Využití tabletu při zpracování fotek

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 15. 9. 2015 16:06

Nějak se mi nepodařilo najít vlákno s dotazy k tabletů, tak zakládám nové. Dotaz je celkem jednoduchý - jde už dneska použít tablet třeba na rychlé prohlídnutí/protřídění RAWů (nejlépe přímo z CF/SD karty)? Případně na rychlou úpravu fotek, se kterýma si člověk nechce hrát a potřebuje je jen rychle odeslat na FCB (pár fotek už z průběhu akce)? Nebo je to zatím mimo jejich možnosti? Vůbec to nesleduju.

Bavim se teda o něčem levnějším jako https://www.alza.cz/lenovo-yoga-tablet- ... 7.htm?o=30 , co by člověk mohl tahat s sebou na akce a nemusel se o něj bát. To že to zvládne profi tablet za 30t neřeším.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 15. 9. 2015 16:27

Myslím, že nejde ani tak o dané železo ale o dostupný ASW. Tzn. v čem to upravovat aby to umělo raw jak z A7 tak z Canonu. Tady možná poradí pemar, který opakovaně říkal, že to používá.

Druhá věc je jak to dostat z foťáku, buď přes Wi-Fi nebo dokoupit adáptér k tabletu. Viděl jsem adaptér z microUSB na USB 2.0, který se připojí rovnou k telefonu/tabletu a do něj strčíš normální flashku. Tipl bych si, že bude existovat i něco rovnou na SD kartu (zkusil bych projít aliexpress, miniinthebox apod.). Nebo se dá do toho USB strčit taková ta flashka, do které strčíš kartu, ale čekal bych, že to půjde vyřešit elegantněji.

Co se týká výkonu železa, na nějaké zákadní prohlížení a úpravy, by to co jsi nalinkoval mělo stačit, ale ideálně vyzkoušet. Určitě záleží i od appky, kterou bys používal.

EDIT: ještě mě napadá použít rovnou ve foťáku micro SD v redukci na klasickou SD a pak to rovnou vrazit do tabletu, ale tam mám nějakou vnitřní nedůvěru v životnost. Si říkám, že ta minimalizace (při stejné kapacitě) se musí někde projevit.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 15. 9. 2015 17:47

To jak tam ty fotky dostat beru jako krok 2 - tam řešení existují. Neřikám, že pro každou kombinaci foťák/tablet. Ale tohle vyřešit umim.

Spíš jestli na to stačí železo a existují rozumné aplikace na základní úpravy RAW . Mobily a tablety nesleduju a vůbec netuším, jak je to v současné době s výkonem apod. A zkoušet číst nějaké recenze od tablet-nadšenců, tak asi skončim na psychiatrii :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod landov 15. 9. 2015 18:12

Uprimne, neviem si predstavit upravovanie fotiek v tablete. Mimo toho, ze je to asi uzivatelsky masochizmus cez fakt, ze uz na 15" notebooku je to blsi cirkus...no neviem,za mna osobne NIE !
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 15. 9. 2015 18:13

Co LR mobile?
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 15. 9. 2015 18:37

Kup tablet s Windows a není co řešit. Překvapilo mě, jak to rychle načítá RAW, jinak na úpravy to moc není, kvůli pohodlí a displeji, rychlost je dobrá.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 15. 9. 2015 21:13

vormen, jakou appku používáš?
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 15. 9. 2015 21:50

zoner 17
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 16. 9. 2015 07:52

landov píše:Uprimne, neviem si predstavit upravovanie fotiek v tablete. Mimo toho, ze je to asi uzivatelsky masochizmus cez fakt, ze uz na 15" notebooku je to blsi cirkus...no neviem,za mna osobne NIE !

