Kouř z Canon 580 EX II

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod beny1 27. 5. 2014 16:57

Mám výše uvedený blesk něco přes dva roky. Na blesk nacvakáno cca 500 fotek, nikdy žádné velké serie. O víkend jsem fotil svatbu 800 fotek bleskem a během focení se mě začalo z blesku kouřit. Na předním plexi mám uvnitř černé šmouhy. Podotýkám - nemám žádný externí zdroj pro rychlé nabití.
Setkal jste se někdo s takovu závadou? Mě by zajímalo v čem je problém, přeci takový prof. blesk by měl nějaký zápřach vydržet.
Z AHW odpověď typu poslat a pak řekneme co s tím. Na druhou stranu blesk normálně funguje, jen si připadám, jak za první republiky s tím kouřem :-)
beny1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ltokar 27. 5. 2014 21:32

Asi kondenzator, ten po nabiti obsahuje pekny kusok energie. Inak tuto ma niekto s tym tiez problem :D
http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00SO4B
http://www.dpreview.com/forums/thread/3126110

Asi to bude celkom bezny jav u tohto blesku :D
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beny1 27. 5. 2014 21:58

Díky za odkazy.
Ještě jsem koukal do návodu a fakt je tan napsáno, že po 20 souvislých záblesků by měl blesk 10 minut odpočívat, pokud tak neučíníte může dojít k aktivaci ochrany před přehřátím. No a nic se neaktivovalo. Blesk fotil pořád stejně rychle v závislosti na baterkách.
Po víkendu se do něj podívám. Přeci je to jen kus plastu a elektr. součástek :-)
beny1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 5. 2014 05:55

Mozno ten dym je spominana ochrana :D
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 28. 5. 2014 06:49

Nebo máš limitovanou indiánskou edici, která má jako jednu z funkcí vysílání kouřových signálů... :nenapadne
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beny1 28. 5. 2014 07:15

Volové ... se vám to směje :-)

Ne vážně, na zahr. forech se řeší i baterie, někomu to kouřilo z nich. To můj problems není.
Mě hlavně zarazilo to, že se s tím dá fotit, tak málo za sebou. Takže příště ne dvě těla, ale dva blesky na akci ...
beny1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 28. 5. 2014 07:55

Co myslíš tím "tak málo za sebou"?
Ty hodnoty jsou udávaný na plnej záblesk, což se používá opravdu málokdy a když, tak jich člověk obvykle nepotřebuje tolik hned po sobě. Při použití nižšího výkonu (třeba i za cenu vyššího ISO) máš možnost střílet rychlejc při menším zahřívání.
Což teda ani v nejmenším neomlouvá blesk z toho, že se z něj začne kouřit. Nemusela se nutně ani vysmahnout nějaká součástka, ke kondenzátoru bývá přidělaná velká cívka a malej plošňák, což pokud se něco z toho hodně zahřeje a nezasáhne ochrana proti přehřátí, může možná i přismahnout izolaci na kablících nebo samotnej plast těla blesku, čert ví.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 5. 2014 07:58

Toto je tiez zaujimave https://www.flickr.com/groups/pocketwiz ... 061368078/ a pripojeny pdf http://lpadesign.com/580EXII.pdf, kusok z neho:

"The symptom of the failure is that the 580EX II will no longer output controlled amounts of light. It will
only output full power dumps. This full power dump will happen even on a pre‐flash, therefore leaving
no stored energy within the capacitor left for a main flash exposure."

O dymeni tam nevidim nic, ale to bude vsetko asi spolu suvisiet, lebo dalsim blesk obcas odide.

