Může starší blesk odpálit digitální zrcadlovku

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 4. 3. 2008 06:10

Podle mého skromného názoru, pokud to už nějaký čas funguje, tak to vydrží. Co vím o polovodičích, tak buď dojde k poškození přepětím nebo přetížením okamžitě při jeho vzniku, nebo až dlouhodobým tepelným namáháním - což u spínání blesku nehrozí.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod E-Ryc 4. 3. 2008 09:14

Canon77 píše:Zatial som to este nevyriesil aby sa odpalil az na hlavny zablesk

Tady je reseni na merici predblesky:
http://www.fancon.cz/slave-flash-trigge ... sh-cz.html
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondra.h 4. 3. 2008 09:45

Canon77 píše:
mad.snowman píše:
Canon77 píše:
mad.snowman píše:víík: Pokud si budeš nechávat vyrobit ten oddělovač, možná by stálo za zvážení si udělat rovnou optický odpalovač. Myslím, že ten má i zajímavější využití.

http://radio-foto.net/foto/Synchro.phpo/quote]HEHE, práve z téjto stránky som si obdobný odpalovac robil a zle je! ono totizo ked interným bleskom blesknes, bleskne aj externy blesk, ale ked ono to reaguje aj na meraci predzablesk a hlavny blesk uz neodpali :-(
Zatial som to este nevyriesil aby sa odpalil az na hlavny zableskb/quote]

Mě to normálně funguje (D50), jen se musí nastavit manuální síla záblesku aby nebyl TTL předblesk.
ondra.h
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 4. 3. 2008 10:12

E-Ryc vam tam dal riesenie :), kedze predblesky su vzdy rovnake staci tam dat blbej casovac ci inu logiku ..... najlepsie je procesor aby si tam mohol dat aj podmienky aby ti to fungovalo aj ked fotak nepouzije priblesknutie....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 4. 3. 2008 10:22

Pety píše:Podle mého skromného názoru, pokud to už nějaký čas funguje, tak to vydrží. Co vím o polovodičích, tak buď dojde k poškození přepětím nebo přetížením okamžitě při jeho vzniku, nebo až dlouhodobým tepelným namáháním - což u spínání blesku nehrozí.-/quote]

To by bylo ideální. Už jsem si na používání blesku zvykl. Nevíte o někom, komu se podařilo tímto způsobem foťák odpálit. Mám takový pocit, že se jen výrobce snaží, aby se prodávaly jen jeho blesky.

Jo a napsal jsem do Fomei servisu a tam mi řekli, že tento blesk může mít napětí na kontaktech až 200V.
Naposledy upravil víík dne 4. 3. 2008 10:26, celkově upraveno 1
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 4. 3. 2008 10:25

v elektronike se davaju dost velke rezervy ... (napr do fl-36 mozez skludom narvat 4AA batterie namiesto 2xAA na rychlesie nabyjanie ;-))

pokial sa izolacne vrstvy neprepalili pri prvom pouziti je iba mala sanca ze sa prepalia pri dlhodobom pouziti pretozu tu nejde o stale napetie ale iba o jednorazove takze ako Pety pise k ohrevu by nemalo dochadzat nejak vyrazne a preto ani nie k poskodenie
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 4. 3. 2008 12:28

Doporucuju podivat se sem:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

Fomei tam sice neni, ale jsou tam namerene hodnoty u hromada jinych blesku.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 4. 3. 2008 17:30

irmo píše:v elektronike se davaju dost velke rezervy ... (napr do fl-36 mozez skludom narvat 4AA batterie namiesto 2xAA na rychlesie nabyjanie ;-))

pokial sa izolacne vrstvy neprepalili pri prvom pouziti je iba mala sanca ze sa prepalia pri dlhodobom pouziti pretozu tu nejde o stale napetie ale iba o jednorazove takze ako Pety pise k ohrevu by nemalo dochadzat nejak vyrazne a preto ani nie k poskodenie
napätie na kontaktoch blesku je praveže stále, iba na kratky okamih poklesne skoro na nulu, keď foták elektronicky zapne blesk. . . . tu nejde o izolacne vrstvy ale o spinaci polovodic vo fotaku. . . a koniec koncov aj o celu elektroniku vo fotáku, aj 70 V je uz dost, hlavne pokial su vo fotaku pouzite cmos obvody
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 4. 3. 2008 17:33

