Výměna matnice na D7100 - manuální zaostřování přes hledáček

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 19. 1. 2015 21:18

Možná jste už zaznamenali, řeším zaostřování Carl Zeiss Otusu 55/1,4 a Carl-Zeiss Makro-Planaru 50/2 na D7100. LV používat nechci, a tak začínám vážně uvažovat o výměně matnice. Neřeším cenu, řeším funkčnost, zatím jsem našel následující možnosti:

Katzeye:

http://www.katzeyeoptics.com/ccp51/medi ... finder.jpg

Focusing screen:

http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=22_140

a chci to doplnit diopotrických hledáčkem, třeba tímto: Nikon DG-2 nebo Nikon DK-21.

Nemáte s tím někdo zkušenost? Má to smysl? Bude to fungovat?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 21. 1. 2015 22:26

Prosím? 2300 dolarů? Tak to sorry, ale to bych do te D7100 neinvestoval :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 1. 2015 22:50

To uz radsej D750 s normalnym velkym hladacikom + dioptr. hladacik...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 1. 2015 23:19

To jsou thajwanské dolary, takže je to ekvivalent 1,700 CZK.

Z Zeisse mi doporučovali obě značky, KatzEeye i focusingscreen, navíc ještě http://www.photoproshop.com.

K tomu komentář od Zeisse:

"One problem, however, is that the screen and/or the mirror are often not perfectly aligned in many new cameras, and it only takes a minimal deviation (less than 1/100th to 1/10th of a millimeter) to produce a visible focus error (front focus or back focus). As long as the user continues to work with the AF system of the camera and default focusing screen, this minor error is generally not conspicuous. However, if the screen is replaced with a variant that includes focusing aids, then the deviation becomes visible."

To zavání dalším problémem.

D750 není řešením, ani D4s, ani D810, to jsem si už našel.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 21. 1. 2015 23:45

uf, jsem se lekl te ceny :D Ono k tvemu pristupu neni reseni :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 21. 1. 2015 23:52

Možná to zkusím s tou matnicí a snad to v servise usadí dobře. Dost se bojím, že to nedopadne dobře. A že nebude fungovat ani to, co fungovalo.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 22. 1. 2015 00:18

tak uvidis, tech 1700 te asi bolet nebude, a treba to pak se sonnarem bude poholnejsi
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 1. 2015 00:39

Usadit matnici neni problém, problém je spíš jak přesný je nejslabší článek toho řetězce, což matnice a její usazení být nemusí..

Osobně mam KatzEye, prakticky to cos tu linknul s OptiBright. Funkční tak do f4-5.6 podle světla..

Ale jako, že by člověk měl moc přehled o tom co je ostré v tom pidiaturním APS-C hledáčku, to fakt ne.. většinou kombinuju co vidim a potvrzení zaostření (které mi naštěstí docela funguje). Ideální by asi byl split prism ve středu dělenej na 45° nebo na 2x 45°ale to má asi jen focusingscreens (což jsou přerobený normální Nikon matnice).

Nicméně ten microprism kroužek je na leccos dobrej taky.. spíš na makro ale.

Upzorňuju, že KatzEye matnice sice vypadá "levná" ale potom co to projde naší drahou celnicí to teda už moc levné není..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cport 22. 1. 2015 01:41

U stejneho hledacku jako u D7100 jsem zkousel fotak se zvetsovaci ocnici a ee-s ci jakou matnici a moc velky rozdil v manualnim ostrenim jsem nezaznamenal. Ale kazdy ma jine oci ...

... byt tebou, tak bych si uz asi radeji na manualni skla poridil bezzrcadlo
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 1. 2015 05:31

cport píše:U stejneho hledacku jako u D7100 jsem zkousel fotak se zvetsovaci ocnici a ee-s ci jakou matnici a moc velky rozdil v manualnim ostrenim jsem nezaznamenal. Ale kazdy ma jine oci ...

... byt tebou, tak bych si uz asi radeji na manualni skla poridil bezzrcadlo

My mu to říkáme porád a on porád odporuje.. už nevim co s ním. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pemar 22. 1. 2015 07:12

Takže focusing screen? Split prism 45°? A jaká je to změna při focení s AF Nikony? Neruší to pak?

Tu bezzrcadlovku nemá smysl řešit, dokud nebude podporovat F-mount.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 22. 1. 2015 07:54

Nebojte, nakoniec Pemara k tomu beznosorožcovi dokopeme. Keď nič iné tak si počká na nikon.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 22. 1. 2015 09:41

pemar píše:Takže focusing screen? Split prism 45°? A jaká je to změna při focení s AF Nikony? Neruší to pak?

Tu bezzrcadlovku nemá smysl řešit, dokud nebude podporovat F-mount.

Byla to matnice, ktera jako ee-s delala neco jako focus peaking mimo stred, uprostred byl ostrici klin.

Proc potrebujes F mount na bezzrcatku, ktere bys mel jen na manualni skla? Ty bys stejne na ten svuj Nikon nenasadil ... Naopak, je spousta dalsich skvostu s manualnim ostrenim, i stredofomatovych, ke kterym by se ti pak otevrel svet ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 22. 1. 2015 10:49

Nevadi - najskor treba vyskusat vsetky zle moznosti a potom aj tak kupit iny fotak, ci system. Je to najdrahsia, najmenej pohodlna a najdlhsia cesta, ale clovek ma aspon istotu, ze vsetko ostatne je pre neho horsie riesenie :D

PS: ked uz spominate potvrdzovanie zaostrenia: ako napr. funguje na sirsich svetlejsich sklach (napr. 24/1,4), na 35, 50, 85, 135, 200... cim dlhsie sklo, tym je to asi presnejsie, ci?
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 22. 1. 2015 11:33

Já mám 9 Nikon objektivů, škoda je nevyužívat, vesměs mají pěknou kresbu. Tři z nich jsou setové zoomy, používám je na D50 a občas jako lehkou alternativu na tůry. Tři jsou profi skla s parádní kresbou. A k tomu dva DX pevné objektivy, které na APS-C kreslí parádně, ale jejich nákup je z hlediska přechodu na FF v kategorii vyhozené peníze.

Na bezzrcadlovce bych využil ty Zeiss objektivy, k tomu má kolega pár objektivů Leica a nějaké ultrasvětelné skla (f/0.95), které se mi nelíbí kresbou na plnou díru.

Od Zeisse jsem dostal změřený BF/FF toho Otuse a Makro-Planaru. Doporučují mikroadjustment AF.
pemar
Expert

Další stránka