Výměna matnice na D7100 - manuální zaostřování přes hledáček

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod phamon 23. 1. 2015 09:24

lennyl_2

Ta DK-21M je skvela. Absolutne zadna aberace, zadne zkresleni ci rozmazani. Mam to vyzkouseno na D7100 a D300. Verim, ze i na D750 bude dobre slouzit.

Existuje i levnejsi reseni jak jsem psal viz:

viewtopic.php?f=1924&t=1226722

http://www.ebay.co.uk/itm/1-08-1-58x-Zo ... 5d525f2aaf

I neco takoveho mam odzkouseno, a je to taky dobre. Vzhledem k tomu, ze je to zoom, se mohou pri nastaveni vetsiho zvetseni ztracet rohy hledacku.
phamon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 1. 2015 20:19

tak skusam tu ocnicu DK-21M na D750.

-obraz to naozaj o kusok zvacsi, skusam manualne ostrit cez stock matnicu (28/1,8G) a dari sa mi
-ziadnu farebnu vadu (aberaciu) nevidim
-obraz v hladaciku je uplne na doraz do rohov, na citanie udajov dolu (clona atd.) sa treba viac sustredit, ale su ostre
-zda sa mi, ze absolutne rohy v hladaciku vidim cez tu ocnicu jemne rozmazane
-po nasadeni ocnice vyzera ten holy priestor okolo ocnice na fotaku vtipne (v mojej reci skaredo) - kedze na povodnej ocnici guma pekne lemuje hladacik
-POSUNULA sa dioptricka korekcia cca o jeden-dva dieliky, vsimol som si to preto, lebo bez DK-21M som mal korekciu jeden-dva dieliky od konca pri pluse, s ocnicou musim mat korekciu uplne na doraz v pluse
-MAXIMALNE NA CH*JA je ta guma na ocnici (DK-16) - je tvrdsia ako na povodnej ocnici - je to nepohodlne ked na tu gumu zarazim obocie, ale co je horsie, tak okolite svetlo nerobi dobre pohladu do tej ocnice (straca sa ostrost a aj odlesky sa objavia): skusal som zakryt prstami okolie okolo tej gumy na DK-21M a je to sto krat lepsie - tj. bez chyby

idem hladat na google "how to replace DK-16 on DK-21M" :-D

PS: na K5IIs aj K3 som mal vacsi wow efekt po kupe ocnice O-ME53, asi preto ze je to APS-C a na FF je uz ten hladacik aj tak dost velky: takze na D7100 by som tu ocnicu DK-21M isto kupil (ak sa da ta hnusna guma vymenit)

EDIT: nieco som uz nasiel, vid obrazok, hladam dalej...
Finally I managed to put DK20 on DK21M. Great Mod! No fog anymore.
Be careful when removing DK16. In the groove (left and right, at the bottom), there is a tiny step-down to lock DK21M in its place. If it is broken (say you file it), DK20 will not locked properly.

EDIT2: no tak zatial nic lepsie som nenasiel, iba vyrvat DK-16 a nahradit ju DK-20. sice je to zasa dalsich 3,9euro, ale lepsie ako hrdzavym dratom do oka :-D
http://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-dk-16-ocnica/
http://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-dk-20-o/
cez tyzden nabehnem do prolaiky.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 23. 1. 2015 23:07

phamon píše:lennyl_2

Ta DK-21M je skvela. Absolutne zadna aberace, zadne zkresleni ci rozmazani. Mam to vyzkouseno na D7100 a D300. Verim, ze i na D750 bude dobre slouzit.

Existuje i levnejsi reseni jak jsem psal viz:

viewtopic.php?f=1924&t=1226722

http://www.ebay.co.uk/itm/1-08-1-58x-Zo ... 5d525f2aaf

I neco takoveho mam odzkouseno, a je to taky dobre. Vzhledem k tomu, ze je to zoom, se mohou pri nastaveni vetsiho zvetseni ztracet rohy hledacku.

D750 má značně větší hledáček.. na FFkách funguje slušně jen ten šroubovací co je pro D3/D4 (D700 to má myslim taky tak).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pemar 24. 1. 2015 14:14

Objednal jsem si právě Double 45° Split Image Focus Focusing Screen pro D7100, tak to tam dám na zkoušku a uvidím.

A už jste někdo zkoušel tohle? vypadá to docela divoce, nasazuje se to na LCD:

Obrázek

Obrázek

GGS Swivi S2 3X Foldable 3.2" 4:3/3:2 LCD HD DSLR Optical Viewfinder.

no nevím, jestli to není úplná blbost. Každopádně to vypadá divně. ;-)
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod .ce. 24. 1. 2015 14:27

Podľa Ming Theina
jediná použiteľná vec pre kritické zaostrenie s D8.. a Otusmi...
.ce.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 24. 1. 2015 14:51

Nedovedu si to představit na denní používání. Na stativu určitě, ale na to moje v podstatě reportážní focení ...
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 1. 2015 16:15

pemar: a ktoru konkretne si objednal matnicu, z focusingscreen.com ? (taky nazov tam nevidim..)

tie LCD hladaciky (ako si dal fotku na ten GGS) si chalani nasadzuju pri toceni videa zo stativu, alebo stabilizatora z hrude/ramena...pre normalne kazdodenne fotenie by mi to prislo neergonomicke (aj v brasni).

inak split matnica je dobra skor na architekturu a tak, kde lepsie vidis ked sa spoja dva kliny na dakom vzore...ked s tym budes ostrit na oci, neviem ci dobre rozoznas presne spojenie dvoch klinov, no ved potom napis ako ti to ide, jo
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 24. 1. 2015 16:58

Objednal jsem si jednu z ebay.com, kterou mi doporučil kolega z Brna. Prý budu nadšen. Když to nebude fungovat, objednám si Katzeye s Optibright.