T-Lama: jj, to moze byt pricina, ze najprv zlyha riadenie sily zablesku, nasledne sa zacne blesk prehrievat a dymit, pretoze mozno zlyhala aj ochrana a nakoniec to vybuchne s typickym hribovitym oblakom :D
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 28. 5. 2014 08:02

Ono je běžné že se blesky (stejně jako i jiná zařízení kde dochází k přeměně či kumulaci energie) při intenzivním používání zahřívají. Jestli jste na té svatbě ty stovky fotek cvakal v rychlém sledu za sebou a blesk jel na plný výkon, tak máte štěstí, že se vám rovnou neroztavilo to plexisklo před výbojkou :D.
Těch 20 záblesků a desetiminutová pauza se bude pravděpodobně vztahovat k plnému výkonu. Pokud nepoužíváte plný záblesk, tak to s tím zahříváním tak žhavé nebude :).
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 5. 2014 08:36

To pdfko je velmi zaujimave, popisuje tam slabe miesto, oxidacia kontaktu vybojky z dovodu zle vyrieseneho odvetrania (ak som spravne pochopil), kedy vznikajuci ozon koroduje spoj a velka suvislost s manualnym osadzovanim, kedy len trochu zle usadenie moze sposobovat problemy. Obrazky, popisy .. no, to mozno bude ta prava pricina.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beny1 28. 5. 2014 08:54

Čemu říkám rychle za sebou?
Při začátku svatby, kdy člověk fotí takový ty normálnosti, prstýnky, ano, pusa blesk byl ok. Člověk udělá bleskem fotku, popojde udělá další atd. Neodhadnu časové prodlevy.
Problém nastal až při gratulacích, kdy se svatebčani střídají v rychlém sledu. Tam šly fotky za sebou, jak jen byl blesk nabitý. Začal jsem cítit první smrady a vidět kouř. Přední plexi, tedy spíše asi to vnitřní má na sobě černé šmouhy. Smrad si myslím, že bude asi z něho.
Další fotky, skupinky, vždy po cca 4 kusech na jednou, výměna skupinky atd. Celá tahle procedura cca 1 hodina - nafoceno 250 fotek.
Bylo ale divný, že blesk *****ěl i po jeho delším odpočinku na večerní párty. Tam jsem žádné "série" nefotil a *****ěl už při první fotce.

Nastavení blesku bylo v automatu, v exteriéru za polojasného počasí nastaveno clona 7-9, čas 250, ISO 100-300. Interiér clona 7, ISO 400, čas 250. Výkon blesku neodhadnu. Venkovní použití pro prosvětlení do protisvětla.

Takže mám tahat dva blesky nebo ne? :-)
beny1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 28. 5. 2014 09:16

ltokar píše:"The symptom of the failure is that the 580EX II will no longer output controlled amounts of light. It will
only output full power dumps. This full power dump will happen even on a pre‐flash, therefore leaving
no stored energy within the capacitor left for a main flash exposure."

Ano, tohle se mi stalo před dvěma lety, tuším shořel tyristor řídící výkon. Blesk pak dokonce blýskal ještě silněji než naplno, což prý nesvědčí výbojce, takže bylo třeba vyměnit i výbojku. Oprava za 2400 Kč. Ale to není případ benyho.
Naposledy upravil kozakm dne 28. 5. 2014 10:47, celkově upraveno 2
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 5. 2014 09:19

beny1: stiahni si to pdf, pozri fotky, rozober hlavu a skontroluj, ci vybojka vyzera ako na tych obrazkoch a bude jasne co tomu je.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beny1 28. 5. 2014 09:56

Na pdfko už koukám, taky čtu tu diskus na flickru. Vlastně jestli to chápu, tak se jedná o konstrukční chybu či spíše o chybu v montáži výbojky. Popřípadě to může být spousta jiných věcí ... a já myslel, že mám profi blesk.
Má cenu vůbec přemýšlet o nové 600? Popřípadě i když opravím 580 vyřeším tím chybu konstrukce? Asi ne. 600 má v sobě navíc jen nějaké kontrolky, které říkají, jak moc je blesk zahřátý.

Po víkendovém finále v hokejbalu blesk rozeberu a kouknu, popřípadě pošlu nějak fotky vnitřku ať vidíte, jak můžete dopadnout.
beny1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 5. 2014 10:00

Som zvedavy, asi to bude pekne prepecene
ltokar
Návštěvník

Další stránka