Alternativa k Velbon Sherpa 250R

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod WK3R 23. 6. 2014 15:12

Zdravím, jsem před koupí stativu pro D5100 (momentálně s 18-105) na focení krajiny,... Chtěl bych ale poprosit o radu. Dlouho jsem pracoval právě s půjčeným Velbonem a byl jsem spokojen, jenže je to dost peněz. Chci se zeptat, nemáte tip na nějakou dobrou jinou alternativu? Není předražený v poměru cena/výkon? Přiznám se, že ač jsem projížděl fóra a obchody, stejně tak trochu nevím. Preferoval bych spíše kvalitnější než úplně levný (Hama za 300 ne), spíše kov než plast, spíš s kulovou hlavou. Nezáleží mi na celkové váze, konkrétní značce ani jestli bude max. 150 nebo 180 cm vysoký. Samozřejmě cena čím nížší tím lepší :-D, ale rozmezí 1000 - 2000 (2200) je ok. Díky moc
WK3R
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 23. 6. 2014 17:14

V týhle cenový relaci novej kvalitní stativ s kulovou hlavou asi nepořídíš, jedinej za cca dvoku vidim Slik Sprint Pro a ten má max. zatížení 2kg a hmotnost ani ne kilo, takže o jeho schopnosti držet stabilně zrcadlovku bych dost pochyboval.
Buď vzít něco z druhý ruky, nebo přidat finance, nebo slevit z nároků. ;)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 23. 6. 2014 18:17

Já mám tento
http://www.daganet.cz/triopo/396-stativ ... -sada.html

Používám ho s D90 a 18-105 a za ty prachy to vcelku ujde. Dají se mu roztáhnout nohy, takže není problém fotit ve svahu nebo jiných prapodivnych úhlech, s hlavou už jsem taky kamarád :-)
Na rovinu ale necekej ostrost ve všech povětrnostních podmínkách, jak začne více foukat tak i se zatizenym stativem je vidět ztráta ostrosti proti bezvětří. Jinak mi už slouží druhým rokem, kvalita zpracování vcelku OK.
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 23. 6. 2014 19:02

Udelam si trochu reklamu: http://aukro.cz/stativ-vanguard-alta-pr ... 29768.html

Na levnej stativ (stativ za 1500-2000 je levnej) bych se naprosto vykaslal. Presne s timhle pristupem jsem kupoval svuj prvni stativ taky, ze "levnej bude stacit". Nebude, ver mi. Levnej stativ neni natolik stabilni, rozvibruje ho i kolemjedouci auto, neda se s nim poradne pohodlne manipulovat...pokud ty financni prostredky na lepsi stativ nemas, pockal bych a prisetril bych. Pokud mas, pak bych sel rovnou do lepsiho, dlouhodobe usetris.

Zvaz ten, co prodavam, je skvelej (vybiral jsem ho velmi peclive po precteni spousty recenzi) a lepsi kombo stativ + hlavu za danou cenu nesezenes.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mas0n 23. 6. 2014 22:24

To Triopo používám už delší dobu taky, a jsem s ním spokojenej. Navíc je v sadě i s kulovou hlavou. Ta sice není nic moc, ale pro začátek nebo při omezených financích je dostačující. Já původní prodal a vyměnil ji za http://www.daganet.cz/triopo/386-stativ ... o-b-2.html

Stabilita se zatížením je velmi slušná. Problémy s kolemjedoucími auty nemá, manipuluje se s ním dobře. Poměr cena/kvalita perfektní, navíc brašna v ceně. Používám s D7000, bez problémů.
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 23. 6. 2014 23:03

