Akumulátor nebo tužkové baterie?

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 2. 7. 2006 08:34

Q) Kolik mají mAh, mají víc, než vaše 2300 mAh NiMH AA baterie?
A) 2900 mAh

Tázající zaměnil pojmy baterie a článek, ale to dělá většina lidí. "Tužkové baterie" jsou nesmysl, jde o tužkové články. Baterie znamená spojení více jednotek pro zvýšení účinku, tedy např. elektrických článků, kanonů, minometů, lahví s alkoholem... Elektrické primární články jsou spojovány do baterií o napětí 4,5 V (ploché), 3 V (kulaté), 9 V (destičkové). NiMH tužkáče jsou sekundární články (sekundární - nevyrábějí elektřinu, jen ji uskladňují). CR-V3 Li-Ion je jeden sekundární článek; 7,4 V Li-Ion akumulátor NP-400 do Minolty A200 je baterie (ze dvou sekundárních článků). Baterie v běžném automobilu je 6 spojených olověných sekundárních článků. Atd.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 2. 7. 2006 13:36

Pety : jasné, tam som sa pomýlil, nemalo tam byť akumulátor. Hoci, len tak pre zaujímavosť, slovenský jazyk má v slove batéria synonymum akumulátoru.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 2. 7. 2006 14:59

TA: To nebolo na teba, to bolo na ten FAQ o kapacite, ktorý som sa pokúsil volne preloziť do češtiny. :-)

Já tomu taky říkám "tužkové baterky", což je už úplná blbost - baterka je "osvětlovací zařízení". Zvyk je zvyk a k nedorozumění to obvykle nevede.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Hark 7. 7. 2006 10:47

Přednosti tužkových baterek se poznaj až s větším sortimentem žroutů v kapse. Do té doby na ně budete jenom nadávat. Obrázek
Naposledy upravil Hark dne 10. 8. 2006 23:28, celkově upraveno 1
Hark
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 7. 7. 2006 16:45

To je docela výstižně řečeno. Když má člověk discmana, foťák, blesk, databanku a kdovíco ještě, je asi jednodušší starat se o akumulátory jednotně a mít všechno na tužkáče - prostě má člověk s sebou pár nabitých a kde dojdou, tam se vymění.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod goodoldalex 26. 7. 2006 19:48

Kolko vam vydrzia tuzkove akku ked nie je pristroj pouzivany?

Ja mam 4x Sanyo 2500 v A610 ktory uz velmi nepouzivam, a zistujem ze vzdy ked ho vytiahnem tak ich musim nabit, ovsem po par dnoch su uz mrtve a fotak sa nezapne.

Dost na houby.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr.kkk 26. 7. 2006 19:54

Caa 2 měsíce,samovybíjení
Petr.kkk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dalos 1. 8. 2006 05:49

Měl jsem "problémy" s batterypackem (gripem) pro Canon 350D, problémy s výdrži při provozu na tužkové NiMH články. Naposledy mi foťák "kleknul" defacto po snad 100 fotkách - ale články byly trvale zasunuty ve foťáku dlouhou dobu a ten byl používán výjimečně.
Tak mi to nedalo a udělal jsem "malý" test. Čerstvě jsem nabil svou sadu 6 neznačkových tužkových článků NEXCell o kapacitě 2100 mAh, vrazil do batterypacku 350Dčka, zapnul blesk naplno, nastavil ukládání RAW+JPG fine a začal mačkat. No co mám povídat, po 550 snímcích s 2-4s náhledem na displeji mě to definitivně přestalo bavit. Zbytkové napětí na jednotlivých aku 1279-1284mV. Ovšem sluší se podotknout, že objektiv byl přepnut na MF, takže odebíral jen minimum proudu. Zato blesk jel s každým záběrem prakticky naplno a na kartu se uložilo pokaždé min. 10MB RAW a zpracovaného JPG. Takže svou špatnou zkušenost s výdrží aku v tomto batterypacku přikládám spíše trvalému odběru foťáku ve vypnutém stavu (hodiny a kdoví co ještě, že to běží je vidět podle zablikání kontrolky při zasunutí článků při vypnutém foťáku) a samovybíjení článků. Ty tak sice dodávají slušné napětí, ale jejich schopnost sytit foťák dostatečným proudem je evidentně pryč.

Odeslat příspěvekod Vasil 9. 8. 2010 15:58

Zrovna řeším jeslí jít do AA nebo ne. Škoda že nejsou čerstvě odpovědi od skušených. Progres přece jde dal ale problém z energií trvá.
Vasil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 9. 8. 2010 16:08

Co chceš čerstvějšího? Nové verze Eneloopů se už skoro vyrovnají Li-Ion akumulátorům - z hlediska funkčního. Na tobě je, co upotřebíš lépe, ne?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 9. 8. 2010 18:51

I tak dá většina amatérů přednost aku(lion) Profíci tam je to jiná
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Denda 9. 8. 2010 21:18

Řešíte tady, jestli koupit obyčejné tužkovky, nebo aku články? Já myslím, že je to jasné. Dnešní aku Sanyo Eneloop nebo GP Recyko+ nebo Panasonic Infinium už nemají problém se samovybíjením, takže vydrží dlouho nabité. Stačí nabít a strčit do brašny a máte energii vždy po ruce. Obyčejné tužkovky jsou už nepoužitelné, už několikrát se mi stalo, že jsem je přines z obchodu už vybité. To nevyreklamuješ. A navíc používáním aku článků šetříš životní prostředí, což taky není jejich zanedbatelná výhoda

-- 9. 8. 2010 23:19 --

Jo, ještě jsem se chtěl zeptat Petra 1968: v čem je to u profíků jiná?
www.blog.fishfoto.cz
www.databazefotografu.cz
Denda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S-Tony 9. 8. 2010 21:23

Podle mně je to jedno co máte. Tak i tak více než 150 fotek denně neudělám a to vydrží jakákoli typ baterie.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 9. 8. 2010 22:03

Neřešíme obyčejné tužkovky,ale AA aku NIMh nebo LION aku. Už roky Dendo . A životní prostředí mi může *** políbit
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vortex1394 19. 8. 2010 16:08

ked som este mal Canon PowerShot SX120 IS , mal som v nom dva akumulatory SOSHINE 2700 ktore som kupil za par drobnych z DealExtreme (hongkong, postovne zadara). ked som fotil bez blesku a s vypnutym priebeznym zaostrovanim vydrzali asi 1020 snimkov.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3149
vortex1394
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka