2010 23:58

OK
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 13. 12. 2010 10:59

jaderny.fyzik - racej presnejsie napis co chces dosiahnut ..., lebo vyrabat si vlastne LCD je hodne divoky nezmysel.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaderny.fyzik 15. 3. 2011 14:54

k čemu, to je tajné.

ale četl jsem o "elektronickém inkoustu", což je vlastně ohybný LCD přiložený na papír, který je "zaseknutý" na určité barvě a nespotřebovává energii. Něco takového jsem měl na mysli.
jaderny.fyzik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 16. 3. 2011 08:24

Displej na zakazku (treba i s jednim segmentem) si opravdu nechat udelat muzes (kdysi jsem zahledl odkazy na nejakem elektroforu), ale pocitej s obrovskymi pocatecnimi (a na poctu kusu nezavislymi) naklady - priprava vyroby - treba jako 50000 a pak neco za kazdy vyrobeny kus... Takze pokud toho nechces delat alespon stovky, tak se to nejspis nezaplati
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 3. 2011 09:53

Elektronický inkoust - nejlevnější by asi bylo dát si poslat Kindle 3 od Amazonu a vykuchat to - byly by tam i řídící obvody. Má to 6" úhlopříčku. Jenže e-ink NENÍ transparentní jako LCD - světlo jím neprochází, nejde použít jako světelné hradlo.
Pety
VIP uživatel

Další stránka