Ak to chceš na krajinu, tak potrebuješ statív malý(do 150 cm) skladný (do 45cm), ľahký (okolo 1,5, kila) a stabilný.
V ponuke Triopo je niekoľko statívov ktoré splňaju tieto požiadavky, mne sa najviac páčia tie ktoré majú preklápacie nohy od statívu
Tá hlava je tiež v pohode , dá sa nastaviť frikcia statívovej gule, je dostatočne pevná, po dotiahnutí neklesne ako od Manfrotta. Výhoda je že platnička má upevnenie Arca Swiss. Doplnil som ho ešte platničkou L bracket
Statív na to že je od číňanov je pevný , nekrúti sa v ose, nechveje sa.
Hliníkové Manfrotto a karbonový Vanguard išli do sveta a obidva zastal Triopo. Je možmé, že napr Feisol, Sirui a podobné čínske výrobky sú kvalitnejšie, ale mňa Triopo vyšiel v podobnej výbave o polovicu menej.Jedna výtka je, že nemá špice.
Pri kúpe som skúšal aj lacnejšie, keď hrajú rolu peniaze, tak by sa dal nájsť statív, ktorý by vyhovoval podmienke kvalita - cena.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 23. 6. 2014 23:28

K čemu na krajinu malý stativ? Kolikrát jsem potřeboval jít víš kvůli porostu, tak nevím proč to malý.
Vibrace jsem u triopa nezaznamenal od aut (nefotim moc od silnice ) ale když na skále fouknul vítr, bylo to v porovnání s bezvetrim jak kdyby mi vyměnili sklo za nějakou nefunkční parodii. Takže použitelný je, avšak s ale, jinak by stal trošku vice :-)
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod WK3R 26. 6. 2014 19:53

Díky všem za odpovědi a tipy! :-) . Je mi naprosto jasný, že vždycky se dá trochu přitlačit na cenu a stativ bude lepší, vybavenější atd. Na druhou stranu, trochu v tomhle pochybuju (i přes dobrou poznámku MeddlinGa), zda jsem na takové úrovni, abych stativ za x tisíc skutečně využil na max. Ty Triopo jsou fakt pro mě zajímavý, asi si to ještě pár dní nechám projít hlavou a pouvažuji.
WK3R
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kultus 27. 6. 2014 09:58

Zdravim, vlastnim levny cinsky stativ za $10, ktery jsem si kupoval jen na pocatecni pokusy. Uz mne ale zacina s prominutim sr*t to ovladani a nastavovani, odsroubovat a nastavit "deset" pacek. Navic je to nepohodlne proste levne, co jsem za $10 cekal to to splnilo a chci se posunout dal. Na mobil jsem mel malinky stativ za $5 s kulovou hlavou a jednim sroubkem na pojisteni. Presne tohle bych chtel na sveho NEXe, ktery ma i s teleobjektivem tak 600g. Nebudu na nem tocit videa, takze nepotrebuji packy treba jen v jedne ose. Puvodni rozpocet byl 1000-1500.- , ale kdyz jsem videl i ty znackove stativy co stoji 1500,- a hlava je skoro cela plastova a pod. nebudi to ve mne duveru a uz dele premyslim, jestli ma smysl kupovat neco takoveho kdyz to oproti tomu levnemu cinanovi nebude az takovy rozdil. Hledam neco mensiho co se vleze do batohu a pak se jen roztahne. proto mne potesilo co pisete o tom Triope. Urcite by mi stacil ten C258 + KJ2. Mam nejake dotazy, proc neni ta hlava nic moc? Jaka je prepravni delka stativu i s hlavou samozrejme? V obchode pisou 52cm jen nevim jestli je to i se sklopenou hlavou nebo jen samotny stativ. Ma jeste nejake prakticke omezeni oproti drazsim variantam? Jak se aretuje vyska resp. rozepreni nohou, nikde nevidim radialni vzpery tak jestli to nevadi? Pripadne je za podobnou cenu lepsi alternativa? Predem dik.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mas0n 28. 6. 2014 18:17

Ta hlava samozřejmě použitelná je, ale nepřišla mi úplně pevná. I po nastavení a dotažení hlava trochu klesala. B-2 je celkově pevnější, snese větší zatížení, má možnost nastavení tuhosti kloubu. Taky má možnost pohybu ve vodorovném směru, je tedy vhodnější pro panoramatické fotografie. Délka stativu včetně nasazené kulové hlavy je cca 60cm, samotný stativ má 52cm. Osobně ho nosím připnutý k batohu v dodávaném pouzdru. K rozepření nohou slouží aretační kolíčky u kloubů.
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 28. 6. 2014 18:36

