od Ferdin 31. 8. 2023 11:43
Sice pozdě po roce ale přece: Pokud ti jde o speedlight a ne o studiový blesk tak nejlevnější je zřejmě Yongnuo, např.YN685 (má vestavěný přijímač)+ odpalovač YN622N-TX (osobně používám, je fajn).
Godox jsou technicky téměř totéž, snad o špetku dražší ale v o něco lepší integrace (mají větší nabídku blesků včetně studiových, odpalovače fungují na celou jejich produkci)-tak bych šel dnes asi do nich.
Osobně můj oblíbenec je Metz 64 AF-1. Metz zkrachoval během covidu a poslední blesk co jsem našel a koupil je z Francie. Ale možná že je máš ještě někde někdo na skladě. Metz je fakt špička co do barvy světla, výkonu, konstatního osvětlení v ploše. Jedinou nevýhodou je dotykový display (nevím proč, tlačítka jsou mnohem rychlejší a spolehlivější, méně žerou baterie, nepromáčkneš je při surovějším zacházení...). A já ho hledal protože je to poslední výrobce který ještě umí a nabízí vedle standardních funkcí i starší (a pro mě mnohem lepší) Automatic mode (měření expozice nikoli TTL ale přímo na blesku).
Všechny uvedené mají HSS.