Je nutné vypínat stabilizaci?

Jak fungují digitály, principy optiky, nové trendy

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod karmy 3. 1. 2010 16:15

Playere.. umíš anglicky, ne?

“The IS mechanism operates by correcting shake. When there is no shake, or when the level of shake is below the threshold of the system’s detection capability, use of the IS feature may actually *add* unwanted blur to the photograph, therefore you should shut it off in this situation. Remember that the IS lens group is normally locked into place. When the IS function is active, the IS lens group is unlocked so it can be moved by the electromagnetic coil surrounding the elements. When there’s not enough motion for the IS system to detect, the result can sometimes be a sort of electronic ‘feedback loop,’ somewhat analogous to the ringing noise of an audio feedback loop we’re all familiar with. As a result, the IS lens group might move while the lens is on a tripod, unless the IS function is switched off and the IS lens group is locked into place.”

U starších objektivů to byl problém, dneska už by neměl být.

http://zynine.com/2009/12/17/dslr-noob- ... r-is-blur/

A co se týče praxe.. na FZ7 mi to dělalo taky. S 18-105 VR jsem to netestoval, ale ta by to měla již zvládat.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 1. 2010 16:24

Karmy: dekuji.Jsem rad, ze nemam Canon:))

Me toto nedelal ani Lumix FZ30, ani mi to nedela VR u Nikkor objektivu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 3. 1. 2010 17:30

dělal to i VR a jiné.. :) A dnes už to taky neřeším.. tedy.. řeším.. :D Pokud fotím ze stativu, většinou mám VR vypnuté - kvůli baterkám :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 1. 2010 18:23

Na mojom PEN-ovi sa stabilizator vypina automaticky, ked je expozicna doba vacsia ako 1 sekunda. Celkom sikovne riesenie .. si myslim....
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 3. 1. 2010 18:59

http://www.paladix.cz/clanky/stabilizatory.html
Článek je sice starší, ale je dobrý. Jinak by mě taky zajímalo, jak je to v těch objektivech řešeno. Pohyblivý člen v objektivu po vypnutí plandá?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 1. 2010 20:07

Samozrejme, ze "neplanda" :roll:

A take nechapu proc se bavit o tom, co BYLO.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 3. 1. 2010 20:58

No a proč né. Objektivy se starším systémem stabilizace se stále používají. Někteří z nás dokonce fotí na film přístroji přes třicet let starými.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 1. 2010 21:08

Ok, tak tedy prosim vas, vy co mate stare stabilizatory, vy si jej radeji na stativu vypinejte a kdyz fotite z ruky, tak s nima preventivne treste, aby mel stabilizator co stabilizovat, jinak vam rozmaze snimky pri pevnejsi ruce.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TG007 3. 1. 2010 22:14

player píše:Ok, tak tedy prosim vas, vy co mate stare stabilizatory, vy si jej radeji na stativu vypinejte a kdyz fotite z ruky, tak s nima preventivne treste, aby mel stabilizator co stabilizovat, jinak vam rozmaze snimky pri pevnejsi ruce.

Ano, stabilizaci je nutne vypinat protoze ti to jinak bere proud z baterie jak se tam ty cocky klepou.8-D 8-D 8-) Zkus ji vypnout vem si sveho Nikona silne s nim zatres nad hlavou a uslysis jak ti tam cocky zvoni, to je dobre, tak to ma byt. Kdyz budes fotit muzes s nim mavat jak na prvniho maje a bude ti to stejne houby platny 8-D 8-D 8-) Tohle plati jen pro uzivatele znacky Nikon na tomto foru.
Ted vazne odpovim ti slovy klasika: "To je vul, boze to je vul."
Je jedno čím fotíš, důležité je jak.
TG007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 1. 2010 23:08

Canonisti evidentne nedokazou rozpoznat sarkasmus, budiz jim to odpusteno :D
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 1. 2010 07:19

Pánové, prosím o klid. Děkuji.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránka