Blesk na "ucenie" (Canon 60d)

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 11. 2015 08:49

Ahojte,

som zacinajuci amater, no fotografovanie ma celkom bavi. Rad by som si kupil nejaky blesk urceny skor na ucenie (momentalne pren nemam specialne vyuzitie). Viem a vela krat som cital, ze na Canon patri Canon, ale 250eur za 430EX II mi pride dost. Dokazem to zaplatit, ale mam aj ine vydavky a preto som sa zacal obzerat po cinskych alternativach. Zo vsetkych ma najviac zaujal blesk Pixel Mago GN65 ktory sa da na ebay zohnat za nejakych 80$.
http://www.4studio.cz/recenze-blesk-pix ... l-ii-a-hss

Alternativa je napriklad Yongnuo YN600EX-RT za nejakych 110eur, pripadne lacnejsi YN568EX za nejakych 90eur. Tam je ale rozdiel v cene relativne maly a asi by som siel radsej do 600.

Najviac sa mi ale pozdava ten Pixel Mago. Hlavne kvoli cene, ale podla recenzii vyzera vyborne a jedine problemy vidim v zamku patice ktory ma udajne trochu volu (mozno problem recenzovaneho kusu, neviem) a nekompatibilitu s odpalovacmi inej znacky (Pixel su ale udajne kvalitne). Na blesk nemam specialne poziadavky, no rozhodne musi podporovat HSS a tiez ocakavam plnu kompatibilitu s fotoaparatom. Aky je vas nazor, pripadne skusenosti ?

Dakujem
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 22. 11. 2015 08:56

Ak chceš 100% funkčnosť, zostáva len šetriť na canon. Čo takto bazár? Prípadne pozri metz, mal som dva a šlapali perfektne. Sigma bola na tom horšie.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Calven 22. 11. 2015 09:07

Fidko píše:Na blesk nemam specialne poziadavky, no rozhodne musi podporovat HSS a tiez ocakavam plnu kompatibilitu s fotoaparatom.

Dakujem

Canon 430EX II. Nevymýšľaj a vyhneš sa problémom a sklamaniam. Ako druhý, tretí, en-tý blesk si pokojne kúp YN (sám ich mám) alebo ten Pixel Mago.
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 22. 11. 2015 09:07

Mám jak Canon 430EXII, tak Yongnuo 500EX a nebál bych se doporučit to Yongnuo. Ovládání má mnohem lepší než Canon a kromě pomalejšího nabíjení je to srovnatelné s Canonem. U blesků mi přijde zbytečné si nějak extra připlácet, občas nějaký švihnu o zem když ho mám na stativu, tak mi přijde zbytečné platit hodně za nějaký lepší blesk, když práci odvede podobnou.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 22. 11. 2015 09:15

bob222: Nad bazarom som uvazoval a pravdepodobne by som to v pripade 430EX riesil takto, ale aj tam vychadza asi 2x drahsie nez Pixel Mago.

Calven: no ja som to prave planoval riesit opacne a sice, ze si kupim nieco cinske a nasledne neskor mozno ten Canon (az pre to budem mat vyuzitie)

Mam este jednu hlupu otazku, ale v tomto som fakt laik. Pri recenziach na 60D som narazil na zmienku o tom, ze podporuje dialkove odpalovanie bleskov. Vtedy som tomu neprikladal vyznam, preto som ani nerozmyslal nad tym, ze by som nejaky blesk kupoval, ale znamena to, ze by som teda mohol dopalovat blesky na dialku bez akehokolvek dalsieho prislusenstva ? Ak ano, funguje to len pre Canon blesky ?

//Aha, asi si odpoviem sam: "Blesk je plne kompatibilný s bezdrôtovým systémom Canon (optický prenos)". Akurat som myslim niekde zachytil, ze opticky prenos je menej spolahlivy nez radiovy ...
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 22. 11. 2015 09:30

Fidko: optický přenos je na prd, protože musí být přímá viditelnost mezi interním bleskem a tím externím. Navíc v tom režimu nejde používat HSS.

Na rádiové odpalování se mi nejvíce osvědčil Yongnuo YN622C
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 22. 11. 2015 09:37

Klidne bych dnes uz doporucil Cinu, prekvapive funguje stejne jako original.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 19. 12. 2015 09:18

Takze blesk (Pixel Mago) dorazil a napadlo ma, ze nebude odveci ak sem hodim par postrehov.

Unboxing videa su aj na youtube, takze len v skratke napisem, ze v baleni je aj puzdro, stojan a difuzer.