Dik za koment. No trochu jsem to zhodnotil a radeji bych jeste mensi co se tyce prepravni velikosti. Ikdyz je to trochu vic nad limit premyslim, ze nakonec vemu tento: http://www.megapixel.cz/triopo-mt-128-nb-1s-kit Je o dost mensi na prepravu a uz ma hlavu s rotaci kolem svisle osi. Celkova vyska pro mne neni podstatna. Ma nejaky vyznam brat hlavu s vetsim prumerem s ohledem na pomerne lehkou bezzrcadlovku?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mas0n 28. 6. 2014 18:55

Pro CSC dobrá volba. Ona pro mou E-M5 dostačovala pevností i nosností už ta kitová hlava, problémy jsem měl až při nasazení zrcadlovky.
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 28. 6. 2014 19:18

Mal som kedysi Sherpu 250R - neskutocne pevny stativ, ale dost tazky na vlacenie po horach, radej som ho nechaval doma... potom, ako sa mi pokazila jedna noha (vypadla mi a stratil som ju), som hladal rychlo lacnu nahradu, objednal som si poslepu Triopo a dal nan hlavu z toho Velbonu. Posluzil dobre a neskor som kupil vyssiu veziu Tripo GX-1027 a k nemu nedavno hlavu Giottos MH1311.

za tie ceny su tie Tripo slusne. Tebe bude stacit na bezzrkadlovku aj ten co si si vybral si myslim.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 29. 6. 2014 12:57

diky za nazory, pujdu se zitra podivat do toho megapixelu, snad tam aspon jeden budou mit, pripadne se mrknu jak si stoji oproti tem znackovym, ale uz jsem pro nej zrejme rozhodnuty. Kdyby byl ten zakladni o tech 10cm kratsi tak bych ho vzal za tech 1890,- hned. Sestavit si MT228 + K2 hlavu zvlast se uz za ty prachy nevyplati...takze predpokladam ze za tech 2800,- uz nic lepsiho v teto velikostni kategorii nenajdu...nebo?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 2. 7. 2014 08:06

Tak mam stativ doma, kvalita zpracovani opravdu slusna, musim si jeste zvyknout na tu hlavu. Nevim jak moc ji mam dotahovat, kdyz ji jen jemne dotahnu koule drzi, ale moc tomu neverim tak dotahuji vic ale pak se koule trosicku nakloni smerem k tomu kolecku, takze na opravdu presne namereni to bude chtit trenink a cit. Jinak je to opravdu kus "zeleza". Pevnost je s tim cinskym smejdem nesrovnatelna, s konkurenci ale nemohu srovnat. Libi se mi jedna noha s penou a hroty na nohach, ktere se daji schovat do gumovych nozek pouhym otocenim. Sroubovaci nohy bych vymenil klidne za klipsy, ale zvyknu si. Stejne tak si budu muset zvykat na skladani stativu dolu hlavou. Vyhoda je pouziti fotaku sice otoceneho dolu hlavou, ale prakticky na zemi :) Jeste trochu zapasim s rychloupinaci destickou, resp. upinanim fotaku na ni. Ze spoda je sroub s ockem, ale kdyz to ocko po utazeni "pridelam" k desticce aby nezavazelo pri montazi na hlavu, tak je pak pri demontazi fotaku skoro nemozne si ho zase vytahnout at s tim muzu pootocit. Imbusak se mi nechce nosit takze to zatim resim tak, ze si ocko nechavam trochu vysunute, aby se lepe vytahovalo nehtem. Jsou to jen takove kravinky, zatim jsem s pevnosti spokojen, dokonce jsem zkousel vic-vterinove expozice bez samospouste a zadne rozmazani pohybem, to mne dostalo. Ale test prijde az venku.
kultus
Návštěvník

Další stránka