E-Ryc píše:

Super!!! díky za link. . . skoda ze je tam programovatelny cip, ale aspon sa konecne aj k tomuto dostanem. . . :-)
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jankop 6. 3. 2008 12:44

Blesky Fomei M-16 a M-24 nejsou určeny pro digitální fotoaparáty. Jejich konstrukce je velmi jednoduchá a napětí na kontaktech není ani 70V, ale spíše více než 200V. Prakticky totéž napětí, jako na hlavním kondenzátoru výbojky. V případě A-24 odhaduji, že tam již bude napětí cca 6V. Jsou u ní totiž doplněny obvody pro regulaci záblesku. Nevím to však jistě, protože na rozdíl od předchozích blesků, A-24 nevlastním. M-16 a M-24 jsem si upravil přidáním triaku a jednoho rezistoru na spínací napětí 3V(6V). V reálu ale používám M-24 na raménku s optickým synchronizátorem.
M-24 jsem koupil za 399Kč a nedám na něj dopustit. Mám také Metz 36C2. Jeho reálný výkon není vyšší, světlo z něj je dost nehomogenní a velmi dlouho se dobíjí. V jeho případě je zoom prakticky k ničemu. M-24 se dobíjí velmi rychle a tak se s ní dobře pracuje. A skutečnost, že nemá automatiku nehraje v režimu bounce tak podstatnou roli. Zopakuji, že podle evropských platných norem by měl DF na HotShoe spolehlivě spínat napětí 24V. Někteří výrobci používají ve fotoaparátech spínače na vysoké napětí, ale obvykle se v manuálu o této možnosti zmíní. Teorie o tom, že když to vydrželo pár záblesků, tak už to nic neudělá, jsou naprosto zcestné a nebezpečné.
jankop
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jankop 6. 3. 2008 12:54

A ještě doplním, spínač fotoaparátu není namáhán jen vysokým napětím, ale i značným impulzním proudem, který je dán vybitím zapalovacího kondenzátoru přes spínač
jankop
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 6. 3. 2008 13:28

Za tu dobu, co se tady teoretizujeme, to mohl mít víík asi tak stokrát změřené, malý digitální multimetr má doma kde kdo a sehnat se dá za 80-120 Kč.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod russianblue 6. 3. 2008 13:50

Canon77 píše:
E-Ryc píše:

Super!!! díky za link. . . skoda ze je tam programovatelny cip, ale aspon sa konecne aj k tomuto dostanem. . . :-)>/quote]

par sem uz techto hracek postavil (verze pro blesky s vyssim napetim) a potvrzuju funkcnost. programovani je OK. Jen pro zajimavost, mam ho defaultne naucen na D50/70 a kdyz pouzivam rodinou fujinu6500 tak funguje bez nutnosti nauceni. Dale se da take naucit i na komandovani od nikonu, tzn bleskem v fotaku odpalim SB-600 a ten odpali tento slave... A posledni drobnost, doporucuju udelat pidi-stinici krytku na tu snimaci diodu, protoze kdyz na ni sviti prime slunecni svetlo, tak nefunguje ani na vzdalenost 1m. proto si tyto odpalovace stavim na kabliku, aby se day lepe smerovat...to je vyhoda od snimace primo na blesku (fomei, nikon SB-30 aj)
russianblue
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 6. 3. 2008 14:11

E-Ryc píše:Tady je reseni na merici predblesky:

A tady jeste jedno, ale vypada dost podobne :-)
http://www.dolezalovi.cz/bastleni/synchronizator/
E-Ryc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 6. 3. 2008 17:13

Pety píše:Za tu dobu, co se tady teoretizujeme, to mohl mít víík asi tak stokrát změřené, malý digitální multimetr má doma kde kdo a sehnat se dá za 80-120 Kč.a/quote]

No já napsal do servisu Fomei a tam mi řekli, že to může mít až 200V.
Bohužel elektrice vůbec nerozumím. Nebyl by někdo z vás schopnějších schopen vyrobit ten oddělovač. Nějak jsem si na to blejskání přes strop zvykl a na systémový blesk nemám.
víík
Návštěvník

Předchozí stránka