od charlyk 27. 4. 2008 13:31
Ahoj a díky za reakce. Řešení v rámci superfóra je určitě myslitelné, obávám se ale, že ani zdaleka tak pohodlné a přehledné jako stránka zmiňovaná v předmětu.
Ad přehlednost:
Na FM.com se mi líbí:
1) úvodní rozdělení: značka -> zoom/prime -> výpis jednotlivých objektivů, u nichž je na první pohled vidět hodnocení (uznávám, že u objektivu hodnoceného málo lidmi nemusí být úplně relevantní);
2) jednotná struktura - dle mého názoru nejdůležitější. Každý příspěvek obsahuje informace o tom, zda by přispěvatel objektiv doporučil, kolik za něj zaplatil, hodnocení; dále přehledně a stručně vypsané přednosti a zápory, a až poté vlastní text recenze. Myslím, že při řešení v podobě fóra by se právě tahle přehlednost, která z FM Review dělá tak skvělou stránku, vytratila. Všichni víme, jak moc se dokáží příspěvky ve fóru odchýlit od původního tématu a s jakou hysterií jsou někteří lidé schopni hodnotit své věci, když na jiní nemají stejný názor - dříve nebo později by byla témata "zasviněná" balastem.
Ad pohodlnost:
Před nedávnem jsem vybíral levný teleobjektiv. U skla za 150 až 200 dolarů se mi nechce trávit hodiny pročítáním dlouhých recenzí, takže jsem jen koukl na celkové hodnocení a měl jsem představu, jestli o objektivu dále uvažovat, nebo ne. Jak jsem zmiňoval výše, hodnocení nemusí být úplně relevantní, pokud hlasovalo málo lidí, ale na FM.com tomu tak většinou nebývá (alespoň u skel, na která jsem koukal), takže se podle něj dá dobře řídit.
Pety píše, že by se to muselo relalizovat prostředky fóra. Mě naopak připadá, že lepší řešení by bylo, kdyby si programátoři CPressu na pád odpolední (soudím na základě dřívějších - velmi skromných - zkušeností s programováním v PHP; aplikace na FM.com mi nepřipadá nijak složitá) sedli a napsali samostatnou aplikaci, která by fungovala vedle fóra. Za prvé by to bylo funkčnější než recenze v Superfóru, za druhé by z takové sekce mohla Digimánie udělat konkurenční výhodu, která by na její stránky přitáhla více lidí. (Mimochodem, jak je na tom Digimánie co do počtu čtenářů v porovnání třeba s digineffem nebo fotografováním.cz? Na první pohled - třeba i podle počtu příspěvků ve fóru - se mi zdá, že hůře, ale prosím nekamenujte mě, je-li tomu naopak.)
Prosím neberte můj příspěvek jako srážení vašich vlastních nápadů. Myslím, že všichni máme stejný cíl, tedy opravdu funkční a užitečnou stránku, na níž se budete moci podělit o své zkušenosti a také ji využívat ke svému prospěchu.
Canon EOS 760D
Canon 17–55 mm f/2,8 | Canon 70–200 mm f/4L
2× levá ruka