od ziki 14. 4. 2023 10:29
Schválně jsem teď zkusil dám 64 GB SDXC (formátovaná na exFAT) kartu do Pentaxu k-r, což se foťák z roku 2010 a kartu bez problému vezme, čte i zapisuje na ni. Tak bych skoro s jistotou řekl, novější Nikon D3200 tu kartu také bez problému vezme. Ostatně jak Pentax k-r, tak i Nikon D3200 mají na Wiki v popisu, že jsou kompatibilní s SD, SDHC i SDXC, tak víceméně není co řešit. Karty SD a microSD jsou v rámci jedné generace (SD, SDHC, SDXC) plně kompatibilní, redukce je jen pouhá drátařina a ani počítač nerozezná, jestli jste připojili kartu SD nebo microSD. Tak pokud foťák vezme 128GB SDXC kartu, tak není důvod, proč by neměl vzít 128GB microSDXC kartu přes redukci. Uváděnými kapacitami či rovnou i značkami karet v manuálech bych se fakt neřídil, protože se psaly v dobách, kdy větší kapacity a jiné značky nemusely být běžně dostupné nebo si výrobce prostě nedal tu práci, nejnovější karty vyzkoušet. Je ale na zvážení otázka spolehlivosti microSD karty a redukce, protože ne každá přibalená redukce je kdoví jak spolehlivá a vždy jsou to kontakty navíc v cestě signálu. Sám jsem takto kdysi vybíral z několika redukcí, aby v ni karta pevně držela a spolehlivě fungovala, když jsem také používal ve foťáku microSD kartu. Na druhou stranu, microSD karta ve foťáku má jisté výhody, kvůli kterým jsem ji také takto používal. MicroSD kartu může kdykoli připojit do mobilu nebo tabletu a v terénu si tak zálohovat fotky nebo je rovnou někomu poslat. A na mém cestovním notebooku mám jen čtečku microSD a nikoli SD. A co se týče velké kapacity karty, tak ta také není na závadu. Jsou lidi, co z foťáku fotky nesmažou ani po stažení do počítače, což z karty pak dělá další zálohu a také jsem to takto praktikoval. Fotky jsem na kartě nechával a mazal jsem až po nějaké době, co už byly zálohované na více místech.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."