nicomhk: v jakých podmínkách(povětrnostních) budeš stativ používat? Kam a jak daleko ho budeš nosit? Chceš vysunovat všechny nohy vč. středového sloupku? Budeš tisknout a jakou velikost? Není to tak jednoduché vybrat stativ.
Ale pokud už fotíš velice slušnou výbavou, překonej tu zábranu, přestaň šetřit a pořiď stativ kvalitní. A i kdyby jsi ho měl použít jednou za rok, ale fotka stála za to, vyplatí se to. Mysli do budoucna. Jaký objektiv si ještě dokoupíš?
Zkoušel jsem v místnosti Mafrotto 190XPROB s hlavou Manfrotto 496RC2 na sestavě Canon 70D + C15-85 (1355g) a nedovedu si představit s tím pracovat venku za větru a vytažených nohách. Možná jsem moc náročný.
Mám Manfrotto 055XB, které udrží i mě(90kg) když se na něj pověsím, nebo na něj vzepřu na rukouch. Ale kupodivu C70D + 70-200/4(1500g) při vytažených nohách na ohnisku 200mm a časech okolo 1/20s z něj udělají už při slabém větru nepoužitelný sulc.
Na stativu se nešetří a když stativ, tak Gitzo. A když monitor, tak Eizo. Vše ostatní je většinou kompromis způsobený nedostatkem peněz, nebo životních zkušeností. Zkušenosti mám, ale prachy ne