Prevedenie je kvalitne, "hlava" dost tuha a natocit ju mozem prakticky kamkolvek. Sice nie je pretesneny, ale napriek tomu mam z neho velmi dobry dojem. Akurat by mohol byt o nieco lahsi.

Kedze som laik a je to oj prvy blesk, nemam moznost ho porovnat, ale rozhodne som rad ze som ho kupil, pretoze za tych par dni som sa toho naucil dost vela. Ovladanie je intuitivne dost podobne tomu Canonackemu, vykon je fantasticky (GN 65)(o malo nizsi nez 600EX) a aj v automatickom rezime bez kompenzacie podava velmi dobre vysledky (po aktualizacii FW).

Najviac som sa obaval komunikacie s fotakom a uchytenia v hot-shoe ktore by malo byt mierne labilne. To uchytenie skutocne nie je dokonale, hoci lepsie nez som cakal a aj po zamknuti je mozne s bleskom malinko pohnut. Je mozne, ze nejake Yongnuo na tom bude lepsie (Canon urcite).

Co sa komunikacie tyka, blesk komunikuje bez problemov a vsetky funkcie ide ovladat cez vstavany displej. Jediny problem je, ze obcas mi vyhodi hlasku v zmysle, ze tato funkcia nie je dostupna, alebo blesk nie je kompatibilny. Na druhy pokus uz ale funguje. Problem je zrejme prave v tom uchyteni. Ak by bol ale toto jediny problem, tak za tie peniaze je to naozaj vyborna kupa.

BTW: Velmi ma prekvapilo to LED svetlo na video. Povodne som myslel, ze to bude nezmysel, ale vykon to ma pekelny :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kakabrematu 23. 12. 2015 15:14

Pokud se chceš učit, rozhodně ne s bleskem. Výboj ze zdroje vysokého napětí by tě mohl zranit,
Kup si prostě nějaký Oly nebo třeba Yashicu a hlavně nějaký kvalitní sklom co se s ním dá fotit na plnou díru, třeba Tamron 28-75
kakabrematu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 23. 12. 2015 15:39

Yongnuo YN600EX-RT su super... vyuzivame ich dost casto a funguju spolahlivo. Doma mam 580EXII a 2x 430EXII. 90% casu pouzivam len mensi blesk, takze ten 580 pojde zrejme na predaj, mozno neskor aj 430 a skoncim pri dobrej cine :D
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 12. 2015 15:50

Ondro, prosím tě o nějaký postřeh z praxe s Yongnuem 600RT - kámoš z Považskej ho pořídil a je zklamaný, prý tak 250 snímků a s baterkama by mohl podpálit barák, přitom deklarují ochranu proti přehrátí. Co od toho čekat a co ne? Počítám, že pálil na plnej výkon, má 50D+18-135STM a blejskal stužkovú.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 23. 12. 2015 17:26

Uprimne povedane, baterky v blesku som pocas akcie este nikdy v zivote nemenil, takze neviem, ako je na tom Yongnuo alebo aj Canon - ci su baterky horuce, resp. kolko odpaleni zvladnu obe znacky na plny vykon bez toho, aby sa prehriali... urcite sa tu najde niekto, kto dostane blesky na hranicu moznosti.

Zrejme nebude tak predimenzovany ako profi 580EXII, no Yongnuo a aj "slabsi" 430EXII zvladaju stuzkove, svadby a plesy (tj cez 2000 fotiek s bleskom za vecer) bez akychkolvek starosti, tak ma to ani nikdy nejak specialne nezaujimalo...

edit: najbeznejsie pouzivam vykon blesku medzi 1/16 az 1/128
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 12. 2015 19:01

Díky za info.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 23. 12. 2015 20:44

Mám asi pol roka 568 EXII a celkom pravidelne (už asi dva a pol roka) používam aj požičanú 468-II. Nikdy som s nimi nemal žiaden problém a to ich používam hodbne často. Ale keď mám pravdupovedať - stále cítim väčšiu dôveru v 430EXII ako v Yongnuo. U mňa je to tak, že v hlavnom batohu mám 2 foťáky, objektívy, 3x YN622C a Canon 430EXII.

Ale keď si zo sebou beriem statívy, dáždniky a softboxy, tak mám absolútnu dôveru aj v Yongnuo.
V každom prípade, aj keď sa čínania neuveriteľne posunuli - stále by som si ako prvý blesk zobral značkový.
Calven
Návštěvník