To já si to umím představit dost dobře :) Sám upravuju všechny své fotky na 13" noťasu bez externího monitoru (a když jsme už u toho, tak nepoužívám ani ext. klávesnici ani myš, jen to co je na noťasu). A když jsem v terénu, nemám problém upravit fotky ani v malém mobilu...
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Skulivert 16. 9. 2015 07:56

Dadajax - co je to za ntb, macbook?
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 16. 9. 2015 08:04

Skúšal som to asi s 3 appkami, ale nakoľko nemusím nikomu nič dodávať "in time" a doma mám 24 IPS palcový panel, tak som s tým masochizmom rýchlo skončil. Ak to chce človek len na FB, tak stačí jepeg a potom to trochu domrviť, tam naozaj raw netreba, resp. fotiť raw+jpg a s rawom sa bavkať až doma.
Inak na jednoduché úpravy je toho u robotkov celkom dosť, ja som si v tablete aj v mobile nakoniec nechal snapseed a klasické mrvítko instagram.
Ale tam przním viac menej foto z mobilu. Rawy určite neee.
O appkách pre jabčákov a oknárov napíšu určite iní viac.
Naposledy upravil bob222 dne 16. 9. 2015 08:32, celkově upraveno 1
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 16. 9. 2015 08:08

Skulivert: Macbook Air, už docela starý model koupený někdy v roce 2011...
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 9. 2015 08:26

dadajax: mám model 2013 podzim a o pohodlí nemůže být řeč. Jednak procesor, jednak samozřejmě touchpad. Určitě je to lepší, než cokoliv od windows, třeba touchpad je prostě jiná liga, ale oproti plnotučné i5 a 16 GB paměti je to utrpení. Hodně z toho tisknu (LR). Nechci ale, aby to vyznělo negativně, je to výborný řešení pro cokoliv, kde to nestojí na výkonu procesoru + výdrž na baterku a icelkově formfactor. Edituju ale daleko radši na pracovní stanici (a protože je Apple drahej, tak je to postavený Windows PC).

Zkouším čas od času i LR mobile, na většinu bežných úprav je to myslím dostatečný, protřídit katalog, oflagovat, ohodnotit, globální úpravy. To funguje. Workflow je takový, že se synchronizují collections v jedno předem určeném katalogu a hlavně tedy jen smart preview, RAWy zůstávají na pevném kompu. Umí samozřejmě nabrat i soubory z iPadu či telefonu a poslat je opačným směrem (dělá při tom takovou docela divokou dočasnou souborovou strukturu, není špatný mu do toho na PC sáhnout a usměrnit). Uživatelský komfort dobrý, ale dospělý LR to není. Uvidíme teď s čím se vytasí po uvedení iPad Pro. To by mohlo něco odšpuntovat.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 16. 9. 2015 08:39

Já mám iPad Mini 2 a zkoušel jsem to taky. Je to tak na prohlídnutí těch fotek a kontrolu ostrosti, další úpravy jsou pak nic moc.

Taky jsem zkoušel najít SW třetích stran k hromadnému třídění RAWů, ale krom LR mobile (placený) tam snad nic jiného není.

A nemít redukci na SD-lightning tak tam ty fotky snad ani nedostanu. V tomhle mi přijde daleko lepší tablet s Win/Android
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 16. 9. 2015 08:57

landov píše:Uprimne, neviem si predstavit upravovanie fotiek v tablete. Mimo toho, ze je to asi uzivatelsky masochizmus cez fakt, ze uz na 15" notebooku je to blsi cirkus...no neviem,za mna osobne NIE !

Jen aby nedošlo k nedorozumění - já opravdu nejsem blázen, abych chtěl převést foto workflow na tablet. Jde jen o to, že občas potřebuju/bych rád poslal pár fotek z akce už v průběhu akce třeba jen na fcb a na tohle by byl tablet perfektní. Samozřejmě že 17" notebook by byl ještě o hodně lepší, ale ten asi nebudu tahat s sebou v tašce s foťáke/fotobáglu a vzhledem k ceně a rozměrům bych ho ani nechtěl nechávat válet někde během focení.

-- 16. 9. 2015 08:58 --

vormen píše:Kup tablet s Windows a není co řešit. Překvapilo mě, jak to rychle načítá RAW, jinak na úpravy to moc není, kvůli pohodlí a displeji, rychlost je dobrá.

Na Windows nemam šanci synchronizovat firemní kalendář a emaily, což bych docela rád.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Další stránka