Na telefon a malé bezzrcadlovky může vystačit i maličký stativ do 1 kg včetně hlavy. Mám dobrou zkušenost s čínskými Benro a Sirui. Bohužel, radit model je dost těžké, protože neustále inovují nebo přejmenovávají modely stativů, a po pár letech aby se v tom čert vyznal, vůbec netuším, jestli stativy stejné podle obrázku jako můj, jsou opravdu funkčně stejné. Můj nejmenší stativ je karbonové Sirui T-025X s hlavou B-0, v celkové váze asi 0,87 kg, traveler designu (5 segmentů noh, skládání nahoru směrem k hlavě), nevýhodou může být nízká max výška asi 140 cm. V pohodě zvládá i FF bezzrcadlovku s kratšími lehčími objektivy, když moc nefouká. Systém úchytu do hlavy je Arcaswiss, kompatitiblní s PeakDesign destičkami na popruhy a destička v balení je maličká a nízká, takže nepřekáží na malém těle bezzrcadla (včetně minitypů jako Fuji X-T10 řada). Podle obrázků je mu blízko následující, má ale pravděpodobně jednodušší hlavu bez aretace panoramatické rotace samostatným šroubem, možná je to ale integrováno v hlavním šroubu.
https://www.datart.cz/stativ-sirui-trav ... er-5c.html Na teleobjektiv, do tekoucí vody atd., mám hliníkové Benro ve váze 1,5 Kg vč hlavy. Mám ho už dost přes 10 let.
-- 26. 2. 2023 10:28 --Leofoto od landova vypadá fajn.