Já ten hledáček také vidím spíše na použití se stativem, což moc nedělám. Asi to funguje dobře, ale na můj styl práce to nemusí být to pravé. Ta ergonomie na držení v ruce mi připadá jako při použití Live View, jen to je asi ještě lépe vidět. Na stativu super.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 1. 2015 19:32

ja som tiez kupoval matnice na doporucenie chalanov co ich uz mali, to je najlepsie, ked ma niekto s nimi skusenost.

ten LCD hladacik ti prakticky iba zvacsuje pohlad na display, tj. divas sa ako do televizora skrz okular (co mne osobne prislo trochu neprijemne pri skusani Sony A7). stabilita je tak ako pises, lavou rukou podobieras objektiv a obocim tlacis na gumovu ocnicu ale z vacsej vzdialenosti od tela.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 24. 1. 2015 20:39

pemar píše:Objednal jsem si jednu z ebay.com, kterou mi doporučil kolega z Brna. Prý budu nadšen. Když to nebude fungovat, objednám si Katzeye s Optibright.

Já ten hledáček také vidím spíše na použití se stativem, což moc nedělám. Asi to funguje dobře, ale na můj styl práce to nemusí být to pravé. Ta ergonomie na držení v ruce mi připadá jako při použití Live View, jen to je asi ještě lépe vidět. Na stativu super.

Fungovat by měla na clony f1.4 - 2.8 snad skoro každá kvalitnější.

Nesysli si ten link na toho prodejce jen pro sebe, poděl se. :) Nějaké funkční levné matnice by mě též zajímaly do budoucna..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pemar 24. 1. 2015 22:33

pemar
Expert

Odeslat příspěvekod cz.charlie 25. 1. 2015 02:00

Pánové, jestli mohu shrnout svoje zkušenosti: viewfinder je nezbytná pomůcka při natáčení videa. Pro fotografování se hodí, při zvětšení obrazu na displeji lze dokonale zaostřit, ale jinak dost překáží. Alespoň mě, jsem zvyklý na hledáček, živý náhled mi vadí (můj problém). Takže je to dobré jen při focení ze stativu. Hodně nemotorné jsou typy, které se připevňují na displej pomocí kovového rámečku opatřeného samolepící vrstvou. Rámeček během několika minut odpadne a to naprosto spolehlivě u všech typů. Vyřešil jsem kvalitní oboustrannou lepící páskou. Stejně ale každou chvilku lovím ten vehement na zemi, magnety moc nedrží. Ovšem pokud je nasazen dokonale odstíní okolní světlo a lze tak fotografovat (a hlavně točit video) s živým náhledem i na prudkém slunci. A teď si vyberte...
Matnice s dvojitým klínem - výborná věc, ošem na cropu je střed moc malý. Okolo klínů je ještě mezikruží s mikrorastrem (kdo fotil Practikou pamatuje, tam to byla standardní výbava). Ovšem jak klíny tak mikrorastr vyžadují světelný objektiv, 5.6 už je často málo. Ale matnice dost rozhodí expozimetr. Jak moc se různí podle značky fotoaparátu. Jo a ta matnice na Practiku stávala 28,-Kčs - mám ji ještě doma i s paragogem. Ta ovšem měla okolo středu s klíny a mikrorastrem fresnelovu čočku, takže obraz v hledáču byl jasný až do rohů.
cz.charlie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 25. 1. 2015 03:14

OptiBrite bude asi něco podobného, obraz též celkově nijak netemní, akorát klíny ve středu black-outujou rychle docela. Ten mikrorastr vydrží o něco déle.

A jo, holt APS-C hledáček je na tohle děsně malej, sice to pomáhá, ale FF by byla značně lepší..

Díky za odkaz, pemar. Ta levná vypadá navzdory ceně docela gut.. (s DPH a poštou mě vyšla KatzEye asi na 3.000,- .. trošku drahé).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pemar 25. 1. 2015 08:27

Já jsem založením pesimista a proto to vidím od začátku jako cz.charlie a bohužel mi pesimismus potvrzujete. Zeiss mi doporučoval doladění AF, já jsem to zkoušel přes Reikan Focal Pro v manuálním módu na Sonnaru 135/2, moc to nefungovalo.

Tu matnici znám z fotoaparátu Practica a Zenit, už jsem jí koupil, ale pochybuji o tom jako o řešení, v podstatě jako jediné řešení vidím hybridní AF a musím jen doufat, aby ten model nebyl určený jen pro nástupce D4s. Ten viewfinder má i verzi připevňovanou přes stativovou destičku, ta by padat neměla, ale ve spojení s Otusem by to bylo strašné monstrum.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 27. 1. 2015 00:20

dnes som nahodil gumu DK-20 na zvacsovaciu ocnicu DK-21M (z tej som tu povodnu gumu orezavatkom sundal - bola nalepena aj ked chabo).

-komfort original ocnice na D750 to stale nedosahuje (makkost pri pritlaceni obocia k fotaku kvoli stabilizacii pri foteni), aj ked je to o kus lepsie ako ta povodna hnusna tvrda guma na DK-21M
-obraz je sice s DK-21M zvacseny, ale na FF to asi fakt nie je stavane, absolutne rohy su rozmazanejsie (je to len blby pocit, lebo tam sa v zivote ostrit nebude)
-na APS-C bude mat DK-21M vacsi prinos ako na FF, nemal som byt hururu a popremyslat radsej o DK-17M

zaver: DK-21M je nepohodlnejsia, ale dokazal som lepsie manualne zaostrit aj bez vymeny matnice (s 85/1,8G AF-S).
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka